GMFM200 Fjernmåling I - Bildebehandling

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi

Emneansvarlig:Misganu Debella-Gilo

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk, engelsk

Frekvens:Årlig.

Forventet arbeidsmengde:125 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i juniblokka. Emnet har undervisning/vurdering i juniblokka.

Om dette emnet

Forelesninger: Satellittbilders geometriske og radiometriske egenskaper. Geometrisk oppretting/geo-koding. Kontroll av geometrisk nøyaktighet. Spesielle bildeforbedringsteknikker (Filtrering, hovedkomponentanalyse, Fourier transformasjon). Mosaikk-fremstilling. Klassifiseringsmetoder med vekt på ikke-styrt klassifisering. Bruk av satellittbilder for vegetasjonskartlegging.

Øvinger: 1) Geometrisk oppretting og nøyaktighet vurdering. 2) Utforskende analyse av luftbåren lidardata. Uovervåket (ikke-styrt) klassifisering av lidarintensitet og andre fjernmålings data. 3) Innsamling av treningsdata, styrt klassifisering av satellittbilder og nøyaktighetsevaluering.

Utferd: Feltarbeid i Follo/Oslo området.

Dette lærer du

Studentene vil ha betydelig kunnskap om de mest sentrale ideene knyttet til egenskapene til luft- og satellittbilder, digitale bildebehandlingsmetoder som er relevant innen geomatikk, samt være i stand til å utføre slike type bildebehandlings, tolkning og analyse ved hjelp av utvalgte bildebehandlingsverktøy (som for tiden er CATALYST). Studentene vil bli kjent med prosessen med å skaffe rå satellittbilder, evaluere kvaliteten på bildene, behandle dem, samle inn bakkedata, utføre målinger i bilder, ekstrahere nyttige informasjon gjennom prosesser som bildeklassifisering og evaluere nøyaktigheten til resultatene.
  • Læringsaktiviteter
    Forelesninger, labøving og feltøving.
  • Læringsstøtte
    Læringsstøtte vil fortrinnsvis bli gitt i tilknytning til den delen av den strukturerte tiden som er avsatt til øvingsveiledning. Det vil også være mulig å ha samtale direkte med faglærer etter nærmere avtale innenfor dennes kontortid.
  • Pensum
    Utdrag fra utvalgte lærebøker og andre publikasjoner.
  • Forutsatte forkunnskaper
    GMBB100/GMFM100
  • Anbefalte forkunnskaper
    GMGI102.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Prosjektrapport

    Prosjektrapport Karakterregel: Bestått/ Ikke bestått
  • Sensorordning
    Ekstern sensor deltar sammen med intern sensor ved utformingen av eksamensoppgavene og sensorveiledningen. Ekstern sensor kontrollerer intern sensors vurdering av et tilfeldig utvalg kandidater som en kalibrering med visse mellomrom i henhold til instituttets retningslinjer for sensur.
  • Obligatorisk aktivitet
    Obligatoriske oppgaver og utferd.
  • Merknader
    Minimum 5 studenter
  • Undervisningstider
    Forelesninger: 30 timer. Øvinger: 40 timer. Utferd/Feltøving: 8 timer.
  • Opptakskrav
    Realfag