GEO100 Geologi
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Jan Marten Huizenga
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger med forarbeid, etterarbeid (50 x 2) og supplerende selvstudium av deler av pensum: 100 timer. Øvelser med forarbeid og etterarbeid (30 x 2): 60 timer. Utferd med rapport: 10 timer. Forberedelse til og gjennomføring av steinprøve og avsluttende prøve: 80 timer. Totalt 250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Dette kurset gir deg en innføring i geologi og viser geologiens relevans for andre vitenskapsdisipliner og for samfunnet. Det kreves ingen forkunnskaper i geologi. Geologiens relevans i naturvitenskapen illustreres best med følgende sitat fra US Geological Survey: "Jorden er et system der atmosfære, hav, land og liv henger sammen. Bergarter og jordsmonn inneholder svarene på spørsmål om opprinnelsen til energi- og mineralressurser, livets utvikling, klimaendringer, naturlige farer, økosystemstrukturer og bevegelser av næringsstoffer og giftige stoffer. Geologien kan hjelpe oss med å forstå prosessene som knytter den fysiske og biologiske verden sammen, slik at vi kan modellere og forutsi endringer i systemet."
Forelesningene fokuserer på fire temaer:
Tema 1 - Jordens materialer. Dette temaet tar for seg dannelsen av solsystemet og grunnstoffene (Big Bang og videre), jordens byggematerialer (bergarter og mineraler) og jordens struktur. Forelesningene vil dekke de grunnleggende kjemiske og fysiske prosessene for hvordan grunnstoffer, mineraler og bergarter dannes.
Tema 2 - Jordens dynamikk. Dette temaet omfatter platetektoniske prosesser. Platetektonikk former jorden i alle skalaer, fra store fjellkjeder til små strukturer som er synlige i bergarter. Dette temaet omfatter også hvordan man daterer geologiske hendelser i tid.
Tema 3 - Energi, naturressurser og klimaendringer. I dette temaet forklares geologiens betydning for energi- og klimaspørsmål.
Tema 4 - Overflateprosesser. Det siste temaet omfatter landskapsdannelse med spesiell vekt på isbreenes innvirkning på det norske landskapet, vannets kretsløp og grunnvann.
Øvelsene omfatter beskrivelse og identifisering av vanlige mineraler, bergarter og løsmasser, samt tolkning av geologiske kart. Det er også en obligatorisk endags-utferd.
Dette lærer du
Kunnskap: Etter å ha fullført kurset skal studenten kunne: (1) oppsummere dannelsesprosessene for grunnstoffer i universet; (2) oppsummere prosessene knyttet til dannelsen av magmatiske, sedimentære og metamorfe bergarter; (3) oppsummere bevisene for kontinentaldrift og platetektonikk; (4) beskrive de dynamiske prosessene som finner sted ved platetektoniske marginer; (5) anvende prinsippene for relativ og absolutt aldersdatering; (6) oppsummere egenskapene til sprø og duktil deformasjon; (7) oppsummere de grunnleggende begrepene rennende vann og grunnvann; (8) oppsummere de grunnleggende begrepene i glasiologi; (9) beskriv hvordan det norske landskapet utviklet seg under istidene; (10) forstå geofagets rolle i klima- og energispørsmål;
Ferdighet: Etter å ha fullført kurset skal studenten kunne: (1) beskrive og identifisere mineraler og bergarter; (2) hente ut relevant informasjon fra geologiske/kvartærgeologiske kart.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Opptakskrav