FYS141 Meteorologi for bærekraftig samfunnsutvikling
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi
Emneansvarlig:Mareile Astrid Wolff
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:År med oddetall
Forventet arbeidsmengde:14 dager in augustblokk: 125 timer inkludert forelesninger, utferd og øvinger, selvstudie and exam preparation
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i augustblokka. Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka.
Om dette emnet
Meteorologi, Vær og klima i atmosfærisk grenselag. Energibalanse og energitransport i jord-atmosfære systemet, global og lokal påvirkning pga forskjellige lokale forhold (både naturlig/uberørte) og kunstig modifiserte terrengformer, f.eks.: by, landbruk og fornybare energianlegg. Betydning av dagens og framtidens klimaendringer for lokale og regionale forhold. Lokal luftforurensning og tiltak. Bærekraftig byutvikling i et endrende klima. Lokalklimaets betydning for fornybare energikilder som sol og vindkraft.
Emnet erstatter tidligere emne FYS160 - Lokal- og Mikrometeorologi
Dette lærer du
- Forklare begrepene og de fysiske lovene som beskriver prosesser og fenomener i atmosfærisk grenselag og vekselvirkninger mellom jordoverflaten og atmosfæren.
- Forklare hvordan ulike typer overflater og topografi påvirker mikrometeorologi
- Forklare hvordan menneskelig inngrep i lokalmiljøer påvirker lokal budsjetter av energi, vann og bevegelsesmengde i atmosfærens grenselag, med eksempler fra landbruk, byplanlegging og fornybare energi anlegg.
- Kjenne til typiske luftorurensningskilder og rollen som lokale værsituasjoner spiller i utviklingen av luftkvaliteten over tid.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Merknader
Undervisningstider
Overlapp
Opptakskrav