ECN340 Introduksjon til samfunnsøkonomi, global økonomi, og miljøforvaltning
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen
Emneansvarlig:Muhammad Yahya
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i augustblokka. Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka.
Om dette emnet
Emnet er en introduksjon til både master i samfunnsøkonomi og miljøforvaltning, og master i global økonomi og politikk.
Emnet er laget for å gjøre deg kjent med innholdet i programmene og deres tverrfaglige karakter. Emnet vil inneholde noen felles og noen programspesifikke forelesninger,og programspesifikke seminaroppgaver, gruppediskusjoner og ekskursjon.
Studenter på master i samfunnsøkonomi og miljøforvaltning vil få en kort oversikt over driverne bak miljøendringer, de internasjonale organisasjonene og institusjonene som jobber med å tilpasse seg og dempe virkningen av miljøendringer, en oversikt over historien til internasjonale avtaler, økonomiens rolle og økonomiske virkemidler og deres alternativer, og miljøpolitikk i praksis.
Studenter på master i global økonomi og politikk vil få en oversikt over skjæringspunktet mellom internasjonal økonomi og internasjonale relasjoner. Oppmerksomhet vil bli gitt til tverrgående problemstillinger knyttet til bærekraft og global risikovurdering. Studiet av globalisering (f.eks. handel og internasjonale flyter av kapital og arbeidskraft) innebærer å analysere de geopolitiske prosessene der internasjonale faktorer og institusjoner påvirker den innenlandske økonomiske arenaen i et land, og hvordan innenlandske politisk-økonomiske faktorer i sin tur påvirker internasjonal politisk-økonomisk arena.
Dette lærer du
Kunnskap:
- Forstå samspillet mellom samfunnet, den innenlandske økonomien og de internasjonale politiske organene som styrer spørsmål knyttet til miljø, finans og investeringer, handel og arbeidskraft.
- Kunnskap om ulike definisjoner av bærekraftig utvikling og hvordan disse anvendes innenfor ulike fagområder.
- Forståelse av økonomiske teorier og begreper som er relevante for bærekraft (f.eks. miljø, inntektsulikhet, gjeld osv.).
- Forstå rollen til økonomiske instrumenter for å møte globale utfordringer.
- Utvikle et grunnlag for å studere rollen til aktører, interessenter, beslutningstakere og internasjonale institusjoner som svar på økonomiske sjokk, politiske hendelser eller klimaendringer som har konsekvenser for internasjonale kommersielle relasjoner, sikkerhetshensyn, massemigrasjon, fattigdom, etc.
Ferdigheter:
- Kritisk vurdere teorier og tilnærminger for å forstå miljømessige, økonomiske, forretningsmessige eller politiske endringer.
- Reflektere over hensiktsmessigheten av ulike økonomiske og ikke-økonomiske politiske instrumenter for å håndtere disse endringene.
- Evnen til å identifisere land- eller bransjespesifikke risikoer ved å analysere globale politisk-økonomiske eller klimatiske hendelser; og
- Evnen til å kritisk vurdere risikoer og vurdere/ foreslå avbøtende strategier gjennom nasjonale retningslinjer eller roller for internasjonale institusjoner.
Generell kompetanse:
- Arbeid i tverrfaglige grupper.
- Tydelig kommunisere komplekse temaer både skriftlig og muntlig gjennom diskusjoner og presentasjon for et publikum.
- Reflektere over og kritisk tenke over globale økonomiske utfordringer og de internasjonale politiske løsningene.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Undervisningstider
Opptakskrav