BIO341 Patogene mikroorganismer
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Sabina Leanti La Rosa
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:80
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger/kollokvier/øvinger: 42 timer. Litteraturoppgave: 40 timer. Selvstudium: 168 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Vårparallell.
Om dette emnet
Patogene mikroorganismer forårsaker betydelig sykdom og økonomiske tap over hele verden, og kjennskap til disse er viktig i bekjempelse av slik sykdom, i tråd med FNs bærkraftsmål om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. Emnet vil gi en oversikt over sykdomsfremkallende mikroorganismer, med hovedvekt på de som spres gjennom vann og mat: Biologi og patogenese. Forebyggende tiltak. Spredningsveier. Toksiner. Epidemiologi. Deteksjon og sporing av smittekilder med moderne molekylærbiologiske metoder.
Dette lærer du
KUNNSKAPER
- Kjenne de viktigste patogene bakterier, virus og parasitter (med hovedvekt på matvarepatogener), deres reservoar, smitteveier og symptomene de gir.
- Ha kjennskap til hvordan patogene forårsaker sykdom.
- Kjenne til viktige toksiner produsert av mikroorganismer.
FERDIGHETER
- Isolere og identifisere patogene bakterier i mat.
- Generere hypoteser om sannsynlige kilder til mikrobiologisk kontaminering av mat og vann.
- Bidra i oppklaring av smitteveier.
GENERELL KOMPETANSE
- Formidle kunnskap om patogener og deres smitteveier til ufaglærte.
- Bidra til tiltak for å redusere fare for smitte av patogener fra mat, vann, dyr og mennesker.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Overlapp
Opptakskrav