BIO324 Plantenes tilpasning til klima og forurensing
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Åshild Gunilla Ergon
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk, engelsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Dette lærer du
Emnet vil gi en bred kunnskap om hvordan planter responderer på, og tilpasser seg til abiotisk miljø. Dette inkluderer kortsiktig akklimatisering - hvordan planter fanger opp signaler fra omgivelsene og tilpasser seg fenotypisk - og tilpasning på lengre evolusjonære tidsskalaer. Den oppnådde kunnskapen vil bidra til studentenes forståelse av hvordan miljøfaktorer påvirker fysiologiske prosesser i planter i naturlige økosystemer og hvordan denne kunnskapen kan brukes til å øke effektiviteten (for eksempel gjennom planteforedling) i agro-økosystemer som er nødvendige for matproduksjon. Det overordnede målet er å gi perspektiv og verktøy for å møte problemer og muligheter knyttet til planter og deres vekst og utvikling i møte med forurensning og klimaendringer.
Kunnskap
- Kan definere og diskutere betydningen av akklimatisering, fenotypisk plastisitet, evolusjonær tilpasning, stress, resistens, toleranse. Kan gi eksempler på slike fenomener
- Kan beskrive og forklare hvordan temperatur, vann, lys, CO2, salt og forurensning påvirker fysiologiske prosesser, forårsaker stress, og regulerer vekst og utvikling. Kan beskrive og forklare interaksjon i effektene som disse faktorene har på planter.
- Kan beskrive og forklare mekanismer som gjør planter i stand til å tåle ulike typer abiotisk stress.
- Kan beskrive akklimatiseringsprosesser.
- Kan beskrive og forklare hvordan klimaendringer har påvirket den geografiske utbredelse av arter, fenologi og planteproduksjon fram til nå, og hvilke effekter klimaendringer er forventa å ha i framtida.
- Kan gi eksempler på betydningen som livsstrategi, akklimatisering, fenotypisk plastisitet og genetisk variasjon har for naturlige plantepopulasjoner, og planteforedling, i forhold til klimaendringer og forurensning.
Faglige ferdigheter
- Kan lese, forstå og videreformidle vitenskapelig litteratur.
- Kan delta i diskusjon om faglige problemstillinger rundt planter, klima og miljøstress og argumentere på grunnlag av vitenskapelig kunnskap.
Generell kompetanse
- Kan bruke kunnskapen fra dette emner for å løse problemer I landbasert planteproduksjon, planteforedling og naturfovaltning.
- Kan bruke kunnskapen fra dette emnet I rådgivning, formidling, utdanning og forskning.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Opptakskrav