BIO102 Anvendt bioteknologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Gustav Vaaje-Kolstad
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:75
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:
Undervisnings- og vurderingsperiode:Høstparallell.
Om dette emnet
En kombinasjon av
- forelesninger basert på pensumboka og
- gjesteforelesninger gitt av forskere
om bioteknologi som foregår på NMBU og andre institusjoner i Oslo-området. Gjesteforelesningene vil gi eksempler på temaene som emnet belyser: proteiner som produkter, mikrobiell bioteknologi, plantebioteknologi, dyrebioteknologi, DNA «fingeravtrykk» og rettsmedisin, bioremediering, akvatisk bioteknologi, medisinsk bioteknologi, internasjonale lover og regler innen bioteknologi og etikk og bioteknologi. Den første delen av emnet vil gi en overfladisk introduksjon til grunnleggende forståelse av gener, genomer, proteiner, DNA- og proteinanalyse, celler og andre konsepter som legger grunnlaget for moderne (anvendt) bioteknologi.
Dette lærer du
Kunnskap. Studenten skal:
- Forstå hva bioteknologi er, hvilke anvendelsesområder som finnes og hvordan teknologien har utviklet seg til å bli en viktig del av samfunnet.
- Få kunnskap om de forskjellige molekylære teknikkene som benyttes for å utvikle bioteknologiske anvendelser.
- Få innblikk i forskningsfronten innen de forskjellige grenene av bioteknologi og hva slags konsekvenser forskningsresultatene kan ha for samfunnet.
- Få forståelse av og reflektere rundt regelverket som bestemmer hvordan bioteknologi kan brukes og de etiske problemstillingene som følger med utviklingen av slik teknologi.
- Få forståelse av hvordan kunstig intelligens kan benyttes i formidling av kunnskap og hvilke begrensninger som ligger i teknologien.
Ferdigheter. Studenten skal kunne:
- Forklare hvordan bioteknologi har blitt en viktig teknologi i dagens samfunn.
- Gi gode eksempler på både historiske og moderne bioteknologiske metoder og anvendelser.
- Vurdere og reflektere over de etiske problemstillingene som er forbundet med bruk og utvikling av bioteknologiske metoder.
- Delta aktivt i samtaler/diskusjoner rundt om bioteknologi og lovverket om bioteknologi.
- Gi og motta konstruktive, faglige tilbakemeldinger til/fra andre.
Generell kompetanse.
Studenten skal ha fått en bred oversikt over hva slags muligheter bioteknologi gir både i det nasjonale og internasjonale samfunn. Studenten skal kunne de elementære metodene som benyttes innen bioteknologi og kjenne til bioteknologiske anvendelser og forskning både generelt i verden og lokalt på NMBU. Studenten skal også være rustet til videre utdanning og dybdelæring innen basisfagene som danner grunnlaget for bioteknologi. Studenten skal forstå viktigheten av dyp grunnleggende forståelse av grunnfagene som grunnpilarer hos en bioteknolog.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav