AQX251 Bærekraft og dyrevelferd i akvakultur
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Turid Mørkøre
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:45
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode: Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka.
Om dette emnet
Emnet gir en innføring i sentrale tema innen oppdrett av fisk, skalldyr og alger i Norge og internasjonalt. Herunder ulike produksjonsformer, driftsforhold, miljø, forebyggende helse, fiskevelferd, reproduksjon, fôr og fôring samt produktkvalitet.
God fiskevelferd er en forutsetning for bærekraftig oppdrett. Bærekraft og fiskevelferd vil være sentrale tema gjennom hele kurset.
Dette lærer du
Kunnskap
- Gjennom kurset vil studentene lære hvordan teoretisk kunnskap kan anvendes i ulike praktiske eksempler. Videre blir studentene gjort kjent med fordeler og konsekvenser av å bruke biologisk kunnskap i en produksjonssituasjon
- Kunnskap om produksjon av fisk, skalldyr og makroalger som grunnlag for bærekraftig havbruk (hovedvekt på laksefisk)
- Kunnskap om faktorer som påvirker fiskevelferd gjennom produksjonen
Ferdigheter
- Forstå hvordan oppdrettsmiljøet påvirker produksjonsparametere og fiskevelferden
- Forstå effekten av det omkringliggende oppdrettsmiljøet
- Kunne vurdere velferdsegenskaper hos fisk i oppdrett og kjenne til tiltak som kan forbedre velferd
- Være i stand til å formidle forskningsbasert kunnskap om bærekraft og fiskevelferd
Generell kompetanse
Ha god oversikt om faktorer som har betydning for bærekraft og fiskevelferd i oppdrett gjennom produksjonen
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett