AQP311 Produksjonsteknikk i akvakultur
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi
Emneansvarlig:Vasco Filipe Cardoso Neves Mota
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger med hjemmearbeid, ca. 175 timer. Prosjektarbeid, ca. 75 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i januarblokk. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen, .
Om dette emnet
Emnet gir en generell oversikt over produksjonsteknikk for akvatiske organismer, med vekt på intensivt oppdrett hvor norsk laksenæring brukes som eksempel. Kunnskap gis om produksjon og hold av stamfisk, settefisk og matfisk. Innen settefisk- og matfiskproduksjon vil det gis oversikt over sentrale driftsoppgaver, anleggslokalisering, vedlikehold, produksjonshygiene og regelverk. Videre vil produksjonsplanlegging og utarbeidelse av produksjonsplaner bli gjennomgått. Her inkluderes også evaluering og optimalisering av planer. Innen dette temaet vil det også bli gitt en oversikt over økonomi, inkludert kostnader knyttet til investering og drift av sentralt teknisk utstyr. Studentene skal selv utarbeide produksjonsplaner for settefisk- og matfiskproduksjon gjennom to innleveringsoppgaver. Oppgavene vil også ta for seg sentrale arbeidsoppgaver. Produksjonsstyring vil bli gjennomgått i forhold til hvilke faktorer som kan endres og hvilke konsekvenser dette har. Det vil også bli sett på produksjonskontroll, oppsett for produksjonskontroll og hvordan avvik kan endres. I emnet legges det stor vekt på en helhetlig og praktisk forståelse av produksjonen.
Dette lærer du
Ved gjennomført emne skal studentene:
- Inneha grunnleggende kunnskap innen produksjon av akvatiske organismer, hvor laksefisk brukes som eksempel
- Kunne redegjøre for gangen i stamfisk, settefisk og matfiskproduksjon
- Kunne evaluere og optimalisere de viktigste arbeidsoppgaver ved et settefisk og matfiskanlegg
- Kunne sette opp en produksjonsplan for et settefisk- og et matfiskanlegg
- Kjenne til hvilke faktorer som er viktigst for optimalisering av driften ved et settefiskanlegg og et matfiskanlegg
- Kjenne til hvilke faktorer som påvirker produksjonshastigheten som kan endres og hvilke utslag dette gir
- Kunne redegjøre for regimer for årstidsuavhengig produksjon av smolt
- Kjenne til lokalitetsvurdering og lokalitetskrav for settefisk og matfiskanlegg
- Kunne utarbeide skjemaer for produksjonskontroll og kunne foreslå tiltak ved avvik
- Kunne utarbeide arbeidsplaner for et settefiskanlegg og et matfiskanlegg
- Kjenne til vedlikeholdsrutiner/planer for settefisk og matfiskanlegg
- Kunne anslå investering og driftskostnader for sentrale komponenter på et matfisk og settefiskanlegg
- Kjenne til lover og reguleringer som påvirker produksjonsplanlegging
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider