APL108 Introduksjon til arealplanlegging
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for landskap og samfunn
Emneansvarlig:Gro Sandkjær Hanssen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:Det er kun plass til studenter opptatt ved M-BYREG
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger, gruppeoppgaver, litteraturestudier, individuelle oppgave. totalt 250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Vårparallell
Om dette emnet
Emnets mål er å forberede planleggingsstudenter på deres videre studier, ved å legge et grunnlag av teoretisk og praktisk kunnskap om kjernespørsmålene i planleggingspraksis og om de viktigste faglige debattene på feltet.
Den første delen, organiseringen av dagens planleggingssystem, gir en oversikt over planleggingsinstitusjonene, de ulike plantypene, forholdet mellom de ulike forvaltningsnivåene, planleggingens forhold til politikk.
Den andre temaet er planleggingen som idé der vi skal se på planlegging som design, forholdet mellom marked og planlegging, bruk av kunnskap i planlegging, forhandlinger i planlegging.
Det tredje temaet er planlegging og makt der vi skal se på hvilke aktører som påvirker utfallet av planprosessene og på hvilke måter, og hvordan ulike planteoretiske bidrag se på makt.
Det fjerde temaet er planleggerrollen og etiske problemstillinger i planlegging.
I den siste bolken ser vi litt fremover. Hvordan kan planleggingen være et verktøy i å realisere politiske mål om omstilling til lavutslippssamfunn og tilpassing til klimaendringer?
Dette lærer du
Læringsmål: Introduksjonskurset skal legge grunnlag for det som kommer av kurs senere i utdanningsløpet. Dette kurset skal gi:
a) Grunnleggende forståelse av plansystemet etter plan- og bygningsloven (2008): Denne innebærer en teoretisk forståelse av dagens planleggingssystem som en del av et demokratisk styringssystem, inkludert flernivåstyringen som utøves. Dette innebærer også forståelse for at byutvikling og byplanlegging er resultat av politikk (policy-utvikling).
b) Kjennskap til, og forståelse for, teoretiske perspektiver som kan gi dypere forståelse av planleggingspraksisen: først og fremst teoretiske perspektiv på planlegging, demokrati, styring, medvirkning, kunnskap, makt og innflytelse.
c) Kjennskap til noen av de viktigste planutfordringene i dag. Her vil forståelse av utfordringene knyttet til klimaendringer være et viktig læringsmål, både knyttet til planlegging for utslippsreduksjon, og for klimatilpasning). I tillegg vil forståelse av planutfordringer knyttet til teknologiutvikling være viktig.
Som introduksjonskurs ellers vil man ikke bli ferdig utlært i temaene vi skal gjennom, men opparbeide en større forståelse å bygge videre på. Undervisningen har dermed lagt opp til mye arbeid i grupper.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav