TIP200 Produktutvikling og produktdesign med 3D
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi
Emneansvarlig:Henrik Folke Holmberg
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:40
Frekvens:Årlig.
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger med øvelser og egenaktivitet, ca. 60 timer. Selvstendig prosjektarbeide: ca. 190 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Emnet er bygget opp for å tilnærme seg en naturlig rekkefølge for et produktutviklingsprosjekt:
Emnet består av 4 deler:
Del 1: Innleding og idégenerering
Denne fasen varer to uker og krever en del innsats fra studentenes side for å starte opp prosjektet med idégenerering, analyser, kartlegging av kompetanser og egenstudier på nett og andre medier. Fasen avsluttes med at studenten har på plass en plan for prosjektet i emnet.
Del 2: Metoder
Dette er hovedfasen for undervisning i prosjektet og inneholder praktiske øvelser og samtidig arbeide med prosjekt fra studentenes side. Del 2 tar studenten gjennom forskjellige metoder i emnet som grunnlag for produktutviklingen. Metodene inkluderer funksjonsanalyse, Designanalyse, Solidmodellering, produksjonsmetoder, LCA-metoder og grov kostnadsvurdering.
Del 3: Seleksjon og resultater
Siste del av emnet går ut på å selektere løsning for produktet med tilhørende materiale(r) og produksjonteknikker, samt en fysisk hurtigprototype (skala) for å kontrollere og forbedre produktet.
Del 4: Rapportskriving og dokumentasjon
Alle vurderinger og funn underveis dokumenteres i en rapport og en prototype og danner beslutningsgrunnlag for en reell eller teoretisk arbeidsgiver om finansiering av videre realisering av produktet.
Prosjektoppgaven med utforming av prosjektrapport utgjør det endelige grunnlag for bedømming av emnet som Bestått/Ikke bestått.
Dette lærer du
- Emnet baseres på en kombinasjon av programvareopplæring, øvelser og demonstrasjoner. spesialforelesninger og veiledet egenaktivitet, der studentene til slutt gjennomfører et større prosjektarbeid i produkt- og prosessutvikling basert på en problemstilling formulert av emne-ansvarlig, en egen-initiert ide fra studenten (e) selv, eller en problemstilling knyttet til en bedrift. organisasjon eller pågående forskning- og utviklingsarbeid ved instituttet.
- Øvelsesoppgaver og prosjektoppgave følges opp med individuell veiledning av arbeidsgruppene. Tidspunkt og tidsbruk avtales med faglærer etterbehov. Ved gjennomføring av prosjektdelen er lærer tilgjengelig for støtte via e-post og til angitte kontortider. Studentene vil ha mulighet for å laste ned programvaren som benyttes i emnet, Solidworks og CES EduPack som studentlisenser for hjemmebruk. Studentene er velkomne til å bringe med seg sin egen PC/laptop for bruk i forelesningene/programvareøvelsene.
- Forelesningsningsnotater og veledningsmateriell til emnet Tip200 (Utdeles). Making it: Manufacturing Techniques for Product Design, Laurence King Publishing Ltd. Third edition, ISBN 978-1-78627-327-7, Utvalgte avsnitt.
- TIP100 - Teknisk innovasjon, eller tilsvarende basiskunnskaper i innovasjonsprosesser (se også emnebeskrivelse for TIP100). Det forutsettes at studentene har ferdigheter innen DAK tilsvarende TMP160.
- TIP150-Moderne verkstedteknikk. TMP160-Teknisk design, eller noe forutgående trening i bruk av DAK. TBM200 Materiallære eller noe praktisk kunnskap om bruksområder for materialer.
- Prosjektoppgave med rapport, teller 100%.
Oppgave Karakterregel: Bestått/ Ikke bestått - Sensor skal godkjenne undervisningsopplegg
- Emnet inneholder to obligatoriske innleveringer av foreløpig prosjektrapport underveis for hverandrevurdering.
- Emnet overlapper delvis med 200-nivåkurs i produktutvikling og produktdesign ved noen av de høyskolene/universitetene som tilbyr Bacheloringeniørutdanning eller Bachelor i produktutvikling og/eller produktdesign med utstrakt bruk av 3D-visaliseringsverktøy.
- Programvareøvelser og forelesninger: Uke 36 til 41: 2+2 t/uke med underviser i forelesningssal + 4 t/uke avsatt i deler av perioden til egenaktivitet i øvingsarealer. Hele perioden: Prosjektarbeid med veiledning, individuelt/i grupper etter avtale.
Dette emnet har plassbegrensning. Opptak til emnet gis etter gitte kriterier og du vil få beskjed når opptaket er kjørt.
Rangeringskriterier:
1. studenter som har emnet obligatorisk i sin utdanningsplan
2. studenter på M-MPP, M-RB og M-IØ
3. studenter med høyest studiepoengproduksjon
Dersom det ikke er nok plasser til å ta alle studenter i gruppe 1 vil denne gruppen rangeres etter antall sp studenten har produsert.
- Realfag