BOT270 Kartlegging av natur
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Kari Klanderud
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:Maks 40 studenter
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Strukturert undervisningstid: ca. 110 timer. Studentenes egeninnsats i form av gruppeoppgave, semesteroppgave, forberedelse til undervisning og eksamenslesing: ca. 140 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i juniblokka. Emnet har undervisning/vurdering i juniblokka og høstparallellen.
Om dette emnet
Dette lærer du
Kunnskap:
Studentene skal forstå oppbyggingen av systemet Natur i Norge (NiN). De skal ha kunnskap om terrestriske naturtypers økologi, artssammensetning, og utbredelse på natursystemnivå. Studentene skal videre ha forståelse for samvariasjonen mellom arter, naturtyper og miljøforhold, og hvordan naturtypekartlegging kan brukes i bærekraftig forvaltning. De skal også ha kunnskap om GIS og hvordan GIS kan benyttes for å lage gode naturtypekart med bakgrunn i NiN.
Ferdigheter:
Studentene skal kunne kartlegge natur ved bruk av NiN, det vil si identifisere og avgrense naturtyper i felt på natursystemnivå. De skal gjenkjenne plantearter i felt, og de skal kunne samle relevante feltdata, og benytte GIS til å lage naturtypekart og til å analysere innsamlet data. De skal kunne anvende kunnskap om naturtyper for å kunne si noe om et gitt areals egenskaper, som for eksempel jordbunnsforhold, hydrologi, produktivitet, biologisk mangfold og kulturpåvirkning. Studentene skal kunne gjennomføre en bestilling av et kartleggingsoppdrag basert på NiN.
Generell kompetanse:
Emnet skal videreutvikle forståelsen for norsk naturvariasjon og hvordan denne kan dokumenteres og beskrives ved hjelp av NiN. Studentene skal kunne planlegge og gjennomføre innsamling av data i felt. De skal kunne planlegge og gjennomføre oppgaver som strekker seg over tid, både alene og som deltaker i en gruppe.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav