Oppfølging av drektige tisper og hunnkatter

Golde retriever med valper som dier
Foto: Shutterstock

Ønsker du oppfølging av din drektige tispe eller hunnkatt? Eller ønsker du en samtale rundt klargjøring av ditt kjæledyr for avl?

Ved NMBU Veterinærhøgskolens reproduksjonsavdeling ved Dyresykehuset – smådyr tilbyr vi oppfølging gjennom drektigheten, bistand til å anslå valpings-/fødselsdato - og døgnåpen telefonbistand gjennom selve fødselen, fra vår europeiske spesialist i fødselslære.

Hunder og katters drektighetslengde er kort, og de nyfødte er umodne ved fødsel. Fødsel flere dager for tidlig eller for sent er kritisk for fostrene, og det er krevende å anslå termin.

Kunnskap gir trygghet.

  • Anbefalinger og priser

    Reproduksjonsavdelingen anbefaler kontroll av den drektige tispen eller hunnkatten ved

    • Tre ukers drektighet (veiing, ultralyd og samtale rundt ormkur, vaksinasjon og generell helse. Kr 3200)
    • Fem ukers drektighet (veiing, ultralyd, samtale. Kr 1500)
    • Sju ukers drektighet (veiing, ultralyd, forberedelse til valping/fødsel, fóring. Kr 3200)

    Vi tilbyr ikke rutinemessig røntgen for å telle antall foster – for ikke å utsette fostrene for unødig stråling. Røntgendiagnostikk kan likevel utføres dersom det er medisinske årsaker til det.

  • Avlsforberedelser

    I forbindelse med oppdrett er det avgjørende å velge rette avlsdyr og gjennomføre paringen til rett tid. Ved å gjøre dette grunnarbeidet, spares man for mye unødig bekymring i ettertid. Reproduksjonsavdelingen kan være en god samtalepartner i forbindelse med valg av både hunn- og hanndyr. Vi tilbyr også blodprøveuttak for å fastsette eggløsningstidspunkt hos tisper.

  • Timebestilling og døgnvakt

    Vi tar imot timebestillinger direkte fra eiere og fra henvisende veterinærer på

    smadyr@nmbu.no eller tlf: 67 23 23 23

    Timebestilling på telefon kan skje kl. 08.00- 12.00 og 13.00-16.00 man-fre.

    Døgnvakt, fødselsbistand: Tlf. 91 55 20 91 (Dette gjelder kun for kunder som har vært til samtaler i forkant, slik at fødselslærespesialisten kjenner pasientens historikk.)

    Akuttavdelingens vakttelefon: Vårt akuttmottak og intensivavdeling tar alle henvendelser om drektighet/fødsler som ikke dekkes direkte av vår fødselslærespesialist. Både eiere og henvisende veterinærer når oss hver dag, hele døgnet på 67 23 23 23.

  • Ved ankomst

    Besøksadresse: Oluf Thesens Vei 30, Ås 

    Reproduksjonsavdelingen har egen inngang og eget venteværelse for å redusere risikoen for smitte fra andre hunder.

    Parker på Dyresykehusets parkeringsplass. Henvend deg i Dyresykehusets resepsjon før du henter hunden/katten din i bilen – og deretter henvender du deg ved reproduksjonsavdelingens inngang.

Dyrepleier Charlotte Hellum Wedel-Jarlsberg og veterinær og fødselslærespesialist Vibeke Rootwelt foran inngangen til reporduksjonsavdelingen ved Dyresykeshuset - smådyr.
Dyrepleier Charlotte Hellum Wedel-Jarlsberg og veterinær og fødselslærespesialist Vibeke Rootwelt. Foto: Kristine Welde Tranås/NMBU