Mari Nyborg Hauback har bestått diplomateksamen i bildediagnostikk

Av Camilla Wiik Gjerdrum

Mari Nyborg Hauback mens hun tar ultralyd på en hund.
Mari Nyborg Hauback mens hun tar ultralyd på en hund ved Dyresykehuset – smådyr.Foto: Privat

Gratulerer til Mari Nyborg Hauback som nå er blitt Europeisk spesialist i bildediagnostikk. – Som nyutdannet veterinær forstod jeg tidlig at det var de diagnostiske utfordringene jeg synes var mest spennende.

Veterinærhøgskolen, NMBU er det eneste stedet i Norge som har et godkjent utdanningsprogram for diplomater innen veterinær bildediagnostikk. Det er den høyeste utdannelsen innen klinisk veterinærmedisin det er mulig å ta.

– Kombinasjonen av detektivarbeid, klinisk tankegang og bruk av teknologiske hjelpemidler gjør bildediagnostikk til en utrolig interessant spesialisering. Det er også givende å hjelpe dyr med å finne ut hva som feiler dem, forteller Mari Nyborg Hauback.

Mari gikk ut av veterinærstudiet ved Norges veterinærhøgskole, senere Veterinærhøgskolen ved NMBU, i 2018. Etter det jobbet hun en periode som veterinær ved Empet i Lillestrøm, før hun begynte på et roterende internship ved Dyresykehuset – smådyr. Etter det var veien åpen for den kliniske spesialiseringen innen bildediagnostikk som nå har gitt henne graden diplomat innen veterinær bildediagnostikk.

Mari Nyborg Hauback
Mari Nyborg Hauback, veterinær Foto: Camilla Wiik Gjerdrum

Bildediagnostikk – viktig for å finne rett diagnose

På NMBU er en residency-stilling på fire år, men Mari har fullført den krevende utdannelsen på tre. Hun har vært veiledet av diplomat Hege Kippenes Skogmo, førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen.

– Jeg fascineres av å kunne «se» på innsiden av dyrene mens de lever, og å kunne bruke de ulike modalitetene vi har, altså røntgen, ultralyd, CT og MR, til å vurdere anatomien på ulike måter, forteller hun.

Bildediagnostikk er et svært viktig verktøy under utredninger. Ved å kunne ta ulike typer bilder av kroppen, og ha kunnskap til å tolke disse bildene korrekt, har veterinærene mye større muligheter til å stille riktige diagnoser, og behandle mer presist. Bildediagnostikk brukes før og etter operasjoner, under utredninger og for å kunne ta presise prøver av vev, for å nevne noen eksempler.

Trives i et akademisk og tverrfaglig miljø

Som en del av graden jobbet Mari sammen med Fakultet for realfag og teknologi om bruk av kunstig intelligens i avlesningen av røntgenbilder tatt av hunder screenet for albuleleddsdysplasi.

Mari forteller at hun trives godt ved Dyresykehuset – smådyr.

– Jeg trives veldig godt i et akademisk miljø, og synes kombinasjonen av klinikk, undervisning og forskning er givende. Her ved Dyresykehuset – smådyr er det et fantastisk arbeidsmiljø med dyktige og hyggelig kolleger. Det er utrolig lærerikt å jobbe et sted der jeg er omgitt av folk som kan så mye om så mange ulike fagområder, sier hun.

Diplomat Hege Kippenes Skogmo jobber med bilder fra MR-maskinen ved Dyresykehuset.

Fakta:

Diplomat i veterinærmedisin

Ordet «diplomat» kommer fra det latinske «diploma» som betyr «et sertifikat tildelt av en utdanningsinstitusjon som bevis for et bestått studium». I dagligtalen forstås ofte ordet «diplomat» som en representant for sin stat i en annen stat, eller en som går klokt og smidig frem i forhandlinger. 

Etter fullført veterinærutdanning er det mulig å ta videreutdannelse innen flere retninger. Den høyeste utdanningen som tilbys innen klinisk veterinærmedisin er diplomatutdanning innen ett av collegene tilknyttet European Board of Veterinary Specialization (EBVS) eller American Board of Veterinary Specialties (ABVS).

EBVS og ABVS er et samarbeid for klinisk spesialisering i Europa eller USA og andre samarbeidsland. Utdannelse krever klinisk erfaring, f.eks. fra et internship, og består av et residency på  3-4 år under veiledning av en diplomat i fagfeltet – det vil si noen som allerede har anerkjent spesialistkompetanse på feltet. Tittelen som EBVS® European Specialist gis etter fullført utdanning på bakgrunn av en omfattende eksamen innen fagfeltet. I Norge bruker vi betegnelsen Europeisk spesialist om denne akkrediteringen.

Les mer om hva diplomatutdannelsen innebærer

Veterinærstudent Ingvild Lauritzen Holtet sammen med nyopererte Otto. Otto ble diagnostisert med pes varus i begge bakbein. Det betyr at bakbeina krummet innover fordi tibia vokste tilstrekkelig ut slik de skal. Odin ble operert etter at veterinærene ha

FAGARTIKKEL:

3D-printing som hjelpemiddel ved ortopedisk kirurgi i smådyrpraksis

I denne artikkelen beskrives bruken av 3D-printing innen veterinærmedisin, med spesiell vekt på ortopedisk smådyrkirurgi. Det presenteres to kasuistikker der 3D-printing ble anvendt både pre- og intraoperativt.

Publisert - Oppdatert

Del på