Rhodocuccus equi er en bakterie i jordsmonnet som kan gi lungebetennelse hos føll.
Hva er Rhodococcus equi?
Rhodococcus equi er en bakterie som finnes i jordsmonnet, og kan forårsake lungebetennelse hos unge føll (1-6 måneder gamle). Det er sjeldent at voksne hester blir syke av denne bakterien, men det kan forekomme hvis immunforsvaret er svært svekket av en eller annen årsak.
Forekomsten av R. equi varierer med geografisk område, staller og år, men dette er en svært utbredt bakterie som finnes hos de fleste større og mindre oppdrettssteder rundt omkring i hele verden, også i Norge.
Føll kan puste inn bakterien på støvete områder, men også få den inn via mage- og tarmkanal hvis den beiter områder hvor bakterien finnes i jordsmonnet. Infeksjon hos føllet utvikler seg sakte, og ofte vil ikke føllet vise symptomer før sykdommen har blitt alvorlig.
Føll som har fått en infeksjon med R. equi skiller ofte ut mye av denne bakterien i avføringen sin, og dermed ut på beiteområdene. Fordi dette er en hardfør bakterie som kan overleve harde vintre i jordsmonnet, bety dette at det ikke er uvanlig at man kan få infeksjoner hos nye føll i årene som kommer. Med andre ord, hvis man har hatt ett føll med R. equi, er det dessverre godt mulig at man får det igjen på nye føll neste år.
Hva er de kliniske symptomene på Rhodococcus equi?
Kliniske symptomer hos føll med R. equi er ofte feber, anstrengt pust, hoste, surkle- og rallelyder fra halsen og slapphet. Hos noen føll kan også ledd hovne opp, og de kan knipe med øynene. Andre føll kan få diaré.
Hvordan kan man diagnostisere Rhodococcus equi?
R. equi infeksjon er diagnostisert basert på sykehistorie, og ikke minst om det har vært føll med denne type infeksjon på gården tidligere, ultralyd og røntgen av lungene for å påvise verkebyller (abscesser) i lungene, blodprøver og ikke minst prøver av slim fra halsen for å påvise denne bakterien. Føll kan også utvikle verkebyller i buken. Dette vil man best se ved en ultralydundersøkelse av buken.
Hvordan kan man behandle Rhodococcus equi?
R. equi-infeksjoner blir behandlet med to typer antibiotika tabletter i flere uker, avhengig av hvor omfattende infeksjonen er. Det er viktig at føll som er syke er i et miljø hvor det er lite stress, at man passer på at de ikke blir våte og kalde, og hvis de er oppstallet, at luftmiljøet er så bra som mulig. Når de står på medisiner kan føllet også være utsatt for å bli overopphetet, så ikke la det gå ute i sterk sol på varme sommerdager.
Den ene av medisinene brukes også mot tuberkulose hos mennesker og det er derfor strenge restriksjoner på at den kun skal brukes til føll med bekreftet infeksjon for å begrense resistens. Andre bakterielle infeksjoner kan se veldig like ut. Veterinæren må derfor gjøre alle undersøkelser for å være sikker på at det er R. equi som er årsaken.
Det er svært viktig for prognosen at man oppdager infeksjonen så tidlig som mulig. Daglig temperatursjekk, og blodprøver hvis denne stiger er en god førstelinjeprotokoll spesielt hvis man har hatt føll med R. equi på de samme beitene i tidligere år. Hvis disse gir mistanke om infeksjon, må det følges opp med røntgen og ultralyd av lunger.
Det er viktig at man passer på at man ikke søler medisin slik at hoppa kan få det i seg. Voksne hester kan få svært alvorlig diaré av bare små mengder av denne medisinen.
Hva er prognosen for et føll med Rhodococcus equi-infeksjon?
Mange føll med R. equi infeksjon blir helt friske igjen, og kan bli helt normale sports- og løpshester. De som er hardt rammet, og spesielt de som har abscesser også i buken, har en mye dårligere prognose, og vil ikke nødvendigvis overleve.
Hvordan kan man forebygge mot en Rhodococcus equi-infeksjon?
Det finnes dessverre ingen vaksine mot R. equi. Hvis man har hatt føll med dette i tidligere år, må man rett og slett være ekstra påpasselig med føll som blir født i årene framover fordi beitene sannsynligvis har denne bakterien i jordsmonnet.
Som nevnt bør man ta temperaturen på føllene daglig slik at man kan fange opp tidlige temperaturstigninger, og dernest ta en blodprøve for å sjekke om det er en infeksjon på gang. Hvis det er det, så bør man også ta ultralyd og røntgen av lungene.
Videre er det viktig at det ikke er for stor tetthet av føll på beitene og at de oppstalles i godt ventilerte staller hvor det er lite støvbelastning. Luftegårder med sand og jord som gir mye støv bør unngås. Føll hvor det er mistanke om begynnende infeksjon bør skilles fra de de øvrige føllene, og avføring fra det syke føllet plukkes opp fra det området den går på. Dette fordi det skiller ut mye bakterier i den fasen hvor det er sykt, og dermed kontaminerer beiteområder.
Det ser dessverre ut at det å harve opp beiter, forandre pH etc. ikke klarer å få bort denne bakterien fra jordsmonnet, så det viktigste man kan gjøre er å følge med på føllene sine, og få veterinær ut tidlig hvis man mistenker at noe er galt.