Dyresykehuset – hest søker hester med diagnosen EMS til forskningsstudie

Av Camilla Wiik Gjerdrum

Nærbildet av en hvit hest med brunt øye.
Dyresykehuset – hest søker hester som har fått diagnosen EMS.Foto: Gisle Bjørneby

Vi søker hester som har fått diagnosen ekvint metabolsk syndrom, EMS. Ved å undersøke urinprøver fra hester med denne sykdommen, kan vi få kunnskap om hvordan medisinen som er i bruk i dag virker for hesten.

Hester med ekvint metabolsk syndrom (EMS) har økt risiko for å utvikle forfangenhet som følge av insulinresistens og hyperinsulinemi. Klinisk utprøving av et nytt humant antidiabeteslegemiddel (Invokana) på omtrent 40 hester diagnostisert med EMS, har så langt gitt lovende resultater med tanke på insulinrespons. Studien er utført i samarbeid mellom NMBU og Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) og antas å bli publisert i løpet av inneværende år.

Det undersøkte legemiddelet tilhører gruppen SGLT2-hemmere, som senker konsentrasjonen av glukose i blodet gjennom å blokkere opptaket av glukose i nyrene. Dette medfører at glukose utskilles i urinen. Hos mennesker som får denne behandlingen for diabetes, har man sett en økt risiko for urinveisinfeksjon. Dette er hittil ikke undersøkt i tilstrekkelig grad hos hest. Vi søker nå urinprøver fra hester diagnostiert med EMS, både fra hester som ikke mottar behandling, og fra hester som står på behandling med Invokana.

Målet med studien

Målet med studien er å undersøke om behandling med en SGLT2-hemmer øker risikoen for urinveisinfeksjon hos hester med EMS.

For å bli inkludert i studien skal hesten:

  • være diagnostisert med insulinresistens med OST (oral sukkertest)
  • ha normal konsentrasjon av ACTH, dvs. ikke ha PPID
  • ikke ha pågående forfangenhet eller stå på behandling for forfangenhet.

Gjennomføring

Dersom hesten din kan være med i studien, sender vi deg et urinprøveglass, samt instruksjoner for hvordan urinprøven skal tas (denne tas hjemme på stallen). Vi henter prøven, eller avtaler hvordan prøven skal sendes tilbake til oss. Prøven vil så analyseres ved NMBUs laboratorium. Transport av prøven samt analyser er gratis.

Annen informasjon

I tillegg til urin studerer vi også indre organer fra hester som avlives av aldersmessige årsaker (eller på grunn av andre sykdommer/skader). Hvis du eller noen i din bekjentskapskrets vurderer avliving av en hest med diagnostisert EMS (med eller uten Invokana-behandling) og ønsker å donere kroppen til forskning, vennligst kontakt oss på ems-prosjekt@nmbu.no. Vi vil dekke kostnadene for avlivning og obduksjon.

Kontakt

Har du en pasient som passer i denne studien så kontakt en av oss som jobber i prosjektet på mail eller telefon!

Publisert - Oppdatert

Del på