Forskerutdanningskonferansen 2024: Tilbake til fremtiden – forskerutdanning for en ny tid

Årets konferanse vil rette søkelyset mot sentrale utfordringer for god progresjon i morgendagens forskerutdanning.

Dato:

Sted:

NMBU, Vitenparken

Adresse:

Høgskoleveien 1, 1430 Ås

Kontaktperson:

Kristin Hagen

En vedvarende utfordring ved forskerutdanningen i Norge er at for få kandidater gjennomfører på normert tid. Dette er uheldig for kandidatene, så vel som for kandidatenes institusjon og forskningsmiljø. Årsakene er mange og til dels komplekse, men veilederrollen og en god balanse mellom normert tid og avhandlingens kvalitet og omfang er åpenbart viktige. Utviklingen innen kunstig intelligens og en økt forventning om tverrfaglighet og tettere kontakt med samfunnet ellers, kan potensielt lede til ytterligere utfordringer for morgendagens kandidater.

Målgruppe for konferansen: Forskningsadministrativt ansatte (enkelte sesjoner passer også for vitenskapelig ansatte)

Dag 1 – onsdag 16.oktober

Kl. 09.00 Registrering, kaffe og mingling
Kl. 10.00 Åpning av konferansen v/ Siri Fjellheim, rektor NMBU
Kl. 10.15 Konferansier Kristin Vinje leder oss gjennom dagens temaer:

1. Veier til suksess
Vi utforsker ulike veier og strategier for å støtte doktorgradsstudenter på deres reise mot fullføring og suksess.

a)    Ny UH-lov - vil de nye kravene fremme kvalitet i forskerutdanningen? 
Tydeliggjøring av karrierefremmende arbeid og krav om norskopplæring for utenlandske kandidater kan bidra til å øke kvaliteten i forskerutdanningen. Men det det kan også bidra til å stjele tid og ta fokus vekk fra forskningsarbeidet og forskeropplæringen. Leder av Stipendiatorganisasjonene i Norge (SIN) Ingvild Bergom Lunde og Seksjonsleder for forskning og innovasjon Pål Vegard Storheier ved Universitetet i Tromsø innleder om sine perspektiver og konsekvenser for ph.d.-kandidatene og institusjonene.

b)    Mobilitet - gevinst eller tidssluk? 
Mobilitet underveis i forskerutdanningen ansees som et kvalitetsfremmende tiltak. Men kan det også være et tidssluk? 
Administrerende direktør i Oslo Science City Christine Wergeland Sørbye vil innlede om temaet knyttet til mobilitet i arbeidslivet, og professor ved NMBU og leder av Nasjonal forskerskole John McNeish vil innlede om temaet knyttet til internasjonal mobilitet.

Kl. 12.00-13.00 Lunsj

2. Kunstig intelligens i forskerutdanningen
Hva er trendene innen KI, hvordan påvirker det utdanninger generelt og forskerutdanningen spesielt. Og hvor er vi på vei? v/ Magnus Nohr, HiØ

a)    KI som forskningshjelp
Hvordan kan KI være en ressurs for forskere? Det første man tenker på er skrivehjelp, men forskning blir mer og mer datadrevet og de færreste PhD-studenter kan kode. Åsmund Røhr Kjendseth (NMBU) gir oss noen eksempler: fra å skrive søknader, til koding og folding av proteiner.

b)    KI og forskningsetikk
Det er åpenbare spenninger mellom KI som hjelpemiddel for forskere og utfordringer knyttet til bias, hallusinering, mangel på transparens, plagiat og opphavsrett – og hva som skjer med forskningen hvis selve skriveprosessen overlates til KI? Thomas Østerhaug fra den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) innleder og har med seg Erlend Haavardsholm (UiO), Rani Lill Anjum (NMBU) og Magnus Nohr (UiØ).

3. Innlegg  
v/ Anne-Kat. Hærland 

Kl. 16.30 Konferansedag 1 avsluttes
Kl. 17.00
Mulighet for å delta på omvisning i den vakre parken til NMBU (påmelding kreves)
Kl. 18.00 Middag på Vitenparken (påmelding kreves)

Dag 2 – torsdag 17.oktober

Kl. 08.30 Kaffe og mingling
Kl. 09.00 Åpning av konferansen dag 2 v/ Finn-Arne Weltzien, prorektor for forskning NMBU

Kl. 09.15 Konferansier Kristin Vinje leder oss gjennom dagens temaer:

1. Kontinuitet og fremgang
Hvordan skaper vi en sammenhengende og progressiv forskerutdanning, der studentene opplever kontinuerlig utvikling og vekst? 

a)    Kvalitet og omfang i forskerutdanningen
Å sikre kvalitet i forskerutdanningen er viktig for å utvikle kompetente og dyktige forskere. Hvordan kan vi balansere behovet for høy kvalitet og samtidig sikre riktig omfang i forskerutdanningen? Professor Simen Rød Sandve, prodekan for forskning ved fakultet for biovitenskap ved NMBU, og professor Tine Sophie Prøitz, visedekan for forskning ved fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved USN, vil dele sine perspektiver om dette temaet.

b)    Veilederrollen
Veilederrollen er avgjørende for å sikre at stipendiater får den støtten og veiledningen de trenger for å utvikle seg som forskere. Leder for stipendiatorganisasjonene i Norge (SiN), Ingvild Bergom Lunde, vil dele sine tanker om psykisk helse, veilederrollen og utfordringer/konflikter stipendiater kan møte i forskerutdanningen. Dette vil etterfølges av en panelsamtale ledet av professor og forskningsdekan ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU Jan Vermaat. I interaktiv samspråk med salen reflekterer tre panelmedlemmer på relevante spørsmål som dukker opp innen trekanten stipendiat-veileder-ph.d.-rådgiver. Deltakere i panelet er leder for SiN Ingvild Bergom Lunde, professor ved NMBU Sjur Baardsen og seniorrådgiver ved NMBU Anna Mazzarella.

c)    NOR-CAM og karriereveier i akademia
Å navigere i en akademisk karriere kan være utfordrende uten riktig veiledning og støtte. Ingrid Roxrud, seniorrådgiver ved NMBU forteller om innføring av NMBUs kompetansematrise og hvordan den kan bidra til større forutsigbarhet i en akademisk karrierevei.

Kl.11.30-12.30    Lunsj

2. Fra start til mål
Vi utforsker hele reisen fra opptak til fullføring, med fokus på å hjelpe studenter med å nå sine mål.

a)    Rekruttering for å velge de beste kandidatene
Det er viktig å sikre at ph.d.-kandidater som tas opp har forutsetninger for å utføre et godt vitenskapelig arbeid og fullføre doktorgraden innen normert tid. De beste ph.d.-kandidatene er i stand til å produsere forskning av høy kvalitet. Dette er viktig for å fremme kunnskap innen deres felt og kan ha direkte innvirkning på samfunnet. Elise Norberg er forsker og tidligere prorektor for utdanning ved NMBU og skal fortelle om sine erfaringer innen rekruttering av ph.d.-kandidater ved Aarhus Universitet og European Graduate School. 

b)    Onboarding og oppfølging underveis
"Well begun is half done". Onboarding hjelper ph.d.-kandidater å tilpasse seg det nye arbeidsmiljøet, forstå institusjonens kultur og forventninger, og bli kjent med prosedyrer og verktøy. Regelmessig oppfølging gir en mulighet for å evaluere og veilede kandidatenes faglige fremgang. Dette sikrer at de er på rett spor og bidrar til deres kontinuerlige læring og utvikling. Trine Isaksen og Josie Teurlings er både ph.d.-rådgiver ved NMBU og skal ta opp både onboarding og oppfølging underveis gjennom et rollespill.

c)    Generiske ferdigheter - hva trenger egentlig ph.d.-kandidatene? 
Ph.d.-kandidatene har behov for å tilegne seg noen generiske ferdigheter utover den akademiske opplæringen. Videre karriereveier mot næringsliv eller mot akademia kan bidra til å bestemme omfanget og hva slags generiske ferdigheter som er viktige. Innledning ved seksjonsleder i forsknings- og innovasjonsavdelingen ved NMBU, Solveig Fossum-Raunehaug. Innlegg ved forskningsleder i Salmax Group, May Linn Buberg, forskningsdirektør ved NIBIO Per Stålnacke og professor ved NMBU Torgeir Rhoden Hvitsten vil gi sine perspektiver rundt temaet.

3)    Hvordan ph.d.-er får handlingskompetanse for å bidra med bærekraftsmålene 
v/ viserektor for bærekraft Astrid Tonette Sinnes, NMBU

4. UHR's hjørne

Kl. 16.00 Konferansen avsluttes

Programmet kan bli oppdatert og/eller endret med mer detaljer om temaer og innledere.

Praktisk informasjon

Deltakeravgift: Kr 3000 (lunsj og kaffe/te er inkludert begge dager)
Deltakelse på middag etter dag 1 (valgfri): Kr 500

Omvisning dag 1 (valgfri): Gratis, men krever påmelding

Overnatting

Vi har ikke booket rom til konferansen på et bestemt hotell, og anbefaler alle å benytte seg av hotellavtalen for universitet- og høgskolesektoren. Følg retningslinjene som gjelder i deres virksomhet for å få tilgang til avtalepris.
Velg Thon hotell Ski hvis det er ønskelig med hotell nærmest mulig NMBU og Campus Ås, ellers er det god offentlig transport mellom Oslo og Ås.

Hvordan komme seg til NMBU

Med tog og buss

  • Vy har regionaltog som går fra Oslo lufthavn Gardemoen til Oslo S hver halvtime, mens Flytoget går fra Oslo Lufthavn til Oslo S hvert 10. minutt.
  • Fra Oslo S, ta regiontoget R21 mot Moss til Ås stasjon. Fra Ås stasjon er det gangavstand til NMBU (1,6 km), eller du kan ta buss 510 mot Drøbak fra Ås videregående skole til holdeplassen «Universitetet i Ås»
  • Fra Oslo S, ta regiontoget (RE20 Halden eller R22 Rakkestad) til Ski stasjon. Ta buss 510 fra Ski til holdeplassen «Universitetet i Ås».

Se også Kontakt oss | NMBU

Del på