GDPR artikkel 9 og personopplysningsloven § 6 gir NMBU adgang til å behandle sensitive personopplysninger "når det er nødvendig for å gjennomføre arbeidsrettslige plikter eller rettigheter". Det kan gjelde både NMBUs og arbeidstakernes rettigheter og plikter.
For NMBU kan det være nødvendig å behandle opplysninger om statsborgerskap, feks. i forhold til arbeids- og oppholdstillatelser eller i forhold til trygderettigheter. Det kan videre være nødvendig å behandle opplysninger om fagforeningsmedlemskap, feks. i tilknytning til lønnsforhandlinger og lønnsfastsettelse.
Videre har arbeidstakere ved NMBU anledning til å registrere navn på pårørende, noe som kan innebære at vedkommende arbeidstakers seksuelle orientering indirekte fremkommer. Imidlertid er det frivillig å oppgi informasjonen, og samtykke er i så fall et relevant behandlingsgrunnlag. Opplysningene registreres i dag i UBW/Agresso, som krever at den ansatte logger seg inn med NMBU-brukeridentitet.
Bestemmelsen er også grunnlag for at NMBU skal kunne behandle helseopplysninger om ansatte så langt dette er nødvendig, typisk i forbindelse med sykdom, personalforsikringer eller pensjonsspørsmål.
Opplysninger en ansatt har gitt om diettpreferanser, feks. at vedkommende ønsker kosher/halal-mat, vil indirekte kunne innebære at vedkommendes religiøse overbevisning fremkommer. Men, også her vil NMBU ha grunnlag i samtykke og i unntaket for arbeidsrettslige plikter og rettigheter.