NMBU og Viken Fylkeskommune
Om UBU i praksis
Mål
I prosjektet "UBU i praksis" er det overordnede målet at skoler og lærerutdanning sammen skal utvikle en praksis som fremmer utdanning for bærekraftig utvikling. Utdanning for bærekraftig utvikling kjennetegnes ved målet om å utvikle bærekraftige holdninger og handlingskompetanser hos elever.
I "UBU i praksis" vil det derfor være fokus på å utforske hvordan skolen (elever, lærere, ledelse og andre kollegaer) kan utvikle et fokus på utdanning for bærekraftig utvikling på hele skolen.
"UBU i praksis" vil også forske på hvordan erfaringene fra skolenes arbeid med UBU kan anvendes inn i lærerutdanningen for å utvikle en lærerutdanning som utdanner lærere som kan bidra til en bærekraftig utvikling.
"UBU i praksis" vil arbeide med fire universitetsskoler tilknyttet NMBU (Frogn, Ski, Ås og Hvam videregående skole).
Nyheter og funn
- På bærtur for bærekraft
- Lærerstudenter og praksislæreres forventninger til praksisopplæringen
- Se professor Arjen Wals' foredrag fra Bærekraftseminaret ved UiS
- Webinar om tverrfaglighet og bærekraftig utvikling
- Vi står i den perfekte stormen for endring
- "Action, takk!" av Astrid T. Sinnes
- Universitetsskoleprosjektet på studietur til Globala Gymnasiet i Stockholm
- Unges klima- og miljøengasjement gir nye muligheter for skolen
- Vinnerne av Utdanningsforbundets klimapris 2019
- Studerer jeans, kaffe og tannkrem for et mer bærekraftig samfunn
- Når kan du kjøpe ny mobil med god samvittighet?
Forskere og forskningsprosjekter
- Arjen Wals: Professor II at NMBU and Professor of Transformative Learning for Socio-Ecological Sustainability, Wageningen UR.
UNESCO Chair Social Learning for Sustainability. Senior Advisor Gothenburg Centre for Sustainable Development (GMV). Guest Professor at the Section for Learning & Teacher Education, Norwegian University of Life Sciences (NMBU). Read the Transformative learning blog. - "Hva hemmer og fremmer arbeidet med Utdanning for Bærekraftig Utvikling i videregående skole?"
Kontaktpersoner: Astrid Sinnes og Birgitte Bjønness - Birgitte Bjønness: "Forskning og utvikling av Folkehelse og livsmestring i videregående skole".
Prosjektet har som mål å utvikle og forske på undervisningspraksiser innen folkehelse og livsmestring som en del av utdanning for bærekraftig utvikling. - Knut Omholt: 'Hands free'?
Tverrfaglig prosjekt sammen med Ås VGS. Strategi-prosjekt på REALTEK innen Menneskesentrert teknologi. Se kritisk på teknologi og undersøke både dens svakheter og styrker – hva er en hensiktsmessig balanse mellom det manuelle og det digitale? - Gerd Johansen og Margrethe Naalsund: Inquiry/problem based learning and system thinking (modelling) in math & physics.
- Solveig Strangstadstuen: Prosjekt praksisopplæring – et felles ansvar.
Problemstilling: Hvordan kan vi (studenter, praksislærere, universitetslærer) samarbeide om å videreutvikle emnet praksisopplæring i lærerutdanningene?
Metode: Fokusgruppemøter på skolene med praksislærere og studenter. Tidsplan: Fokusgruppemøter i mars 2020. Videre samarbeid i 2020 på bakgrunn av møtene.
- Arjen Wals: Professor II at NMBU and Professor of Transformative Learning for Socio-Ecological Sustainability, Wageningen UR.
Ph.d.-prosjekter
- Anders Gåre Søraunet: Prosjektet er rettet mot bærekraftig bruk av vann i skolen. Formål er å videreutvikle skolen som bærekraftig enhet og utvikle elevenes forståelse av vann som ressurs.
- Øyvind Mathisen (Offentlig sektor-ph.d.): Læreplanfornying - Forskning på undervisning av teknologi i et bærekraftsperspektiv.
- Rosalie Mathie: Rosalie ønsker å samarbeide med lærere på Universitetsskolene for å støtte arbeidet deres med å fremme en hel-skole tilnærming til bærekraftig utvikling.
- Ane Eir Torsdottir: Ane undersøker elevmedvirkning i skolehverdagen. I tillegg har prosjektet et fokus på hvordan elever kan medvirke i samfunnet og medvirke til en bærekraftig utvikling.
Masterprosjekter
- Line Brox: Undersøker hvordan kantina kan brukes som undervisningsarena knyttet opp mot overordnet del av læreplanen
- Vilde Grytnes Lysaker: Tilrettelegging for det tverrfaglige temaet "Bærekraftig utvikling" i lærebøker i naturfag
- Silje Synøve Johansen: Fysikklærers fokus på bærekraftig utvikling
- Bendik Ruden Prestkvern: Hva er utfordringene og hvilke erfaringer er gjort i utforskerklasser? Hvordan blir de tverrfaglige temaene belyst gjennom bruk av utforskende arbeidsmetoder?
- Naomi Paas: Master i agroøkologi - Potensialet til «visionary thinking» for å utvikle menneskers agency for mat-systemer
- Amalie Bråthen Strande: Hvilke muligheter og utfordringer er knyttet til underveisvurdering i tverrfaglige prosjekter innen bærekraftig utvikling?
- Malin Arnesen Sandneseng: Masteroppgaven handler om hvordan elever kan øve systemtenkningskompetanse og selvbevissthetskompetanse for bærekraftig utvikling, gjennom et tverrfaglig undervisningsprosjekt for bærekraftig utvikling med livssyklusanalyse.
- Margrethe Espen: Hvordan øve kompetanser for bærekraftig utvikling ved hjelp av utforskende arbeidsmåter i biologi?
- Rosalie Mathie: Education for Sustainable Development in Norway: Calling for a Whole Institution Approach (2020). Les mastergradsoppgaven her.
Deltakere