Forskningsmidler over Jordbruksavtalen (JA)Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL)AnimaliaKjøtt- og Fjørfebransjens LandsforbundNortura SA
Bakgrunn
Luftveissykdom er en av de mest forekommende sykdommene hos gris globalt, og forårsaker nedsatt dyrevelferd, helse og produksjon. Norsk svineproduksjon er i en internasjonal særstilling når det gjelder lav forekomst av smittestoff hos gris. Svinepopulasjonen i Norge er fri for en rekke agens som kan forårsake luftveissykdom hos gris, men som er utbredt i mange land verden over, deriblant Mycoplasma hyopneumoniae. De siste årene er det likevel blitt rapportert en økende forekomst av alvorlige utbrudd av luftveissykdom hos gris i Norge, som igjen forårsaker økt morbiditet og mortalitet. Dette medfører redusert dyrevelferd og betydelige tap for svineprodusentene.
Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) var mistenkt å stå bak de fleste sykdomsutbrudd blant norske griser men også andre agens eller kombinasjoner av agens kan ha vært av betydning for sjukdomsutviklingen i disse utbruddene. Før prsjektet ble startet hadde det ikke blitt gjennomført systematiske studier av patogene agens involvert i alvorlige luftveislidelser hos gris. Det var behov for å kartlegge luftveissykdom hos griser i Norge grunnet komplekse årsaksforhold, og internasjonale ulikheter i populasjonsstruktur.
Mål
Målet med dette prosjektet var å øke forståelsen av mekanismene bak luftveissykdommer ved å studere forekomsten av patogene agens. Vi søkte økt kunnskap rundt sammenheng mellom utbredelsen av agens og strukturen i den norske grisepopulasjonen, og aktuelle smitteverntiltak som praktiseres på nasjonalt og lokalt nivå. Målet med dette var å øke kontrollen med luftveissykdommer hos gris. Resultatene fra prosjektet ville føre til bedre helse og velferd for grisen, som igjen kan øke produksjonsresultatene.
Mer om prosjektet
Prosjektet skulle øke forståelsen av smittsom luftveissykdom i den norske populasjonen, gjennom en kasus/kontroll feltstudie av sykdomsutbrudd, og en genomstudie.
I samarbeid med praktiserende veterinærer i felt ble det gjort omfattende prøvetagning ved utbrudd av akutt luftveissjukdom i slaktegris- og kombinertbesetninger fra høsten 2017 til høsten 2018. Som ledd i dybdestudien av agens som forårsaker luftveissjukdom i den norske grisepopulasjonen har prosjektet igangsatt innsamling og genomanalyser av Actinobacillus pleuropneumoniae fra rutinediagnostikk hos Veterinærinstituttet. Bakterieisolater fra rutinediagnostisk arkiv stammer helt tilbake til 2003.
Resultatene bekrefter at APP serovar 8 forårsaker alvorlige utbrudd av luftveissykdom hos slaktegriser og er dominerende serovar av APP i Norge. Strukturen til den norske grisepopulasjonen har bidratt til stor likhet blant APP8-isolater, og en klar geografisk gruppering. Internasjonale smittevernhensyn har ført til et tydelig skille mellom norske, danske og engelske APP8 isolater. Kunnskap om smitteveier for APP trengs for å evaluere effekt av smittevern på forekomst av utbrudd med APP. Vår forståelse av smittsom luftveissykdom har økt, og kan bidra til å bedre grisens helse.
Prosjektet var et nasjonalt samarbeid mellom NMBU Veterinærhøgskolen, Veterinærinstituttet, Animalia Helsetjenesten for Svin, Nortura, KLF og Norsvin.
Andre sentrale samarbeidspartnere var Statens Serum Institut i København og Imperial College i London som er ledende innen molekylærbiologisk diagnostikk og forskning på Actinobacillus pleuropneumoniae i Europa.Prosjektdeltakere
Eksterne deltakere
- Veterinærinstituttet
Koordinator: Carl Andreas Grøntvedt
Deltakende forsker: Thea B. Blystad Klem - Animalia - Helsetjenesten for svin
Koordinator: Stine Margrethe Gulliksen - Norsvin
Koordinator: Peer-Ola Hofmo - Nortura
Odd Magne Karlsen - Jens Petter Nielsen
Professor ved Københavns universitet - Øystein Angen
Forsker ved Statens Serum Institut, København - Dr. Janine Bosse
Imperial College, London
- Veterinærinstituttet
Fremgang
- Stipendiat Miriam Cohen holdt sitt oppstartseminar onsdag 27/9 2017, med hele prosjektgruppen og en rekke eksterne tilhørere tilstede
- Gruppen gjorde en innsats i felt under innsamlingsperioden, og rykket ut til utbrudd av akutt luftveissjukdom over hele landet.
- Perioden for prøveinnsamling ble utvidet i håp om å inkludere flere utbrudd. Vintersesongen 17/18 hadde vesentlig færre tilfeller av luftveissjukdom enn forventet. Prøveinnsamlingen omfattet til slutt hele 2018
- Etter avslutning av feltforsøket ble analysene fullført våren 2019, og funnene er oppsummert i en deskriptiv forskningsartikkel (se lenke under).
- Prosjektet kobler seg til en forskergruppe ved Statens Serum Institut i København for å kunne gjøre bioinformatiske analyser av genom fra APP isolater.
- Stipendiat Miriam Cohen holdt et åpent seminar om prosjektet i anledning sin midtveisevaluering torsdag 27/6 2019, der flere nordiske forskere var invitert for å presentere pågående forskning på luftveishelse hos gris i sine respektive hjemland. Blant tilhørerne var representanter fra næringa, forskere fra NMBU og VI, veterinærstudenter m.fl.
- Artikkelen A descriptive study of acute outbreaks of respiratory disease in Norwegian fattening pig herds av Cohen et al. ble publisert i Acta Veterinaria Scandinavica i juni 2020. Den beskriver funnene fra prosjektets feltstudie av utbrudd med akutt luftveissjuksom og er åpen for alle.
- Sammen med forskere ved Statens Serum Institut (København) og Imperial College (London) skal gruppen sammenligne slektskap og resistensmønster i de norske APP-isolatene og APP-isolater fra britiske og danske griser. Denne sammenligningen skal fremstilles i en forskningsartikkel i løpet av den kommende tiden.
- Stipendiat Miriam Cohen holdt et innlegg på den Europeiske svinehelsekongressen ESPHM i april 2021, der hun presenterte resultater fra helgenomsekvenseringen av APP8-isolater fra Norge, Storbritannia og Danmark. Den ble avholdt digitalt for anledningen.
- Artikkelen Comparative Genome Sequence Analysis of Actinobacillus pleuropneumoniae Serovar 8 Isolates From Norway, Denmark, and the United Kingdom Indicates Distinct Phylogenetic Lineages and Differences in Distribution of Antimicrobial Resistance Genes av Cohen et al. ble publisert i Frontiers in Microbiology i september 2021. Den beskriver resultatene fra sammenligningen av helgenomsekvenser av APP8 fra griser i den norske grisepopulasjonen, og en sammenligning med APP8 fra britiske og danske griser. Artikkelen er åpen for alle.
- Stipendiat Miriam Cohen forsvarte sin doktorgrad "Respiratory disease in Norwegian pig production - with focus on Actinobacillus pleuropneumoniae" 17. mars 2022. Saken er omtalt her.
- Prosjektet Grisefine lunger ble avsluttet i mai 2022.
- Stipendiat Miriam Cohen holdt sitt oppstartseminar onsdag 27/9 2017, med hele prosjektgruppen og en rekke eksterne tilhørere tilstede
Smitteverntest: Biocheck.UGent
Som et ledd i feltarbeidet inngår en test av smittevernet i besetningene, Biocheck.UGent. Denne er utviklet ved Universitetet i Ghent (Belgia) av en forskergruppe på epidemiologi. Undersøkelsen er elektronisk, og tilgjengelig på mange språk, inkludert norsk.
Testen er relevant for alle som jobber med besetningsutredninger i svine-, storfe- eller slaktekyllingbesetninger.
Publikasjoner
Comparative Genome Sequence Analysis of Actinobacillus pleuropneumoniae Serovar 8 Isolates From Norway, Denmark, and the United Kingdom Indicates Distinct Phylogenetic Lineages and Differences in Distribution of Antimicrobial Resistance Genes
Cohen, L. M. et al.
Frontiers in Microbiology
2021
A descriptive study of acute outbreaks of respiratory disease in Norwegian fattening pig herds
Cohen, L.M., Groentvedt, C.A., Klem, T.B et. al.
Acta Veterinaria Scandinavica
2020
Informasjon til veterinærer og produsenter
Nyheter
Svineportalen.no