Med en brennende interesse for sirkulær økonomi og bærekraftig akvakultur, fikk Charlotte Wold jobbtilbud etter internshipet – før hun leverte masteroppgaven. Nå ser hun frem til å bruke kunnskapen fra bioøkonomistudiene til å bidra til utviklingen av et grønnere matsystem hos Akvafuture.
Les mer om masterprogrammet i Bioøkonomi - Biobasert verdiskaping og forretningsutvikling
Kommende jobb: Trainee, Akvafuture
Akvafuture jobber med oppdrett av laks i lukkede merder som skåner fisken mot lakselus og andre ytre påvirkninger. Produksjonsteknologien tilrettelegger også for oppsamling og behandling av slam, som videre blir verdifulle ressurser i nye verdikjeder (biogass og gjødsel). I tillegg har selskapet også utforsket mulighetene ved at blåskjell og sukkertare har filtrert og vokst på det gjenværende avløpsvannet.
Hva gleder du deg til, i møtet med arbeidslivet?
Jeg ser frem til muligheten til å jobbe i et oppdrettsselskap med en sterk visjon om en sirkulær forretningsmodell, og som ikke minst går overens med verdiene jeg selv har opparbeidet meg gjennom masterløpet på NMBU. Som trainee de første to årene i selskapet, får jeg en unik mulighet til å jobbe på tvers (marked og salg, bærekraft, produksjon, administrasjon) og bli kjent med selskapet og næringen forøvrig. Akvafuture har tydelig vist til at lakseoppdrett som både ivaretar dyrevelferd og miljøet er lønnsomt. Jeg ser derfor frem til å sette kunnskapen og erfaringen jeg har tilegnet meg ut i praksis, med stor motivasjon for å bidra til videre vekst i selskapet! Jeg mener praksisen til Akvafuture vil være en viktig brikke for styrke den norske bioøkonomien.
Hvordan var veien fra videregående til studier, og nå kommende jobb?
Jeg kommer fra Nordland hvor oppdrettsnæringen utgjør viktige hjørnesteinsbedrifter som bidrar positivt til lokalsamfunnene. En viktig forutsetning for videre vekst er imidlertid at dette skjer på både fiskens og miljøets premisser, og som tar vare på ressursgrunnlaget til fremtidige generasjoner. Dette har også blitt en motivasjon for utdanningsløpet. Jeg har fra tidligere en bachelorgrad i Bærekraft og forretningsutvikling, hvor jeg med medstudenter skrev bacheloroppgave innen temaet sirkulær økonomi i oppdrettsnæringen. Da jeg oppdaget mastergraden i Bioøkonomi og muligheten for å fordype seg i akvakultur, var det ingen tvil om veien videre. Muligheten til å fordype seg i naturvitenskapelige emner, og slik kombinere økonomi med biologi motiverte meg til å søke meg til masterprogrammet.
Som en del av masterløpet skal man ut i internship. Det var da jeg tok kontakt med Akvafuture, med ønske om å erfare sirkulær verdiskapning i oppdrettsnæringen gjort i praksis. I etterkant av oppholdet fikk jeg muligheten til å jobbe med bærekraftsarbeid for selskapet, og ble i vår tilbudt stillingen jeg snart skal starte i!
Hvorfor valgte du master i bioøkonomi på NMBU?
Studieprogrammet skilte seg ut med sin sterke kobling til næringslivet. Bedriftsbesøk, studentprosjekter fra næringslivet og internship har sørget for et engasjerende undervisningsopplegg ved å sette teori ut i praksis! Muligheten til å tilpasse studiet etter egne interesser var også en avgjørende faktor for meg.
Hva skriver du masteroppgave om og hvorfor valgte du dette temaet?
Jeg fikk muligheten til å skrive masteroppgave innenfor forskningsprosjektet "ENGLAKS" som NMBU er en del av. 92% av ingredienser brukt i norsk laksefôr blir importert. Samtidig har regjeringen satt et mål om at alt fôr brukt i næringen skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. I ENGLAKS-prosjektet utforskes det hvorvidt protein fra norske gras- og engvekster kan være en fremtidig alternativ proteiningrediens til oppdrettslaks. Grunnen til at jeg valgte å skrive masteroppgave innen temaet, var potensialet dette kan ha for norsk bioøkonomi og slik åpne opp for nye industrielle symbioser mellom hav og land.
Arbeidet med masteroppgaven har gitt meg innsikt i oppdrettsnæringens rolle i det norske matsystemet, spesielt som en viktig eksportnæring. For å opprettholde en konkurransedyktig eksport, er det avgjørende at vi, på samme måte som vi har nasjonale fortrinn for sjømatproduksjon, også bygger opp en fremtidig fôrindustri basert på ressurser hvor vi har gode forutsetninger. Dette må videre gjøres uten å gå på kompromiss med annen norsk matproduksjon. I masteroppgaven utforsker jeg hvordan akkurat dette påvirker potensialet for storskala norsk produksjon av protein fra gras- og engvekster!

Hva er dine erfaringer med studentmiljøet på NMBU?
I mastergraden i Bioøkonomi havner du i et faglig engasjert studentmiljø! Tverrfagligheten av studenter som blir samlet i kullene sørger for at en ikke bare lærer masse fra undervisningen, men også fra studentene seg i mellom. Jeg ble en del av en veldig fin klasse og har blitt kjent med flotte folk som jeg vil ha kontakt med også når studietiden er over! I tillegg vil man få muligheten til å bli kjent med studenter på tvers av fakultetene.
Hvilke råd har du til kommende studenter?
Uten tvil å ta nytte av det sterke kompetanse- og forskningsmiljøet som er på universitet! Gjennom å engasjere seg aktivt får en delta og komme tett på forskningen og alt det spennende som skjer på campus. Det er utrolig engasjerte ansatte på NMBU, og dette har jeg særlig fått erfare i arbeidet med masteroppgaven hvor jeg har blitt tilbudt råd og veiledning på tvers av fakulteter!

les mer om Handelshøyskolen NMBU