Forskerskolen skal bidra til å øke kvaliteten og relevansen av forskerutdanningen innen mikrobiologi, sier Morten Kjos, NMBU-professor og nestleder i den nye forskerskolen.
Kunnskapsdepartmentet deler ut 112 millioner kroner til forskerskoler for doktorgradsstipendiater. En av de som nå får midler, heter MiMa: Microbiology matters. Forskerskolen skal ledes av UiT, med nestleder fra NMBU.
Målet er å bidra til å utdanne forskere innen mikrobiologi om forebygging av infeksjonssykdommer. Dette skal skje innenfor det såkalte Én- helse-perspektivet, en tverrfaglig tilnærming for å løse globale utfordringer innen folkehelse, som sykdommer som overføres mellom dyr og mennesker, matsikkerhet og antibiotikaresistens.
Forskerutdanningen ved MiMa skal også omfatte opplæring i bruk av kunstig intelligens og maskinlæring, og nye metoder for utvikling av vaksiner og antimikrobielle midler.
Covid og antibiotikaresistens
Morten Kjos mener det er svært viktig å utdanne unge forskere med denne kompetansen.
– De siste årene, med blant annet covid-19 pandemien og stadig økende problemer med antibiotikaresistens, har vist oss at forskerkompetanse innen mikrobiologi, infeksjonsbiologi og En-helse-perspektivet er avgjørende for mange funksjoner i samfunnet. Vi tror både kvaliteten og relevansen i forskerutdanningen vil øke ved at ulike fagmiljøer fra hele landet samles i denne forskerskolen, sier han.
Forskerskolen vil vi gi PhD-studentene en rekke muligheter de ikke får hos de enkelte universitetene, blant annet ved å legge til rette for tettere kontakt mellom universitetene og ulike aktører i arbeidslivet, inkludert sykehus, forskningsinstitutter og industri.
– Dette vil bidra til at stipendiatene som deltar kan bygge nettverk og utveksle erfaringer, problemstillinger og metoder. Vi vil også samarbeide med en forskerskole i Sverige, og deltakerne i MiMa vil kunne ta nye og relevante doktorgradskurs ved medlemsinstitusjoner både i Norge og Sverige, forteller Kjos.
Mikrobiologi-eksperter fra flere fagmiljøer
Ved NMBU er fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, hvor Kjos er professor, NMBU Veterinærhøgskolen og fakultet for biovitenskap involvert i MiMa. Førsteamanuensis ved NMBU Veterinærhøgskolen, Sabrina Rodriguez-Campos, vil være studiekoordinator for forskerskolen ved NMBU.
MMikrobiologimiljøene på tvers av NMBU vil bidra til kurs, og arrangere møteplasser og konferanser.
Sabrina Rodriguez-Campos forteller om det som blir rollen til NMBU Veterinærhøgskolen i MiMa:
– Veterinærhøgskolen har historisk spilt en sentral rolle innen Én helse, gjennom kontroll av dyresykdommer og mattrygghet for å forebygge sykdomsutbrudd, beskytte mennesker og sikre bønders levebrød. I tillegg har veterinærmedisin fokus på ansvarlig bruk av forsøksdyr i forskning. Kollegaer fra alle disse fagområdene vil bli involvert i MiMa, sier hun.
– Som studiekoodinator for forskerskolen ved NMBU ser jeg frem til å bidra til utviklingen av en helhetlig og tverrfaglig kursportefølje som ikke bare dekker mikrobiologiens mange fasetter, men som også synliggjør de spennende jobbmulighetene som venter våre studenter. At dette er noe mange kollegaer brenner for, har vi merket gjennom den positive responsen og viljen mange har vist til å bidra i kursutviklingen.
Vil forebygge smitte fra dyr til mennesker
Førsteamanuensis Jorunn Pauline Cavanagh, ved Institutt for klinisk medisin på UiT, er leder for den nye forskerskolen.
– Vi er alle del av det samme økosystemet. COVID - 19 pandemien var et eksempel på hvor raskt smitte kan spre seg fra dyr til mennesker, og videre hvordan denne smitten kan spres globalt. Ved å ha kunnskap om overvåking av andre smittekilder som husdyr og vilt, kan man forebygge potensielle utbrudd eller smitte til mennesker, sier Cavanagh.

fakta:
Om forskerskolen
- Forskerskolen MiMa er bevilget 16 millioner kroner av Kunnskapsdepartementet.
- Det fulle navnet er MiMa: Microbiology matters – novel approaches to tackle future health challenges
- Den er en del av Nasjonale Forskerskoler, som er en ordning som skal styrke norsk forskerutdanning. Forskerskolene er et supplement til institusjonenes egne doktorgradsprogrammer, og skal gi stipendiatene tilgang til spesialiserte kurs, faglig veiledning og tilgang til faglige nettverk blant annet i næringslivet og offentlig sektor.
- MiMa skal ledes fra Univ. i Tromsø (leder: Pauline Cavanagh). Fra NMBU er mikrobiologimiljøene hosKBM og VET. Morten Kjos vil være nestleder og Sabrina Rodrigues-Campos vil være koordinator for NMBU.
- Forskerskolen MiMa har med partnere fra privat og offentlig sektor. Samarbeidsuniversiteter i forskerskolen er UiT, UiO, UiB, NTNU, NMBU, OsloMet og Universitet i Innlandet, samt den svenske forskerskolen NDPIA. PhD-kandidater vil kunne delta på kurs som tilbys av MiMa og NDPIA.
- Partnere fra offentlige og private forskningsinstitutter og privat sektor, er: SINTEF, Forsvarets forskningsinstitutt, NOFIMA, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet, bioteknologifirmaet Amicoat og innovasjonsfirmaet Ard.
- Forskerskolen vil starte opp i løpet av 2025.