Den 10. mars rullet Grønn Uke 2025 i gang på Campus Ås. I ti dager ble universitetet forvandlet til en arena for bærekraftige idéer, klimadebatt og sykkelreparasjoner. Og i sentrum for det hele: engasjerte studenter som ikke bare snakker om forandring – men gjør noe med det.
Grønn Uke handler om å gjøre bærekraft konkret, og å vise at det er mulig å utgjøre en forskjell i hverdagen, enten du bytter klær, kutter kjøttforbruket eller utfordrer en politiker.
Festival med fart og dybde
Grønn Uke samlet alt fra klimaaktivister til forskere og næringslivsledere. Blant høydepunktene var søndagsmarkedet på Samfunnet i Ås, hvor gamle klær fikk nytt liv, sykler ble skrudd sammen med kjærlighet, og Ås Fikselaug viste hvordan brukte ting kan få et nytt kapittel.

Foto: Thu Linh Ta
Panelsamtaler og foredrag fra aktører som Forskningsrådet, Miljøstiftelsen Zero og Bergans trakk fulle hus. Men det var kanskje den politiske debatten som virkelig fikk temperaturen til å stige.
På scenen stod toppolitikerne Arild Hermstad (MDG), Guri Melby (V), Mani Hussaini (Ap) og Kari Sofie Bjørnsen (H), og publikum lot dem ikke slippe unna med tomprat. Studentene krevde konkrete tiltak.
- Grønn Uke viser hvor viktig og gøy det kan være å engasjere seg i bærekraft. Det handler både om kunnskap, handling og fellesskap, forteller Ingeli Mortensen, bærekraftsansvarlig i studenttingets arbeidsutvalg og har hatt hovedansvaret for Grønn uke dette året.
Konkurranse med klimaeffekt
Parallelt pågikk Klimakonkurransen, der studenter og ansatte konkurrerte i å redusere sitt eget CO2-avtrykk. Gjennom lavterskeltiltak utfordret konkurransen deltakerne til å tenke nytt om egne hverdagsvalg.
Det kunne være så enkelt som å sykle til campus eller redusere matsvinn. Små, men håndfaste og gjennomførbare grep – det var målet med konkurransen. Og for mange: å gå hjem med seieren, selvfølgelig.
Selv om NMBU ikke stakk av med seieren i konkurransen mellom universitetene, vant NMBU virkelig på innsats. Med nærmere 500 deltakere og over 28 000 loggførte aktiviteter, var engasjementet på NMBU i en klasse for seg. Faktisk hadde universitetet tre ganger så høy aktivitet som nestemann på lista – Universitetet i Oslo.
Uken kulminerte med en inspirerende tale fra Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender, der hun minnet alle på hvorfor dette engasjementet trengs – nå mer enn noen gang.

Studentkraft for fremtiden
Grønn Uke viser hva som skjer når unge får rom til å handle. Festivalen skapte ikke bare ny kunnskap og engasjement, den bygget også broer mellom akademia, politikk og næringsliv – og ikke minst, mellom folk.
- Jeg er imponert over hvor mange studenter som tok del i arrangementene, det sier noe om hvor sterkt engasjementet for en mer bærekraftig framtid er blant unge, sier Ingeli.
Med Klimakonkurransen og Grønn Uke i bakspeilet, ser vi allerede frem til neste års festival. I mellomtiden fortsetter studentene ved NMBU å presse på, stille spørsmål og skape rom for handling.