I en ny doktorgrad fra NMBU har Lars Jordhøy Lindstad undersøkt hvordan tarmbakteriene våre bryter ned en type karbohydrater som finnes i nesten alle matplanter. Han har oppdaget nye enzymer og tarmmikrober som bryter ned og utnytter denne fiberen når vi spiser plantemat.
Hvorfor er det viktig å forske på dette temaet?
Forskningen gir økt, grunnleggende forståelse av hvordan tarmbakterier bryter ned fiber i mat. Vi har valgt å se nærmere på β-mannan, som er en type kompleks karbohydrat vi finner i mange former og varianter i maten vi spiser. Den finnes i celleveggen på nesten alle matplanter.
Hva var målet med arbeidet?
Målet var å utforske hvilke tarmbakterier som kan utnytte β-mannan, hvordan de gjør dette og hvilke enzymer de har for dette.
Hvilke funn har du gjort?
Vi har funnet nye enzymer hos vanlige tarmbakterier, som trengs for å bryte ned komplekse β-mannaner. Vi har også funnet nye bakteriearter som kan bryte ned og utnytte β-mannaner. Blant annet ser det ut til at enzymer som spalter av eddiksyre er ekstra viktige for å gjøre β-mannanet tilgjengelig for de andre enzymene.
Hvilken betydning kan forskningsarbeidet ditt få for fagområdet og i en større sammenheng?
Det gir ny og økt forståelse for hvordan tarmbakterier bryter ned β-mannan. Dette inkluderer funn av nye enzymfunksjoner og interaksjoner mellom arter og hvordan de kan dele eller ta karbohydrater fra hverandre. Dette kan også hjelpe i utvikling av nye prebiotiske produkter som kan bedre tarmhelse.


om forskningen:
Lars Jordhøy Lindstad
- Har tidligere studert: BSc Ecology and Natural Resource Management, BSc Biotechnology, MSc Biotechnology
- Er fra Lillehammer
- Har nå skrevet doktorgrad ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap hos forskergruppen BioRef
- Tittel på avhandlingen på norsk og engelsk:
- Utforsking av utnyttelsen av β-mannaner i tarmmikrobiomer – nøkkelenzymer og gunstige egenskaper
- Exploring utilization of β-mannans in gut microbiomes – key enzymes and beneficial properties