Overingeniør Arne Svendsen ved NMBU ble tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for forskningen og samfunnet gjennom over 60 år.
Arne Svendsen har jobbet som instrumentmaker ved fysisk institutt ved Fakultet for realfag og teknologi i snart 61 år sammenhengende fra han begynte i 1964.
I hele arbeidskarrieren har instrumentmakeren og overingeniøren Svendsen stilt opp, til uvurderlig hjelp, for forskerne og laget unike tekniske løsninger til bruk i forsøksvirksomheten.
Han tildeles Kongens Fortjenestemedalje for dette arbeidet og for frivillig innsats i lokalmiljøet.
Leverer alltid
– Jeg liker å være i gang, å jobbe. Og ved NMBU har jeg fått frihet under ansvar. Det har vært mange fine tilbakemeldinger. Gode arbeidskolleger, sier Svendsen.
Sammen har de funnet frem til gode løsninger, sier instrumentmakeren.
De som har jobbet tettest på han forteller at når Arne sier ja til et oppdrag, går han inn i det hundre prosent og vil levere til avtalt tid.
Det hører med til historien at han gjerne er observert på verkstedet både i ferier, helger og sågar midt på natten.
Forskernes behov
Hans kompetanse og eksepsjonelt gode evne til å sette seg inn i forskernes behov har gjort at han har blitt høyt verdsatt, ikke bare ved sitt eget fakultet, men ved hele universitetet.
Han har spilt en avgjørende rolle for suksessen i mange av forskningsprosjektene i disse årene.
Samarbeidspartnere av NMBU ved NTNU og Universitetet i Oslo har også benyttet seg av Arne Svendsens fagkunnskap. Dette står å lese i søknadspapirene for Kongens Fortjenestemedalje.
– Mang en forsker og student har nok både fått graden sin og kanskje endret selve oppgaven til det bedre, etter samtaler og samarbeid med oss på verkstedet, kommer det forsiktig fra Svendsen.
Bioreaktorer, siler og spesiallagede insektsfeller. En robot for automatisk foring av settefisk, i materialer som tåler fuktige miljøer. Et målesystem for berøringsfritt å bestemme vekten på fisk som svømmer i oppdrettsmerder, hvor både optikk og elektronikk må tåle røff håndtering på anleggene og fungere i saltvann i lang tid.
Denne måleren er nå produsert av et selskap på Sunndalsøra, solgt i hundrevis i mange land, har spart miljøet for utslipp av mange titalls tusen tonn for og bidratt til økt lønnsomhet i næringen.
Dette er bare noen av eksemplene på Arnes løsninger. Felles for dem var at de ofte var dingser som forskerne mangler. Og at de alltid holdt.
Ås metrologistasjon
I helger og ferier gjennom mange år bidro Svendsen også med avlesninger av metrologiske data på Ås metrologistasjon.
Dette er den værstasjonen i Norge med den lengste sammenhengende tidsserien av avlesninger som er viktig for å forstå utviklingen av blant annet klimaendringene.
– På motorsykkel og i jeep kjørte jeg rundt i hele Ås kommune og samlet inn informasjon. Hverdag som helg. Husker jeg var oppe grytidlig i helgene og dette holdt jeg på med hele året. Jeg har vært borti en del i mitt lange liv summerer han opp.
Innsats i frivillige organisasjoner
Svendsen var like aktiv på fritida som på jobb. Han bidro også aktivt i Ås kommunes miljø for fysisk og psykisk utviklingshemmede i mange år – uten vederlag.
Ved siden av arbeidet som instrumentmaker i halvannen stilling var Arne Svendsen, sammen med sin kone Grethe Svendsen, en pådriver og bidragsyter for det gode oppvekstmiljøet for kommunens innbyggere med fysisk og psykisk utviklingshemning.
For dette arbeidet fikk de Falsenstatuetten i 2002 innstiftet av Lions club Ås.
Han jobbet også som badevakt og som frivillig brannmann. Og mang en julekveld har han sammen med både datter og kone laget julemiddag ved Blå Kors i Oslo.
– Bare hyggelig det, sier han selv.
Jobber gjerne mer
Selv er ikke Arne Svendsen helt sikker på hvorfor han får Kongens Fortjenestemedalje.
– Kanskje fordi jeg har jobbet så lenge? Det er jo ikke så mange som gjør det, slår han fast.
– Men det er selvsagt hyggelig hvis andre synes jeg har gjort en god jobb og at jeg er en hyggelig fyr, sier han, og legger til:
– Jeg håper jeg får arbeide på timesbasis fremover også.
