Maria Bentzen er sivilingeniør i kjemi og bioteknologi. – Hovedgrunnen til at jeg valgte å studere på NMBU var det gode studentmiljøet. Jeg visste at jeg hadde lyst til å studere kjemi, og når jeg oppdaget siving-studiet i kjemi og bioteknologi syntes jeg det hørtes spennende, tverrfaglig og faglig utfordrende ut, sier hun.
Kan du fortelle om din nåværende jobb?
Jeg jobber hos GE Healthcare Lindesnes. Der produserer vi Kontrastmiddel for diagnostisk billedtaking. Spesifikt jobber jeg som prosessingeniør på produktet Iohexol, den aktive ingrediensen i Omnipaque, som er en kontrastvæske til røntgen og vårt største produkt.
Produksjonen vår foregår hele døgnet, syv dager i uken, og prosessen er i stor grad automatisert. Jeg fungerer som en støttefunksjon for produksjonen, med oppgaver som avviksrapportering og føring av endringskontroller. Det vil si at min jobb i stor grad består av planlegging, dokumentasjon, innsamling av informasjon, og delegere oppgaver til folk med rett kompetanse. I tillegg har jeg en rolle innen ytre miljø, hvor jeg er kontaktperson mellom min avdeling og HMS ytre miljø. Her følger jeg for eksempel opp hendelser med utslipp, og planlegger tiltak ved behov.
De oppgavene jeg liker best, er oppgaver som involverer problemløsing og mysterier, spesielt avvik som er vanskelige å forstå, og oppgaver der jeg kan jobbe i tverrfaglige team. Jeg liker også når jeg kan balansere kontorarbeidet med litt fysisk arbeid.
Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?
Hovedgrunnen til at jeg valgte å studere på NMBU var det gode studentmiljøet. Jeg visste at jeg hadde lyst til å studere kjemi, og når jeg oppdaget siving-studiet i kjemi og bioteknologi syntes jeg det hørtes spennende, tverrfaglig og faglig utfordrende ut.
I min nåværende jobb har jeg hatt stort utbytte av emner som kjemi, fysikk, matematikk og statistikk. I tillegg har ferdigheter jeg lærte når jeg jobbet med masteroppgaven min vært veldig nyttige. I jobben min er det viktig å disponere egen tid godt, jobbe selvstendig, og stille kritiske spørsmål for å komme til bunns i et problem, eller tenke kreativt for å løse et problem eller behov. Viktigheten av god dokumentasjon var også en viktig erfaring, noe som er essensielt i farmasøytisk produksjon. Skriveferdighetene jeg utviklet, bruker jeg ofte, for eksempel når jeg utarbeider endringskontroller, protokoller eller fører avvik.
Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?
Studentmiljøet på NMBU er veldig sosialt og inkluderende. De fleste studentene var tilflyttere og var derfor veldig åpne for å få nye venner. De mange klubbene og foreningene var også gode muligheter for å møte folk med liknende interesser på tvers av studieretninger.
Jeg opplevde at foreleserne var tilgjengelige og interessert i å lære bort, spesielt i masteremner der gruppene var mindre var det lett å få god kontakt med forelesere.
Har du noen råd til kommende studenter?
Et karrieretips er tenk utenfor boksen og ikke vær redd for å søke jobber som virker spennende, selv om du ikke oppfyller alle kravene. Ingen er ferdig utlært når de fullfører studiet, og alt kan læres.
Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?
Min nåværende arbeidsplass produserer viktige legemidler som bidrar til å bedre folks helse over hele verden hver dag. Siten er sertifisert av ordningen Likestilt arbeidsliv, som fremmer nkludering og mangfold på arbeidsplassen. Det er også god mobilitet innad i siten, slik at folk kan jobbe med det de mestrer og trives med. Vi forplikter oss også til å alltid forbedre og kontrollere påvirkningen vår på liv i vann og på land.

karriereintervju med tidligere student
Maria Bentzen
- Studieprogram: Kjemi og bioteknologi (siv. ing)
- Tittel på masteroppgave: Studies of Cyclization reactions for the Formation of Carbazole Alkaloids
- Arbeidsgiver: GE Healthcare Lindesnes
Noen spørsmål til arbeidsgiver:
På hvilke måter tenker du at Marias studier har vært relevant for den jobben hun har i dag?
Kandidaten har bakgrunn i kjemi/biologi/matematikk og dette har vært viktig for å kunne forstå og bidra inn i de problemstillingene som oppstår i produksjonen. I tillegg til dette har tverrfaglig tenkning, og team-jobbing vært nødvendig for å lykkes.
På generell basis - hva er mest verdifullt for studenter å ha med seg fra studieprogrammene inn i arbeidslivet?
Studenter må ikke tro at de er ferdig utlært og at de skal jobbe med det de har studert når de kommer ut i arbeidslivet. Studenter har kun "fylt sekken opp med redskaper" som skal tas i bruk i jobbsammenheng, i studietiden. Oppfordrer til å være nysgjerrig, "være på" og ta initiativ når arbeidslivet inntreffer! Det er når arbeidslivet starter at læring starter!