Olav er rådgiver hos Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA)

Av KBM

Olav Kalvig på jobb
Foto: Privat

Olav Kalvig har kombinert studier i økologi og kjemi ved NMBU. – Foreleserne mine var helt supre og svært dyktige. Det var veldig godt arbeidsmiljø på isotoplabben der jeg skrev master, og jeg spiste som regel lunsj sammen med de ansatte der, sier han.

Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber som rådgiver innen seksjon radioaktiv forurensning hos direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Vi er fag- og forvaltningsmyndighet for alt som gjelder stråling, og samfunnsoppdraget er å beskytte mennesker, miljø og samfunn mot skadelige effekter av ioniserende stråling.

Arbeidet mitt består av å behandle søknader, årsrapporter, dra på tilsyn hos virksomheter samt stille med kunnskap og veiledning. Det er også noe internasjonale samarbeid.Det er imidlertid varierende arbeid, og det kan bli en del reising i sammenheng med kurs, konferanser og samarbeid.

Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

Jeg begynte på økologi og naturforvaltning på NMBU, men fant ut at kjemi var det jeg var god til. Etter bacheloren i kjemi ville jeg ha litt mer praktisk arbeid, så jeg søkte meg inn på miljøvitenskap, der er det gode muligheter for feltarbeid. Der ble jeg peilet inn på radiokjemi og radioøkologi, et kunnskapsfelt som er mer og mer etterspurt men svært lite utbredt.

Du vil med andre ord ikke ha problem med å få deg jobb, og seksjonsleder i DSA kom selv og besøkte meg mens jeg arbeidet på laboratoriet med masteren.

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

Det er helt konge, jeg var selv en del av foreningslivet. Savner det hver dag.

Foreleserne mine, som etter hvert ble master-veilederne mine, var også helt supre og svært dyktige. Det var veldig godt arbeidsmiljø på isotoplabben der jeg skrev master, og jeg spiste som regel lunsj sammen med de ansatte der.

Har du noen råd til kommende studenter?

Ikke gi beng i studiene, men det er viktig å gå på den festen også... Det er heller ingen hast i å komme seg på kontorarbeidet, det skal du tross alt gjøre resten av livet.

Dersom du studerer noe som er litt mindre vanlig, vil du ofte ha en mindre smertefull jobbsøkerprosess. Alle vil bli økologer, men hva med å prøve seg som radioøkolog? Vil også anbefale alle å prøve å engasjere seg i noe, enten en sosial forening eller fagforeninger som Tekna eller i hvert fall en linjeforening.

Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Vi bidrar til bærekraftig forvaltning av alt innen radioaktivitet, og dette inkluderer både forurensning, avfall og sikkerhet. Alle virksomheter som skal ha utslipp av radioaktiv forurensning eller håndtere radioaktivt avfall må ha tillatelse fra oss, og sørge for at dette skjer på en sikker og minst mulig belastende måte. Dette vil være i samsvar med flere av bærekraftmålene, spesielt 3, 6, 12, 14 og 15.

Olav Kalvig

karriereintervju med tidligere student

Olav Kalvig

  • Studieprogram: Bachelor i kjemi og Master i miljøvitenskap
  • Tittel på masteroppgave: Radionuclide and metal exposure characterization of sediment dwelling Chironomus larvae in an acid rock drainage affected pond
  • Jobb i dag: Rådgiver innen seksjon radioaktiv forurensning
  • Arbeidsgiver: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA)
  • Andre relevante jobber, verv eller lignende: NGI, konsulentfirma, havforskningsinstituttet, petroleumsbransjen, m.m.
Les mer om Bachelor i KjemiLes mer om Master i Miljøvitenskap

Publisert - Oppdatert

Del på