Jonas er laboratorieingeniør hos Eurofins Environment Testing

Av KBM

Bilde av professor ved KBM, Knut Rudi. Bildene er tatt november 2021.

Jonas Kildahl Lauritsen har kombinert studier i fornybar energi og kjemi ved NMBU. – Det viktigste vært den praktiske laboratorieerfaringen jeg fikk gjennom flere emner ved NMBU. Denne erfaringen gjorde meg trygg på laboratoriet og ga meg solid kjennskap til instrumenter og ulike analyseteknikker, sier Jonas.

Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber som laboratorieingeniør hos Eurofins Environment Testing i Moss. Eurofins er et globalt laboratorieselskap som tilbyr diverse kjemiske analysetjenester. På min avdeling holder vi på med kjemiske analyser av hovedsakelig vann- og jordprøver fra hele Norge.

Som laboratorieingeniør får man erfaring med et bredt spekter av kjemiske instrumenter. I tillegg til den daglige produksjonen av vannanalyser, omfatter jobben også metodeutvikling av etablerte prosedyrer og feilsøking på instrumenter for å sikre høy kvalitet og optimal effektivitet. Man kjører forskjellige analyser cirka hver tredje uke, slik at man får mer variasjon i hverdagen.

Mine favorittoppgaver er å kunne se potensielle forbedringer i prosedyrer og metoder, for så å implementere disse i den hverdagslige driften. Eurofins er en svært givende jobb, spesielt for nyutdannede innen kjemi- og bioteknologi som skal ut på jobbmarkedet. Du får masse praktisk laboratorieerfaring som gjør seg svært godt på CV-en, kombinert med en mer teoretisk universitetsutdannelse. Jeg vil absolutt anbefale å søke jobb hos Eurofins Environment hvis du er en strukturert og analytisk person som trives med instrumentelle analyser og praktisk laboratoriearbeid.

Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

Jeg begynte å studere på NMBU i 2019. Siden jeg er fra Moss, var jeg i utgangspunktet skeptisk til å studere i Ås, ettersom det lå såpass nær hjembyen min. Jeg tenkte at det kanskje ikke ville føles som et helt nytt sted. Men allerede etter kort tid oppdaget jeg at studentmiljøet i Ås hadde noe helt unikt ved seg, og til tross for den korte avstanden føltes livet her som noe helt nytt.

Jeg startet på en bachelor i fornybar energi fordi temaet interesserte meg både personlig- og faglig. Dette studiet var bredt sammensatt og åpnet mange muligheter for valgfag. Etter hvert merket jeg at det var kjemiemnene som interesserte meg mest, og jeg valgte stadig flere av disse emnene ved hvert semester. Etter to år på fornybar energi hadde jeg tatt nok kjemiemner til å fullføre to bachelorgrader. Da tiden kom for å velge master, var valget enkelt, jeg ønsket å fordype meg i kjemi, og med særlig fokus på uorganisk kjemi, inkludert vann- og miljøkjemi.

Gjennom studiet hadde jeg en fast sommerjobb hos Eurofins Environment Testing, og imens jeg skrev masteroppgaven, ble jeg tilbudt fast jobb der etter endt utdanning. Dette takket jeg ja til, da jeg allerede visste at jeg trivdes godt – både sosialt og faglig. Blant emnene jeg har hatt mest nytte av i jobben, vil jeg særlig trekke frem uorganisk kjemi (KJM120), analytisk kjemi (KJM240) og fysikalsk kjemi (KJM230).

Likevel har det viktigste vært den praktiske laboratorieerfaringen jeg fikk gjennom flere emner ved NMBU. Denne erfaringen gjorde meg trygg på laboratoriet og ga meg solid kjennskap til instrumenter og ulike analyseteknikker.

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

Jeg visste at NMBU var kjent for sitt gode og inkluderende studentmiljø, men det overgikk likevel alle forventninger. Jeg var aktiv både på studentfotballaget NMBUI og i linjeforeningen til fornybar – to sosiale arenaer som ga meg mye glede også utenom det akademiske.

Med studentleker, konsertvors, hytteturer og temafester var det alltid noe man kunne være med på, og seriespill i 6.divisjon var en god mulighet til å holde seg aktiv i en travel akademisk hverdag, samtidig som det skapte et sterkt samhold gjennom idrett.

I tillegg til det gode miljøet blant medstudentene, vil jeg gjerne fremheve professorene, som var både engasjerende og faglig inspirerende. En spesiell takk går til professorene på Isotoplaboratoriet, som med sin ekspertise og veiledning spilte en viktig rolle i arbeidet med mastergraden og masteroppgaven min.

Har du noen råd til kommende studenter?

Som ny student på NMBU er det viktig å gripe de mange mulighetene NMBU har å tilby – både faglig og sosialt. Jeg anbefaler å engasjere seg i studentaktiviteter, enten det er idrettslag, linjeforeninger eller andre sosiale foreninger. På NMBU finnes det noe for alle, og det er en utmerket mulighet til å bli kjent med nye mennesker på.

Faglig sett vil jeg oppfordre til å skaffe seg praktisk arbeidserfaring gjennom sommerjobber og/eller deltidsjobber underveis i studiet. Andre gode muligheter er å delta aktivt på Samfunnet, her er det mange komiteer som kan gi verdifull erfaring å melde seg inn i. Dette bidrar til å bygge nettverk og skape relasjoner også i arbeidslivet, som kan føre til mange muligheter etter endt utdanning.

NMBU har et inkluderende studentsamfunn hvor det er rom for å være seg selv. Det er lav terskel for å ta kontakt med professorer, enten du har spørsmål knyttet til emnene eller om det bare er av ren nysgjerrighet og vil lære mer.

Selv om jeg var litt i tvil i starten, er jeg er veldig glad for at jeg valgte å studere på NMBU. Studenttiden her har gitt meg mye – både solid faglig kompetanse og relasjoner jeg tar med meg videre i livet. Når jeg ser tilbake, husker jeg en tid fylt med mestringsfølelse, frustrasjon, glede og slit, og som jeg ikke ville vært uten.

Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

I min rolle som laboratorieingeniør hos Eurofins bidrar jeg aktivt til selskapets arbeid med FNs bærekraftsmål, da spesielt knyttet til mål 6 «Rent vann og gode sanitærforhold» og mål 13 «Stoppe klimaendringene».

Gjennom analyser av drikkevannsprøver bidrar jeg til å sikre god vannkvalitet og identifisering av potensielle forurensningskilder. Dette spiller en viktig rolle i overvåking av samfunnets vannressurser, som er essensiell for folkehelse og miljøet.

I tillegg følger vi i laboratorieteamet Eurofins sin miljøpolitikk, der vi aktivt jobber for å redusere bruk av farlige kjemikalier, kildesorterer avfall og benytter gjenbruksemballasje for prøvetransport.

Jonas Kildahl Lauritsen

karriereintervju med tidligere student

Jonas Kildahl Lauritsen

  • Studieprogram: Bachelor i fornybar energi og Master i kjemi
  • Tittel på masteroppgave: Evaluating the Use of 129I and 236U as Oceanographic Tracers in Combination with Marine Transport Modeling
  • Jobb i dag: Laboratorieingeniør
  • Arbeidsgiver: Eurofins Environment Testing
  • Andre relevante jobber, verv eller lignende: Internship hos Czech Technical University i Praha i forbindelse med masteroppgave
Les mer om Bachelor i Fornybar energiLes mer om Master i Kjemi

Publisert - Oppdatert

Del på