NMBU-prosjekt om datadeling for å bekjempe økonomisk kriminalitet valgt ut av Finanstilsynet 

Av Benjamin Gøtestam

Thea Heiene
Thea HeieneFoto: Tommy Normann

Et samarbeidsprosjekt mellom BN Bank, Skatteforsk ved NMBU Handelshøyskolen og Skatteetaten er blant fem prosjekter om datadeling for å bekjempe økonomisk kriminalitet som Finanstilsynet nå satser spesielt på.   

Prosjektet Tidlig intervensjon ved mistenkelige transaksjoner ledes av Endre Jo Reite i BN Bank og undersøker hvordan informasjon som samles inn og rapporteres om økonomisk kriminalitet i norske banker kan utnyttes bedre. 

Bakgrunnen for at Finanstilsynet har satt i gang denne nye satsingen på datadeling er en bekymring fra både politiet og banknæringen om at strenge personvernregler kan hindre effektiv kriminalitetsbekjempelse. Samtidig anslås det at svindel og hvitvasking utgjør rundt 500 milliarder dollar årlig. 

– Deltakelse gjennom vårt prosjekt i Finanstilsynets nye satsning på datadeling gir oss en unik mulighet til å forstå utfordringene i privat sektor og følge samspillet mellom offentlige og private aktører tett. Som forskere kan vi bidra med et uavhengig og helhetlig perspektiv og utvikle kunnskap som ellers kan være vanskelig å fange opp i myndigheters og bedrifters daglige arbeid.

– Det er utrolig givende å kunne bidra direkte til en så samfunnskritisk problemstilling som bekjempelse av økonomisk kriminalitet, sier Thea Heiene, PhD-stipendiat ved Skatteforsk på NMBU Handelshøyskolen og prosjektleder fra deres side. 

På slutten av fjoråret fikk prosjektet midler fra det nyoppstartede innovasjonsprogrammet SKAPE ved NMBU, som har som mål å omsette forskningsresultater til samfunnsinnovasjoner. 

Økt samfunnsnytte gjennom målretting og bedre informasjon

Bankenes systemer for avdekking av økonomisk kriminalitet genererer i dag store mengder rapporter.

Ifølge Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank og førsteamanuensis II ved NTNU, er det viktig å målrette arbeidet med overvåking og rapportering for å utnytte ressursene mer effektivt. 

– Vi vil utforske hvordan bankenes innsats kan bli mer målrettet og skape størst mulig verdi for Økokrim og Skatteetaten. Mange av de sakene vi rapporterer i dag skyldes rene misforståelser av skattereglene. Ved å gi kundene bedre informasjon kan vi både øke skatteinngangen og rydde opp i slike tilfeller, sier Reite. 

Han peker på det store potensialet i samarbeidet mellom forskere, banker og offentlige myndigheter: 

– Å kunne jobbe tett sammen med Finanstilsynet, Skatteetaten og Datatilsynet gir oss en mulighet til å finne den rette balansen mellom informasjon og rapportering. Samtidig blir det spennende å utforske sammen med Skatteforsk ved NMBU hvordan vi kan evaluere effekten av bankenes innsats og hvordan bedre oppfølging av kundene kan gi økt samfunnsnytte. 

Publisert - Oppdatert

Del på