I akvakulturstudiet ved NMBU er målet at studentene skal bli i stand til å gjøre en forskjell for oppdrettsnæringen og verdens matforsyning og være attraktive på jobbmarkedet.
Bachelor i akvakultur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU
Bærekraft og fiskevelferd er bærebjelker gjennom hele studiet. Mye av den økte matproduksjonen vil i fremtiden komme fra akvakultur, og fiskeoppdrett har et enormt potensial og byr på store muligheter.
Student Louise Olsen Methlie Wedaa fra Sotra utenfor Bergen har alltid vært interessert i fisk og hadde akvarier som hobby. Hun er ferdig på bachelor i akvakultur og har nå begynt på masterstudie.
─ Akvakultur er en næring i vekst med store utviklingsmuligheter, både nasjonalt og internasjonalt. Med tidlig interesse for fisk og biologi, er jeg glad jeg kom over studiet og dermed var valget enkelt. Her får vi både teori og hands-on erfaring ved fiskelabben.
Om studiet
Studiet gir deg et bredt kunnskapsgrunnlag innen i biologi, fôr og fôring, produksjonsstyring, avl og genetikk, miljø, fisk som sunn kvalitetsmat, økonomi og teknologi.
Resirkulerende akvakultursystem (RAS) - Som student får du «hands on» erfaring i vårt RAS-anlegg og hvordan oppnå et godt samspill mellom biologi og teknologi.
Fiskefôr og fiskeernæring handler om hvordan fisken utnytter næringsstoffene i fôret. Du lærer om alt fra å velge rett fôrråvare, balansere og optimalisere fôret og gjennomføre fôringsforsøk. Ved vårt Senter for fiskeforsøk er det stor aktivitet døgnet rundt - for eksempel med forskning på fôrkilder i fremtidens fiskefôr.
Fiskehelse og fiskevelferd - Fisk er spesiell fordi den ikke kan uttrykke seg. Derfor er kunnskap om fiskeatferd og velferd spesielt viktig for å bevare dyrevelferden. Studiet tar for seg fiskevelferd og miljøet til fisk, med mulighet til å studere fiskeatferd i modellstudier i adferds-laboratoriet på RAS-anlegget.
Avl og genetikk. Ved bruk av genetiske metoder er det mulig å se i genene for å finne ut hvilke genetiske egenskaper hver enkelt fisk har. Fokuset er å forbedre egenskaper som helse, fruktbarhet og filetkvalitet.
Louise er spesielt interessert i etologi, altså læren om årsakssammenhenger bak dyrs atferd i miljøet de befinner seg i.
─ Skal vi produsere fisk i et matsystem, mener jeg det er viktig at deres iboende verdi og atferd legges til rette for, slik at vi best mulig kan opprettholde god velferd gjennom hele produksjonen.
Hvorfor er det behov for deg som har studert akvakultur?
Bidrag til løsninger krever solid kunnskap innen mange fagfelt. Akvakulturnæringen er innovativ og i rask utvikling, og har behov for kandidater som forstår både næringen og fisken også når nye produksjonsmetoder og lokaliteter tas i bruk.
Denne kunnskapen kan du få gjennom bachelorstudiet i akvakultur. Du får kompetanse til yrker som for eksempel driftsbiolog, forskningstekniker eller driftsleder innen akvakulturnæringen.
─ Samfunnet har behov for sikker og sunn mat. Gjennom studiet får du bred kunnskap om bærekraftig matproduksjon, som vil lønne seg i flere deler av verden, sier Louise.
Med en spesiell interesse for atferd, kunne Louise godt tenke seg å jobbe med metoder for å evaluere fiskevelferd, eller å jobbe med å kombinere kunnskap om fiskens adferd med sykdomsmønstre.
─ Jeg tror det er mange bedrifter som setter søkelys på dette fremover.
Lenke til bachelor og til master i akvakultur
Hvorfor skal du velge akvakulturutdanningen ved NMBU?
NMBU er en innovativ forsknings- og utdanningsinstitusjon innen akvakultur, med faglig styrke og mye kunnskap. Dessuten er utdanningen skreddersydd i tett dialog med næringen for å gi deg etterspurt kunnskap, nå og i fremtiden.
Her foregår det mye forskning på nye fôrressurser til fisk, kartlegging av fiskens arvestoff, og nye teknologiske løsninger i oppdrettsanlegg i tett samarbeid med aktører i næringen. Det er viktig å ha god kontakt med næringen, og med vår forskningsbaserte undervisning kobler vi studentene opp mot pågående forskningsprosjekt.
─ Studentmiljøet ved NMBU er både inkluderende og aktivt. Vi som studerer akvakultur har godt samhold gjennom foreningen vår AQUA studentorganisasjon. Her er det både sosiale og faglige arrangement hvor vi kommer tett på aktører i næringen. I tillegg er vi heldig med våre forelesere, på tvers av alle fagområder har de en ting til felles – de bryr seg.
Du kan forme og spisse utdanningen etter dine interesser
Bacheloren gir deg en kunnskapsbredde med fleksibilitet til å dykke ned i ditt interesseområde. Du har mulighet til å inkludere emner innen teknologi, økonomi eller miljø som en del av studiet. Mange velger et intership, som er et opphold i en relevant bedrift, hvor du i tillegg til relevant jobberfaring også får anledning til å knytte nettverk i næringen.
På bacheloren kan du også legge grunnlaget for å fortsette utdanningen på masterstudiet i akvakultur.
Louises råd til kommende studenter er å bruk forelesere og professorene aktivt – de er der for å hjelpe deg og har både muligheter og verdifulle kontakter.
─ Selv om Ås er en liten kommune, er studentmiljøet stort, med mange foreninger og aktiviteter. Her er det virkelig noe for alle.
Ps fra Louise: NMBU har scoret best på evaluering av studentmiljø i hele landet, flere ganger.