Stort internasjonalt forskningssamarbeid for å fremme ku-kalv-samvær

Av Janne Karin Brodin

Ku og kalv på bås
Foto: Sabine Ferneborg

Målet er å bedre dyrevelferden for kua og kalven hennes på en bærekraftig måte

I juni gikk startskuddet for det EU finansierte prosjektet TransformDiaryNet, et Horisont Europa prosjekt med 26 europeiske partnere fra 14 land. Sammen skal de skape en «innovasjonshub», etablere 11 nasjonale innovasjonssentre og et europeisk kunnskap- og innovasjonsnettverk for å utvikle og dele kunnskap om ku-kalvsamvær over landsgrensene. Hovedmålet er økt kunnskap om og økt bruk av ku-kalv-samvær i melkeproduksjonen i hele Europa.

Prosjektet koordineres fra Dublin i Irland, og fra Norge deltar NMBU, Veterinærinstituttet og Tine.

Vil revolusjonere melkeproduksjonen

For å nå målet er det flere deler i prosjektet. Eksisterende kunnskap skal sammenstilles. Neste trinn er å identifisere behov hos sluttbrukerne, som er forbrukeren, bonden, kua og kalven.

─ Siste trinn er å kunne skape innovative ideer og løsninger, spre og ta i bruk den nye kunnskapen, sier postdoktor Sabine Anne-Lie Ferneborg ved NMBU.

Tradisjonelt skilles kalven fra kua kort tid etter fødsel, noe som påvirker velferden til både ku og kalv. TransformDairyNet vil hjelpe bønder med å oppskalere produksjonssystemene slik at kalven kan være sammen med kua eller en fosterku i en lengre periode.

Initiativet forener bønder, forskere og næringen for å fremme bærekraftige melkeproduksjonssystemer som prioriterer dyrevelferd, miljømessig bærekraft og økonomisk levedyktighet.

Separasjon av ku og kalv er et etisk problem

─ Separasjon av ku og kalv er en betydelig dyrevelferdsutfordring og et etisk problem. Vi er glade for å samarbeide med banebrytende bønder og andre for å gjøre det mulig for flere melkekyr og kalver å tilbringe tid sammen over hele Europa, slik at vi kan sikre at vi har en melkeproduksjonssektor som er rustet for fremtiden, sier prosjektkoordinator professor Siobhan Mullan ved University College Dublin.

Norge har lenge vært en av de ledende landene når det kommer til forskning på ku-kalvsamvær.

─ Vi har gjennomført forskning på hvordan praksisen påvirker ku og kalv, produksjon og atferd, og hvordan ku-kalvsamvær kan fungere i fjøs og på beite, sier Ferneborg.

Blde av Navn Sabine Ferneborg
Sabine Anne-Lie Ferneborg Foto: Tommy Normann

Forskningsresultatene formidles gjennom mange kanaler

Ferneborg er leder kommuniaksjonsdelen og bidrar også i andre deler av prosjektet.

─ Vi skal produsere materiale som kan spres til sluttbrukere over hele Europa, i form av korte sammendrag av funn, podcaster, video, webinarer og mye mer. Vi har allerede lansert nettside, nyhetsbrev og kanaler på sosiale media, sier Ferneborg.

Det er avgjørende å sørge for at kommunikasjonsmaterialet blir tilgjengelig på mange språk, derfor er en viktig del av arbeidet å oversette mest mulig av materialet til norsk, og de andre Europeiske språkene.

─ Vi har styrken av et godt samarbeid med de andre norske og svenske partnerne, Veterinærinstituttet, Tine og Sveriges Lanbruksuniversitet, og en engasjert gjeng produsenter som vil bidra til innovasjonsnettverk og Living Labs, sier Ferneborg.

Veterinærinstituttet leder arbeidet med Living Labs, mens Tine koordinerer nettverket for de norske og svenske bøndene.

─ Vi er stolte av å være del av et så stort og viktig prosjekt som har som mål å få forskningsresultatene ut til sluttbrukerne, slik at de kan tas i bruk. Vi opplever at bønder spør om retningslinjer og råd, og det behovet håper vi at vi kan dekke i dette prosjektet, sier Ferneborg.

Stor interesse blant melkeprodusentene

Ifølge Ferneborg er det norske produksjonssystemet og NRF-kua godt tilpasset ku-kalvsamvær, og det er stort interesse blant bønder i Norge. I 2022 var det omtrent 3% av norske bønder som hadde ku-kalvsamvær, og 15 prosent uttrykte interesse for å begynne med det i fremtiden.

Publisert - Oppdatert

Del på