Foredling av eple

Av Even Bratberg

Liv Gilpin på laboratoriet
I genomisk styrt epleforedling blir mye av arbeidet gjort på laboratoriet. Foto: Daniel Kjelby

Doktorgradsstudiet til Liv Gilpin representerer en ny giv i norsk sortsforedling i eple

Eple er den volummessig største av fruktsortene våre og har lange tradisjoner i Norge. Vi har også de nordligste epledyrkingsområdene i verden og den korte og kjølige sesongen krever eplesorter tilpasset vårt klima.
Målet med doktorgraden (PhD) til Liv Gilpin er nettopp å legge til rette for en mer effektiv foredling for vårt område med bruk av nye genetiske verktøy. Avhandlingen har tittelen: «Genombasert foredlingsteknologi for utvikling av høgkvalitetseple under nordiske dyrkingsforhold», og skal forsvares på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) den 13. desember 2024.

Teksturegenskaper

Tekstur hos eple er et samlebegrep for fasthet og sprøhet, det vil si at eplet skal oppleves sprøtt, saftig og med god spisekvalitet. Det viktigste foredlingsmålet er å få frem sorter tilpasset norsk klima og som i kvalitet og holdbarhet/lagringsevne kan konkurrere med import. Derfor er sortsegenskapen tekstur et særlig viktig foredlingsmål. Dette vil samtidig bidra til å styrke matsikkerheten og til reduksjon av import, som er viktige nasjonale mål. For eple, hvor graden av sjølforsyning er svært lav (16,5%), er dette særlig viktig. Gunstige teksturegenskaper bidrar også til å redusere sykdommer under lagring.

Foredlingsmål

Målet med dette doktorgradsarbeidet er å muliggjøre en mer effektiv foredling, gjennom implementering av nye genetiske verktøy med fokus på fruktkvalitet og bærekraft. Som et første skritt ble statusen til tilgjengelig genetiske ressurser i Norge og deres mangfold og slektskap undersøkt. I doktorgradsarbeidet ble kvantitativ variasjon for tekstur og opprettholding av tekstur etter lagring karakterisert, og flere kilder til forbedret lagringsevne ble identifisert via assosiasjonsanalyser.

Selv om dette forskingsarbeidet primært var rettet mot utvikling av høgkvalitetseple under nordiske dyrkingsforhold, kan arbeidet få betydning for fagområdet også i en større sammenheng. Svært få studier vurderer teksturegenskaper både ved høsting og etter lagring, noe som gjør dette studiet relevant også for andre foredlingsprogram som grunnlag for en mer effektiv og målrettet sortsutvikling.

Tre røde epler på epletre

'Lady Oy’ er et veldig pent og aromatisk eple med gode teksturegenskaper og stor og årviss avling, utviklet på Njøs Frukt og Bærsenter.

Liv Gilpin (41) er fra Fresvik i Sogn. Hun har bachelorgrad i plantevitenskap og mastergrad i agroøkologi fra NMBU og er ansatt på Njøs frukt og bærsenter. Doktorgraden tas ved BIOVIT, Institutt for plantevitenskap, NMBU, med økonomisk støtte fra Norges forskningsråd, Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri» (FFL/JA) og Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane. Hovedveileder har vært dr. Muath Alsheikh (NMBU) og med dr. Stein Harald Hjeltnes ( NJØS), dr. Marian Schubert (NMBU), dr. Dag Røen (NJØS) og dr. Kimmo Rumpunen ( SLU) som vedveiledere.

Publisert - Oppdatert

Del på