Skal undersøke mikroorganismers rolle i Oslofjorden

Av Tonje Lindrup Robertsen

Stipendiat Julie Martin underviser på et skolebesøk om Oslofjorden ved NMBU.
Stipendiat Julie Martin underviser på et skolebesøk om OslofjordenFoto: Tonje Lindrup Robertsen

Julie Martin skriver doktorgrad om hvordan mikroorganismene på bunnen av Oslofjorden påvirkes av organisk utslipp i fjorden. 17. september presenterte hun forskningen sin på arrangementet Tekna X på Kulturhuset i Oslo.

Mikroorganismer finnes overalt og spiller en viktig rolle for livsgrunnlaget på planeten vår. I havet finner vi mikroorganismer som produserer oksygen og livsviktige vitaminer som de fleste livsformer ikke kan lage selv. På havbunnen bidrar også mikroorganismer til karbonlagring.

Julie Martin forsker på disse organismene, som er så små at de er usynlige for det blotte øyet.

Julie Martin på scenen under foredraget på Tekna X
Julie Martin på scenen under foredraget på Tekna X. Foto: Georg Mathisen

Mikroorganismene påvirkes

Hun forklarer at aktiviteten og sammensetningen av mikroorganismer på havbunnen i stor grad påvirkes av mengden og typen av organiske forbindelser som er til stede i de løse massene på havbunnen (også kalt sedimenter).

– Mange organiske forbindelser, som døde dyr og planter, avføring, forurensninger, synker til bunns i fjorden, og danner et næringsgrunnlag for mikroorganismene som lever der, sier hun.

– I arbeidet mitt fokuserer jeg på flere ting, blant annet hvilke organismer som tar i bruk disse forbindelsene, hva som gjør dem konkurransedyktige, og hvordan de kan påvirke miljøet de lever i, sier hun.

Havbunn på laboratoriet

Sammen med forskerkollegaene sine på NMBU, har Julie forsøkt å simulere havbunnen i små glassflasker på laboratoriet. Dette gjør de for å forstå hvordan forskjellige faktorer kan påvirke mikroorganismenes aktivitet bunnen av fjorden.

– Vi har hentet opp sedimenter fra bunnen av Oslofjorden, og studert hva som skjer med mikroorganismene som lever i dem når vi utsetter dem for ulike organiske stoffer, sier hun.

Hun er spesielt opptatt av menneskeskapte utslipp av organisk materiale, som renset avløpsvann. Dette vannet slippes ut i Oslofjorden fra flere renseanlegg, og inneholder ofte organiske materialer som kan påvirke mikroorganismene.

Mye vi ikke vet

Tre av dagens renseanlegg som slipper renset avløpsvann direkte ut i Oslofjorden fjerner nitrogen fra avløpsvannet, noe som er viktig for å unngå algeoppblomstring og dannelsen av oksygenfrie soner. Dette kan oppstå når store mengder organisk materiale fra alger synker til bunns.

Nitrogenfjerningen utføres av mikroorganismer som får tilført næring i form av organisk materiale. Julie Martin påpeker at selv om det har blitt gjort mye forskning på bruken av ulike typer organiske materialer for å optimalisere nitrogenfjerningen, vet vi lite om hvor mye som er igjen etter at nitrogenet er fjernet og hvordan dette kan påvirke mikroorganismene i fjorden.

For å finne ut om renset avløpsvann kan påvirke mikroorganismene på havbunnen, vil NMBU-forskerne derfor undersøke om utløpsvannet inneholder metanol, som er ett av stoffene de forsker på.   

– Vi vil etter hvert også ta prøver fra bunnen av Oslofjorden for å undersøke hvilke mikroorganismer som er aktive rundt utslippspunktene, sier Julie.

– Jeg mener at det kan være lurt å undersøke hvordan det rensede avløpsvannet kan påvirke livet i fjordene det slippes ut i, med spesiell vekt på mikroorganismene. De kan spille en viktig rolle for fjordens helse, men også for klimaet, sier hun.

/

Julie Martin på laboratoriet i Bioteknologibygningen på NMBU

om forskningen:

Stipendiat: Julie Martin

om arrangementet:

  • Tekna Ung arrangerte Tekna X om Oslofjorden 17. september 2024 på Kulturhuset i Oslo, med 150 deltakere
  • Konseptet for Tekna X er populærvitenskapelige lynforedrag på 8 minutter, og denne kvelden var det foredrag om status og livet i Oslofjorden

Publisert - Oppdatert

Del på