Det er mulig å avle for mer tillitsfulle kyr 

Av Kristine Welde Tranås

Ku ligger i graset på beite
Foto: Tommy Normann NMBU

Karoline Grøthe har i sin masteroppgave vist at det er mulig å avle for mer tillitsfulle kyr.   

– Sist uke forsvarte Karoline sin mastergrad på glimrende vist, og vi Kutrivsel-prosjektet er stolte av arbeidet hun har gjort med data fra både prosjektet og Geno, sier veileder Camilla Kielland.

– Det å kunne vise at denne atferden har en arvegrad er veldig spennende og helt nytt både nasjonalt og internasjonalt. Funnene viser hvor bra det er med godt samarbeid med ulike instanser.

Målet med masteroppgaven var å undersøke om ADF-score, som er et mål på hvor tillitsfull kua er, er en arvbar egenskap. Data fra totalt 4619 NRF-kyr ble brukt for å beregne arvegrad og avlsverdier for adferdsegenskapen tillitsfull. Det ble beregnet en arvegrad på 0,14, noe som betyr at det finnes genetisk variasjon for egenskapen og at det er mulig å avle for mer tillitsfulle dyr.  

Det ble ikke funnet noen sterke sammenhenger mellom avlsverdiene for tillitsfull og avlsverdier for andre egenskaper hos NRF. Korrelasjonene varierte fra -0.28 til 0.24, hvor de mest gunstige korrelasjonene ble funnet til avlsverdier for lynne og slaktevekt, mens det ble funnet ugunstige korrelasjon med noen helseegenskaper.  

For å måle dyr-menneske relasjon ble det brukt en standardisert metode, en såkalt «Avoidance Distance at the Feeding place» (ADF) test, hvor en måler hvor nær en ukjent person kan gå mot kua før den eventuelt trekker seg unna. For en nærmere beskrivelse av denne metoden kan du lese denne saken:

Norske bønder har trygge og tillitsfulle dyr

Karolines masteroppgave var et samarbeid mellom Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Fakultet for biovitenskap ved NMBU, TINE, Geno og Veterinærhøgskolen ved NMBU.

Datamaterialet som ble brukt, var samlet inn i forskningsprosjektet Kutrivsel ved Veterinærhøgskolen, hvor de har kartlagt dyrevelferd i ca. 150 norske mjølkekubesetninger.

Karoline fullførte sin mastergrad i husdyravl ved NMBU høsten 2024.

Masteroppgaven var knyttet til prosjektet Kutrivsel ved Veterinærhøgskolen 

Camilla Kielland, Conor Barry og Bjørg Heringstad ved NMBU og Christoph Winckler ved BOKU University i Wien har vært veiledere. 

Bilde av Karoline Grøthe sammen med ei ku.
Karoline Grøthe Foto: Privat

Publisert - Oppdatert

Del på