NMBU skal være koordinator for et nytt, internasjonalt Marie Sklodowska-Curie Actions Doctoral Network. Nettverket har som mål å øke kunnskapen om hvordan mikroorganismer og vertsgenetikk samhandler.
Det nye opplæringsnettverket ("HoloGen") ledes av professor Torgeir R. Hvidsten ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM). Professor Simen R. Sandve (BIOVIT) og professor Phil Pope (BIOVIT/KBM) vil også veilede doktorgradsstudenter ved NMBU.
Totalt inkluderer nettverket 18 partnere bestående av universiteter, forskningsinstitutter og industripartnere. Nettverket skal veilede 11 doktorgradsstudenter ved syv universiteter i Europa, tre av dem ved NMBU. Stipendiatstillingene annonseres snart.
Ett av ph.d. NMBU prosjektene med tittelen «Kobling mellom tarmmikrobielle samfunn og fôreffektivitet hos atlantisk laks» er tilknyttet Fakultet for biovitenskap og er et samarbeid mellom Dr. Gareth Difford og Sandve.
I dette doktorgradsprosjektet ønsker vi å forstå sammenhengen mellom mikrobiell sammensetning i tarmen til atlantisk laks og laksens metabolisme, næringsutnyttelse og fôreffektivitet. Å avle frem fôreffektive dyr er et sentralt mål innen landbruk og akvakultur, noe som vil bidra til å øke inntektene og forbedre bærekraften i sektoren.
Professor Simen Rød Sandve sier følgende om doktorgradsprosjektet:
─ I tidligere studier har vi vist at atlantisk laks har enkle tarmmikrobielle samfunn, og at sammensetningen av disse tarmmikrobene er arvelige og forbundet med variasjon i fôreffektivitet. Dette doktorgradsprosjektet vil bruke prøver fra fôreffektivitetsforsøk i fersk- og sjøvannsmiljøer og utføre assosiasjoner med mikrobiell samfunnsstruktur.
Hvis resultatene er vellykkede, vil de kunne brukes til å definere nye avlsmål for lakseoppdrettsnæringen, og også til å utvikle nye fôrdesign for fremtidig og mer bærekraftig akvakulturfôr.
Les mer på prosjektets nettside: https://www.hologen-network.eu