Alarmen går for global matsikkerhet

Av Eivind Norum

Dr. Cary Fowler er internasjonalt kjent som «frøhvelvets far».
Dr. Cary Fowler er internasjonalt kjent som «frøhvelvets far».Foto: Egil Jahren

Det må handles raskt om nok mat skal sikres til verdens fremtidige befolkning. - Vi har ingen tid å miste, sier Dr. Cary Fowler.

Cary Fowler, USAs spesialutsending for global matsikkerhet, holdt nylig en skremmende og aktuell forelesning ved NMBU om global matsikkerhet. Han tegnet et dystert helhetsbilde på den globale matsikkerhetssituasjonen og utfordringene som kommer, og var svært tydelige på at det ikke er noen tid å miste.

Alarmen må gå nå. Vi må handle nå! Dr. Cary Fowler

- Alarmen må gå nå. Vi må handle nå, fortalte han til de 150 deltagerne på gjesteforelesningen på NMBU, deriblant statssekretær Bjørg Sandkjær fra Utenriksdepartementet.

Fowler holdt foredraget i anledning av at han er blitt utnevnt til æresdoktor på NMBU. Fowler er internasjonalt kjent som «frøhvelvets far», ettersom han er en av initiativtagerne til Svalbard Globale frøhvelv.

Risikerer matmangel

Fowler forklarte at behovet for handling henger sammen med at trendene i den globale matproduksjon er negative. Han viste til at det vil bli et stort gap mellom verdens matbehov og det som kommer til å bli produsert i fremtiden. Allerede i 2050 mattilgangen være merkbart vanskeligere om det ikke tas i bruk helt nye grep for å endre situasjonen.

Fowler begrunner sitt utspill med at det handler om et sammenfall av utfordringer fra mange hold. som klimaendringer, dårligere jordkvalitet, geopolitisk uro, mangel på fosfor og fremtidig mangel på grunnvann. Alt påvirker den globale matsikkerheten. Og det kan igjen skape ustabilitet i verden.

Mattilgang og økonomi

Allerede i dag har rundt 850 millioner mennesker en usikker mattilgang, og 3 milliarder mennesker har ikke penger nok til å ha en daglig helsebringende og næringsriktig diett. Dr. Fowler understreket at vi må se på dagens avlinger og muligheter til å øke disse for å møte det økte matbehovet i 2050.

Innen 2050 er verdens befolkning anslått til å ha nådd 10 milliarder mennesker. FN beregner at vi på verdensbasis må produsere 56 % mer mat enn det vi gjør i dag. Samtidig er trender og framskrivinger negative for produksjon av korn og ris.

I forhold til den enorme utfordringen oppfordrer han alle universitet og forskningsmiljø til økt kreativitet og større tenkning for å få skalert opp matproduksjonen. Først da kan vi i fellesskap møte de globale matforsyningsutfordringene.

Klima og jordkvalitet

Vær og klima vil bli en stor utfordring for matproduksjonen, med temperaturøkninger som vil påvirke produksjon, sykdom, parasitter og skader på avlinger. Jordkvaliteten er også en bekymring, spesielt i Afrika hvor opptil 50 prosent av jordsmonnet i kan få store problemer med å gi avlinger.

Samlet er utfordringene så alvorlige at vi må handle nå og komme opp med kreative løsninger, oppfordret æresdoktoren.

Dekan Per Martin Norheim-Martinsen ønsker Dr. Cary Fowler velkommen.
Dekan Per Martin Norheim-Martinsen ønsker Dr. Cary Fowler velkommen. Foto: Eivind Norum

- Det var en skremmende situasjonsbeskrivelse fra Fowler, forteller dekan Per Martin Norheim-Martinsen. – Det viser hvor viktig det er å prioritere forskning på for eksempel matsikkerhet og fremtidens matplanter. NMBU har sterke forskningsmiljøer innen disse feltene, og vil være en viktig bidragsyter i å løse disse utfordringene.

Publisert - Oppdatert

Del på