Voksen fulltidsstudent tar karrierefri 

Av Heidi Almås

Eva Marie - student ved Handelshøyskolen NMBU
Eva Marie RøenFoto: Handelshøyskolen NMBU - Eva Marie Røen

Eva Marie Røen (38) har 14 år bak seg innen spennende jobber i næringslivet. Midt i småbarnslivet stopper hun opp og setter seg på skolebenken på fulltid. Les om hennes erfaringer – om å stoppe litt opp, om studiet, om familielivet, om økonomien, om, fremtiden - og det å lære mer om noe man virkelig er interessert i og brenner for. 

Hvordan synes du det var å gå fra arbeidslivet og tilbake til fulltids student, og hvordan fungerer det å ta fri / permisjon for deg?  

Det var et litt skummelt valg å ta, men jeg har ikke angret. Jeg har vært i fulltidsjobb i 14 år. Jobbet med mye spennende innenfor IT, blant annet som avdelingsleder, økonomidirektør og HR-direktør.

Jeg har hatt spennende lederroller, men etter at jeg fikk barn vokste det frem en bekymring for hvilket liv de kan vente seg med alle krisene verden står overfor nå. Jeg tenkte også på det faktum at vi bruker så utrolig mye tid på jobb og at denne tiden kunne ha et enda større formål enn å lage gode IT-løsninger.

Etter at selskapet jeg jobbet i gjorde et stort oppkjøp ble det flere doble roller, og jeg fikk muligheten til å ta en frivillig sluttpakke. Da tok jeg sjansen og brukte noen måneder på å utforske ulike muligheter. Jeg leste flere interessante bøker og tok etter hvert et kurs i entreprenørskap hos Antler. Der fikk jeg prate med flere spennende mennesker som jobbet med ulike områder innen bærekraft, og de som inspirerte meg mest var de som hadde sterk fagkunnskap innen biologi og hvordan verden fysisk henger sammen.

Jeg fikk et sterkt ønske om å forstå mer og lære mer innen dette området da det etter min mening er helt avgjørende å forstå for å løse problemene vi står overfor. Jeg så samtidig at kunnskapen innen økonomi og IT kunne være nyttig, og begynte å lete etter en utdanning som kunne forene disse områdene. Mastergraden i Bioøkonomi hadde en helt unik oppbygning, og intervjuet med programleder Thore Larsgård bekreftet at dette er en utdanning som jobber tett med næringslivet. 

Det er utrolig gøy å gå fra et intenst arbeidsliv hvor mye handler om å produsere og levere, til å ta et steg til siden og ta inn ny kunnskap og utforske ulike sider ved denne. For min del er en fulltids studenttilværelse mye roligere enn arbeidslivet, og jeg nyter det å ha god tid til å lære og ha en fleksibel hverdag hjemme med familien.

Jeg ser også at jeg har et helt annet fokus nå enn jeg hadde som student tidlig i 20-åra. Jeg er ikke opphengt i karakterer og prestasjoner, men fokuserer langt mer på å faktisk forstå hva jeg har lært og koble det opp mot reelle situasjoner og løsninger. Jeg hører mye på podcast og finner alternativ litteratur for å utforske temaene videre, både underveis i de ulike fagene og etterpå. På den måten forsvinner mye av presset og stresset jeg kjente på som student tidligere.  

Hvilke råd har du til andre som vurderer å ta dette studiet?  Og ta mer utdanning midt i karrieren? 

Personlig økonomi var den største bekymringen da jeg startet å studere. Jeg satt meg ned og regnet på alt sammen og la opp en plan for hvordan det skulle gå opp. Fordelen med å ha jobbet noen år er at jeg hadde opparbeidet meg en buffer og hadde nedbetalt en del lån.

I tillegg har jeg kuttet kraftig ned på alt av forbruk og lever på et ganske enkelt budsjett. Dette har faktisk medført bonuseffekter. Jeg finner stor glede og mening i å kjøpe mer brukt, generelt kjøpe mindre og bli flinkere til å reparere. Jeg har også blitt mer kreativ i planlegging rundt ferie og å finne på morsomme ting med barna som ikke trenger å koste noe.  

Det er motiverende å se at det er stor etterspørsel etter kompetansen dette studiet gir og at de som er ferdige på studiet har fått spennende jobber. De fleste i klassen min har en jobb vedsiden av studiet og får det til å fungere godt. Jeg har på valgt å prioritere fritiden med familien da jeg har små barn.  

Jeg vil absolutt anbefale alle som er interessert i bioøkonomi og har muligheten til å ta en pause i arbeidslivet om å ta sjansen på dette studiet. Det er svært målrettet mot bransjer som er preget av sterk vekst og innovasjon. Det er nært knyttet mot ulike organisasjoner og bedrifter, og det lett å bli engasjert og inspirert av det de kan fortelle.

Disse innblikkene i om hva som foregår i arbeidsmarkedet er også nyttig for å vurdere ulike bransjer og arbeidsgivere man kan søke seg til etter studiet. Jeg mener det er viktig å huske at arbeidslivet er langt. Jeg har minst 30 år igjen, og synes det er en god investering å realisere denne drømmen nå, fremfor å kanskje ha litt mer å rutte med som pensjonist. 

Publisert - Oppdatert

Del på