Forskere vil lage gjødsel som reduserer klimagassutslipp

Av KBM

NMBU-forsker Pawel Lycus på laboratoriet
Foto: Tonje Lindrup Robertsen

– Målet vårt er å gjøre landbruket bedre for planeten og alle oss som bor her, sier NMBU-forsker Pawel Lycus.

Lycus er leder for et nytt forskningsprosjekt ved NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, som har fått tildeling på 10 millioner danske kroner over fem år fra Novo Nordisk Foundation i Danmark.
I prosjektet ønsker forskerne å utvikle nye, bioteknologiske løsninger for å redusere utslippene av klimagassen N2O, eller lystgass, fra landbruket, og en bedre utnyttelse av nitrogenholdig gjødsel. Dette skal de få til ved hjelp av bakterier som lever i jorda.

Mange jordbakterier produserer klimagassen N2O når man tilfører nitrogenholdig gjødsel i jorda. Men enkelte av disse bakteriene klarer også å «spise» klimagassen før den siver ut i atmosfæren. NMBU-forskerne vil nå bruke disse bakteriene til å utvikle øko-vennlig gjødsel som kan hjelpe bønder med å utnytte nitrogenet bedre og redusere lystgassutslippene.

– Bønder og alle som jobber med landbruk vil være de store vinnerne her, sier Lycus.

Han oppsummerer prosjektet med fire hovedmål:

  • Finne spesielle bakterier (DNRA-NRB) som kan hjelpe til med bedre nitrogenhåndtering og bruke organisk avfall for å spre gjødsel med de «riktige» bakteriene.
  • Studere disse bakteriene for å forstå hvordan de fungerer.
  • Testing av bakteriene i laboratorieeksperimenter for å se om de kan bidra til å redusere N2O-utslipp and retain nitrogen in the ground.
  • Hvis de små testene fungerer, skal vi gjøre det større! Vi vil prøve disse bakteriene i den virkelige verden gjennom utendørs feltforsøk.


– Vi vil lage øko-vennlig gjødsel med hjelp av disse bakteriene. Vi ønsker også å lære mer om hvordan bakteriene fungerer og finne de beste metodene for å bruke dem i større skala.

For mer informasjon, kontakt:

NMBU-forsker Pawel Lycus

Pawel Lycus

  • Forsker i Nitrogen-gruppen ved NMBU
  • Har nylig fått støtte til et nytt forskningsprosjekt fra Novo Nordisk Foundation
  • Prosjektet som har fått støtte heter NoN2O - Novel biotechnology for improved nitrous oxide mitigation and nitrogen retention in agricultural soils og har oppstart 01.03.2025
  • Publisert - Oppdatert

    Del på