GMFM300 Fjernmåling II - Analyse

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi

Emneansvarlig:Misganu Debella-Gilo

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk, norsk

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:Samlet strukturert tid: 104 timer. Øvingsarbeid uten direkte veiledning: 96 timer. Selvstudium: 50 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.

Om dette emnet

Forelesninger: Digital bildedannelse, piksel-representasjon og bildeformater. Bruk av GPS for kontrollpunkt-bestemmelse. Bruk av matching for kontroll av satellittbilders geometriske nøyaktighet. Satellittbilde stereo-fotogrammetri. Automatisert terrengmodell-fremstilling. Digitale terrengmodeller på raster format. 3D-visualisering. Bruk av lidardata i tematisk kartlegging. Bildedannende SAR. Interferometrisk bruk av SAR. Ulike metoder for bildeklassifisering, endringsdeteksjon og evaluerings metoder.

Øvelser: Øvelse 1: Bestemmelse av strukturen i bildefiler med ukjent format. Import, bearbeiding og konvertering av bildefiler. Øvelse 2: Automatisert terrengmodell-fremstilling fra satellitt optisk stereo bilder og videre analyse. Øvelse 3: Mini-prosjekt med fokus på endringsdeteksjon fra satellittbilder og visualisering.

Utferd: Utferd til relevante forskning, utdanning og nærings virksomheter i området.

Dette lærer du

Etter gjennomføring av emnet skal studenten ha fått dyptgående kjennskap til og praktisk erfaring med et begrenset antall utvalgte teknikker som er aktuelle å benytte i forbindelse med kartleggingsteknikker basert på ulike former for fjernmåling fra fly og satellitter. Studentene får erfaring med ulike metoder til avledning av nyttige informasjon fra fjernmålings data inkludert digital høyde modell, bilde klassifisering, endringsdeteksjon og 3D visualisering.
  • Læringsaktiviteter
    Forelesningene gir grunnlaget for metoder og teknikker, og sørger for gjennom relevante eksempler, å knytte sammen teori og praksis. I øvelsene tilegner studentene seg praktiske ferdigheter knyttet til metodene og teknikkene som er behandlet i forelesningene. Utferden supplerer den øvrige undervisningen og gir denne en forankring i aktuell praksis og aktuelle problemstillinger.
  • Læringsstøtte
    Læringsstøtte vil fortrinnsvis bli gitt i tilknytning til den delen av den strukturerte tiden som er avsatt til øvingsveiledning. Det vil også være mulig å ha samtale direkte med faglærer etter nærmere avtale innenfor dennes kontortid.
  • Pensum
    Utvalgte artikler og annen dokumentasjon som gjøres tilgjengelig under gjennomføringen av emnet.
  • Forutsatte forkunnskaper
    GMBB100/GMFM100
  • Anbefalte forkunnskaper
    GMBB201
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Mappe vurdering med rapport og muntlig presentasjon basert på øvelsene (teller 50% av karakter) og Skriftlig eksamen (teller 50% av karakter). Karakterskala A-F.

    Mappevurdering Karakterregel: Bokstavkarakterer
  • Sensorordning
    Ekstern sensor deltar sammen med intern sensor ved utformingen av eksamensoppgavene og sensorveiledningen. Ekstern sensor kontrollerer intern sensors vurdering av et tilfeldig utvalg kandidater som en kalibrering med visse mellomrom i henhold til instituttets retningslinjer for sensur.
  • Obligatorisk aktivitet
    Obligatoriske oppgaver og utferd.
  • Merknader
    Minimum 5 studenter
  • Undervisningstider
    Forelesning: 30 timer. Øvinger: 60 timer. Utferd: 8 timer. Langsgående vurdering: 2 timer.
  • Opptakskrav
    Realfag