GPS-en avslører revenes kjærlighetsliv

Av Cathrine Glosli

Rev som slippes fri etter merking.
Reven slippes fri etter merking med GPS-sender. Foto: NMBU

Ved hjelp av GPS-sporing følger NMBUs forskere bevegelsene til en hann- og hunnrev over tre dager, og får et detaljert innblikk atferden deres i løpet av paringssesongen.

I Sør-Norges skoger utfolder det seg i disse dager en liten kjærlighetshistorie. Dette er en fortelling om to rødrever, hvis veier krysser i løpet av de tre dagene som leder opp til Valentinsdagen. Vi er nå på tampen av revenes paringssesong, og dyrenes bevegelser gir forskerne ny innsikt i atferd og paringsritualer.

Innovativ teknologi

Ved hjelp av innovativ GPS-teknologi, kan forskerne ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) spore vandringene til en hann- og hunnrev på svært detaljert vis. Ved hjelp av dataene kan forskerne lage animasjoner som viser revenes bevegelser, og de får ny innsikt i hvordan disse dyrene møtes, samhandler og parer seg.

Å finne en (midlertidig) partner

På denne tiden av året, når butikkene bugner av roser og sjokolade i forkant av Valentinsdagen, er også revene i humør for et stevnemøte eller tre. De primære bekymringene for begge kjønn er å forsvare territoriene sine og finne passende partnere. Rever er ikke monogame, og i paringssesongen vil både hanner og hunner typisk pare seg med flere partnere.

Liten teknologi

GPS-halsbåndene, som er avgjørende for å gjennomføre denne forskningen, er utviklet av NMBUs ingeniører. Hver enhet veier bare 70 til 80 gram, en minimal byrde for revene, og de er designet til å falle av etter noen dager eller uker. En del av prosjektets mål er å forbedre dyrevelferden i viltforskningen.

Forstå revens atferd

– Disse to revene er en del av en bredere studie hvor vi jobber med å forbedre kunnskapen om reveatferd, forklarer professor og prosjektleder Richard Bischof.
GPS-dataene viser at begge dyrene beveger seg gjennom landskapet, stort sett uavhengig av hverandre.
– Av og til møtes de, trolig for å sjekke status og kanskje for å pare seg, avslutter han.

Publisert - Oppdatert

Del på