Regjeringen har lansert bærekraftig fôr som et målrettet samfunnsoppdrag i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Tett samarbeid mellom forskningsinstitusjoner, departementer, næringsliv og interesseorganisasjoner er avgjørende for å lykkes med oppdraget.
![Gjær som fôr](https://main-bvxea6i-kdsvgmpf4iwws.eu-5.platformsh.site/sites/default/files/styles/large/public/2023-11/xxIMG_2665.jpg?h=02ce9656&itok=ceHMsiF3)
NMBU midt i smørøyet for samfunnsoppdraget bærekraftig fôr
I november 2023 ble forslagene til målsetninger og organisering av samfunnsoppdraget på bærekraftig fôr overlevert departementene.
Syrken til NMBU ligger i at vi har kompetanse langs hele verdikjeden helt fra råstoffet, fornybare naturressurser – reststrømmer fra jordbruk, skogbruk, og frem til de nye fôrråvarene og videre til husdyrproduktene som kjøtt, melk, og fisk.
Bærekraftig mikrobielt fôr
I september var universitetssektoren, forskningssektoren, industrien og virkemiddelapparatet var på plass på workshopen om nyere utvikling innen mikrobielle fôringredienser som ble arrangert av Foods of Norway.
![Shutterstock](https://main-bvxea6i-kdsvgmpf4iwws.eu-5.platformsh.site/sites/default/files/styles/large/public/inline-images/shutterstock_735827956.jpg?h=51a72048&itok=-TK8qfJH)
Nasjonal konferanse om bærekraftig fôr
- mai inviterte NMBU og SINTEF sentrale aktører til en nasjonal konferanse om bærekraftig fôr i Oslo. I løpet av dagen ble det gjort opp kunnskapsstatus og mange problemstillinger knytta til videre veivalg og satsinger ble diskutert. Her finner du presentasjonene fra de ulike bolkene i programmet:
- Del 1: Kunnskapsstatus
- Del 2a: Hvordan definere bærekraft?
- Del 2b+c: Utvikling av nye fôringredienser + debatt
- Del 3: Hvordan skape ny lønnsom industri?
![](https://main-bvxea6i-kdsvgmpf4iwws.eu-5.platformsh.site/sites/default/files/styles/large/public/inline-images/Elisabeth%20Hiis.jpg?h=c52d5dab&itok=YZrSOjC-)
Ny metode kan redusere lystgassutslipp fra landbruket med 95 prosent
Forskere har funnet en bakterie i jorda som spiser den skadelige klimagassen lystgass. Med en ny metode kan bakterien hjelpe oss med å redusere klimagassutslipp fra matproduksjon.
– Dette er svært spennende resultater. Den nye metoden kan gi oss et kraftig og nytt verktøy i arbeidet mot global oppvarming, sier Elisabeth Gautefall Hiis, doktorgradsstipendiat på prosjektet ved NMBU.
![Innhøsting](https://main-bvxea6i-kdsvgmpf4iwws.eu-5.platformsh.site/sites/default/files/styles/large/public/2023-11/innhosting.jpg?h=b6717701&itok=e4IG6JYD)
![](https://main-bvxea6i-kdsvgmpf4iwws.eu-5.platformsh.site/sites/default/files/styles/square_1_1/public/inline-images/korn%20shutterstock.jpg?itok=b1o60bIK)
Artikkelserie: Mat
NMBU har forskning på mange aspekter ved norsk og internasjonal matproduksjon, som nok, sunn og trygg mat til alle.
![NMBU-professor Svein Jarle Horn testar kor godt laksefôret er utan å gje det til levande laks.](https://main-bvxea6i-kdsvgmpf4iwws.eu-5.platformsh.site/sites/default/files/styles/large/public/wysiwyg_inserts/shutterstock_1609522807.jpg?h=499a56db&itok=0I6DiHr1)
Laksen kan spise grantrær i stedet for soya
Fôr basert på norsk furu kan bidra til avskoging i Brasil - og gi fisken bedre helse, viser ny forskning fra NMBUs senter for forskningsdrevet innovasjon, Foods of Norway.