Viste fram NMBUs forskning og utdanning innen akvakultur og fiskehelse

Av Kristine Welde Tranås

Studenter og ansatte fra NMBU på stand på Aqua Nor
Studenter og ansatte fra NMBU på stand på Aqua Nor.Foto: NMBU

Fagfolk og studenter fra NMBU har vært på Aqua Nor og vist fram universitetets forskning og utdanningstilbud innen akvakultur og fiskehelse.

Forrige uke var NMBU til stede på Aqua Nor i Trondheim. Det er verdens største messe for akvakulturteknologi, med en egen hall for aktører innen forskning, innovasjon og utdanning, hvor NMBU har hatt stand. Der har våre forskere svart på spørsmål og snakket med interesserte besøkende, i tillegg til å bidra med korte foredrag med smakebiter fra forskningen vår. Seks NMBU-studenter har også vært på messa og konkurrert på Aqua Nor Student Camp.

Være synlig og knytte kontakter

- Vi jobber mye alene med forskningsprosjektene våre, så det er veldig nyttig og artig å komme hit og se med egne øyne hvor stor akvakulturnæringen er både i Norge og internasjonalt. Det er viktig å bli påminnet hva man er en del av når man forsker på ulike aspekter innen akvakultur, sier forsker Øystein Wessel ved NMBU Veterinærhøgskolen.

De siste årene har det vært rundt 25 000 besøkende på Aqua Nor, fra opp mot 80 nasjoner.

- Når vi er her får vi vist fram at vi er en viktig aktør innen både forskning og utdanning, og i tillegg er det en god måte å holde kontakten med næringa og knytte flere kontakter, sier professor Hans Magnus Gjøen ved Fakultet for biovitenskap (Biovit).

Han mener NMBU har fått synligjort seg som en relevant aktør, både gjennom standen og alle foredragene.

- Det har vært god flyt av folk innom standen vår, og i tillegg har studentene våre vært veldig aktive.

Nanna Kristine Ringstad på stand Aqua Nor
Stipendiat Nanna Kristine Ringstad på NMBUs stand Aqua Nor. Foto: Kristine Welde Tranås/NMBU
Ida Beitnes Johansen og Øystein Wessel på Aqua Nor
Ida Beitnes Johansen og Øystein Wessel på stand. Foto: Janne Karin Brodin/NMBU

Studentdag og studentkonkurranse

På messens siste dag var det studentdag, hvor nysgjerrige potensielle studenter kunne få snakke med forskere og undervisere om våre utdanningstilbud innen akvakultur og fiskehelse.

Nytt av året var Aqua Nor Student Camp. Studenter fra alle studieretninger og utdanningsinstitusjoner kunne søke om å få delta, og syv NMBU-studenter fra akvakultur og veterinærmedisin deltok. Studentene ble delt inn i grupper på tvers av studieretninger og fikk en problemstilling de skulle jobbe med i to dager. Den overordnede tematikken var Grønn framtid for blå mat.

NMBU-studenter på Aqua Nor
Fem av NMBU-studentene på Aqua Nor Student Camp. Maria Sunnset, Shreeram Ghimre, Isak Stai Brønstad, Anne Kristin Fosskaug og Alina Noor. Foto: NMBU
Student Maria Sunnset holder framlegg på Aqua Nor
Akvakulturstudent Maria Sunnset holdt framlegg NMBUs studieprogram innen akvakultur og fiskehelse, Foto: Kristine Welde Tranås/NMBU

- Inspirerende og lærerikt

Hver gruppe fikk egne problemstillinger innen fôr, plast, kommunikasjon og slam.

- Dette har vært ei intens og svært lærerik uke, sier akvakulturstudent Isak Stai Brønstad.

- Med skikkelig bratt læringskurve. Det har vært ordenltig inspirerende sier akvakulturstudent Maria Sunnset.

I løpet av uka har gruppene hatt mentorer fra ulike selskaper som har hjulpet dem på riktig vei.

- Det har vært skikkelig gøy. Vi har lært utrolig mye, særlig om samarbeid og om å utveksle kunnskap på tvers av fagfelt, sier veterinærstudent Ane Granne Kvale.

Den ene gruppas ide om å utnytte tang og tanglopper til fiskefôr, har allerede vakt nysgjerrighet.

- Vi har allerede blitt oppmuntret til å gå videre med ideen og lage en forretningsplan, sier akvakulturstudent Shreeram Ghimre.

- Det dreier seg om å utnytte og gjenbruke lokale naturlige ingredienser til fôr, forklarer Anne Kristine.

NMBU-studenter jobber med sin presentasjon på Aqua Nor Studentcamp
Fra venstre akvakulturstudent Shreeram Ghimire, NTNU-student Eirin marie Espås, veterinærstudent Anne Kristin Fosskaug og akvakulturstudent Maria Sunnset Foto: Kristine Welde Tranås/NMBU
Studenter jobber med oppgaver på Aqua Nor.
Akvakulturstudent Alina Noor jobber med oppgaven sammen med NTNU-student Paula Barco. Foto: Janne Karin Brodin/NMBU

Vant pris for fiskefôr-ide
På dag tre presenterte alle gruppene sine ideer, og det ble kåret en vinner. Det var gruppen til akvakulturstudent Alina Noor som stakk av med seieren og 10.000 kroner.

- Dette har vært en skikkelig god erfaring. Det har vært spennende å få jobbe med studenter fra så ulike fagfelt. Det gjør at det blir mange ulike innspill fra ulike perspektiver, sier hun.

Alinas gruppe presenterte en ide for å utnytte matavfall fra restauranter, hoteller og husholdninger til fiskefôr.

- Her er det et stort potensial uten altfor store investeringer, så det var kjempeartig at jryuen så potensialet og var begeistret for ideen vår, sier Alina.

Studenter feirer seieren på Aqua Nor Student Camp sammen med juryen.
Gruppen til Alina Noor (nummer fem fra venstre) stakk av med seieren på Aqua Noor Student Camp. her sammen med de tre jurymedlemmene til venstre. Foto: Turid Mørkøre/NMBU

Smakebiter fra forskningsprosjekter

Forskere fra NMBU har også deltatt med foredrag på Forskningstorgets miniseminarer.

Hans Magnus Gjøen holdt foredrag om genredigering og hva det kan å ha å si for fremtidens lakseavl. Øystein Wessel forklarte hva virusreseptorer er og hvordan mer kunnskap om dem kan være nøkkelen til å løse problemer med virussykdommer.

Førsteamanuensis Ida Beitnes Johansen (Veterinærhøgskolen) holdt et foredrag om den dårlige hjertehelsen hos laksesmolt og hvilke effekter det kan ha dersom man greier å bedre den, og stipendiat Guri Dyrset (Fakultet for landskap og samfunn) snakket om hva paradigmet om blå vekst har å si for bærekraftig planlegging i kystsonen.

Hans Magnus Gjøen holder foredrag på Aqua Nor
Hans Magnus Gjøen holder foredrag på Aqua Nor. Foto: Janne Karin Brodin/NMBU

Fôrkrise, lærebok og dyrevelferd

I tillegg deltok professor Margareth Øverland (Biovit og Foods of Norway) i Aqua Nors hovedprogram med et foredrag om det norske perspektivet på krisen næringen står i når det kommer til fôr basert på marine råvarer. Professor Turid Mørkøre (Biovit) lanserte den nye læreboka E-bok i Havbrukslære, med kapitler fra flere fagpersoner ved NMBU.

Marit Stormoen og David Persson fra Veterinærhøgskolen deltok på Nærings- og fiskeridepartementet innspills- og diskusjonsmøte angående ny dyreelferdsmelding. Stormoen holdt der et inlegg om velferd for rensefisk, og Persson snakket om mangelen på dyrevelferdsperspektiv i regulering av lakselus.

Publisert - Oppdatert

Del på