Norges forskningsråd (NFR), Forskerprosjekt for fornyelse
Om prosjektet
Bakgrunn
Klimaendringene kan gi store utfordringer for norsk skog. Den boreale sonen varmes opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet. Vi vet lite om hvordan skogene våre vil reagere på disse endringene.
På den ene siden vil økende temperaturer og lenger vekstsesong antakelig stimulere til økt vekst og produktivitet. På den andre siden vil et mer variabelt klima tvinge frem ekstremperioder med tørke, sen vårfrost, hetebølger og patogener. Hva blir totalsummen?
Mål
Vi skal finne ut hva som skjer inne i trærne etter hvert som vær og klima endrer seg.
Opprette overvåkingsnettverk
I prosjektet skal vi etablere et moderne, langsiktig skogovervåkings- og forskningsnettverk på granskog i Norge. Vi vil feste dendrometre på trær over hele Norge.
Et dendrometer er en måleenhet som er festet rundt treet og måler de små endringene i diameteren til trestammen ettersom vanntilgjengeligheten, treets tilstand, været og andre påvirkninger endres gjennom døgn og årstid.
Nettverket vil dekke alle de klimatiske gradientene hvor den norske grana vokser.
Vi vil også samarbeide med andre lignende nettverk under oppbygging ellers i Norden og Europa.
Koble overvåking og digital kartlegging
Kunnskapen om det enkelte treets helse vil bli flyttet over til hele landskap via avansert digitale kartleggingsmetoder.
De store datasettene fra prosjektet vil sammen med kartleggingsdata fra droner og satelitter gjøre oss i stand til å lage verktøy som automatisk tolker endringer i granas helse. Resultatet er et nær-sanntids innblikk i hva som skjer i skogen.
Tilgjengeliggjøring for allmennheten
Informasjonen fra prosjektet vil bli gjort offentlig tilgjengelig, og særlig nyttig for forskere, skogforvaltere og andre beslutningstakere.
Målet er blant annet å få til ei nettside der brukeren kan navigere på et kart, og følge granas vekst og vannopptak «minutt for minutt».
På kort sikt kan dette være nyttig for eksempel for å forutse hvor det er fare for barkbilleangrep eller hvor det er nødvendig å tynne for å gi mer vann til gjenstående trær.
På lengre sikt vil det lære oss hvor grana klarer seg godt også i tørre perioder, og hvor skogeieren heller bør satse på treslag som tåler vannmangel bedre
Nytt fra prosjektet
Deltakere
NMBU-forskere
Tidslinje
jan. 2024
Oppstart