LabTek - kjemiske analyser
LabTek er et oppdragslaboratorie med hovedfokus på kjemisk analyse innenfor husdyrernæring og akvakultur. Vi bidrar med resultater til forskningen ved NMBU samt til eksterne oppdragsgivere. Vi bidrar også på studentkurs og ph.d. veiledning innen laboratorieanalyser.
Kontaktinfo
E-post: hanne.hustoft@nmbu.no
Telefon: 67232738
Besøk/leveringsadresseÅpningstider
Kl 08:00-15.45
15. mai til 14. september:
Kl 08:00 - 15:00
Om laboratoriet
LabTek er en BioSafetyLevel (BSL)1 lab og tar kun imot prøver i Smitterisikogruppe 1: en biologisk faktor som vanligvis ikke forårsaker infeksjonssykdom hos mennesker.
Det vil si vi tar kun imot prøver fra ikke-patogene dyr og organismer. Alt materiale vi mottar fra utlandet (med noen få unntak) må ha godkjent bevis for at det er salmonella fritt.
Ansvar:
Det er avsender av et biologisk materiale som er ansvarlig for at materialet er sendt og overlevert forsvarlig, og at all nødvendig informasjon følger prøvematerialet helt fram til den som skal arbeidet med det på laboratoriet.
Ta kontakt om det er spørsmål rundt dette.
LabTek tilbyr blant annet:
LabTek er et kjemisk analyselaboratorie som bidrar med resultater til forskningen ved Biovit, på NMBU samt til eksterne oppdragsgivere.
For kvalitetsikring av våre analyser og resultatene vi leverer ut er LabTek med på NEPT ringtest to ganger per år.
Tørrstoff, aske, NDF, ADF, ADL, AIA, CF, kjeldahl-N, Ammonium-N,astaxanthin, gjæringskvalitet i surfôr, sukker, stivelse, totalfett, råfett, kalorimetri (bruttoenergi), grunnstoffanalyser (C, H, tot-N, S, samt div. grunnstoff), aminosyreanalyse, FAME, Flyktige fettsyrer (VFA) samt ulike kliniske analyser, metan og CO2 og kan utvikle nye metoder på etterspørsel.
LabTek har avanserte analyseinstrumenter til disposisjon og kan, etter hvert som forskningen ved Biovit og andre etterspør det, utvikle nye metoder.
Nyheter
NYE PRISER FOR 2025 KOMMER SNART!
Nye analyser LabTek
LabTek har de siste år utviklet en del nye metoder.
Astaxanthin: Pigmenter er viktige ingredienser i fiskefôr for å oppnå ønsket farge av fiskemuskel, hvor det representerer en viktig kostnad for fôret. Astaxanthin (AX) er det naturlige hovedkarotenoidet i kjøttet av vill laksefisk som tar opp pigmentet ved inntak av dyreplankton eller krill. Skalldyrprodukter inneholder AX og ble brukt til å pigmentere laksefisk tidlig på 1970-tallet. Senere har syntetisk, industriprodusert astaxanthin og canthaxathin har blitt brukt som pigmentkilde for oppdrett av laks og ørret. I dag er det en økende interesse for bruk av pigmenttilsetninger i fôr fra naturlige mikrobiologiske kilder som mikroalger, reker og krill.
Slike naturlige kilder vil også etterlate spor av andre karotenoider som β,β-karoten, canthaxanthin, echinenone og idoxanthin. Derfor er en nøyaktig bestemmelse av AX-former i denne typen biologiske matrikser nødvendig, noe som innebærer ekstraksjon før bestemmelsen. Ved å bruke en HPLC-metode i stedet for mer tradisjonelle metoder som fargekort og spektrometri, er det mulig å kvantifisere nivåene av AX (og canthaxanthin), men også å skille mellom noen av isomerene til AX [1,2].
Metan og CO2: fra in vitro gassanalyser kan vi analysere for metan og CO2: Metankonsentrasjonen i gassprøver analyseres ved gasskromatografi med flammeioniseringsdetektor (FID). I tillegg kan CO2 analyseres i prøvene da instrumentet også har en termisk konduktivitets detektor (TCD). Detektorene er seriekoblet så metan og CO2 kan detekteres i samme prøveinjeksjon.
Sukker: Sukrose, glukose og fruktose separeres ved væskekromatografi (HPLC) og detekteres med en brytningsindeks (RI) detektor. Kolonne, strømningshastighet og temperatur er hentet fra "sukkerscreening ved bruk av Eurokat-kolonne".
Metoden påviser og kvantifiserer de individuelle nivåene av sukrose, glukose og fruktose, i motsetning til WSC-metoden (vannløselige karbohydrater) og ESC-metoden (etanolløselige karbohydrater) som normalt gir den totale mengden sukker i ett resultat som også inkluderer fruktaner (fruktosepolymerer, som vanligvis har en glukosedel).
WSC = sukrose+glukose+fruktose+fruktaner
-Prøvene ekstraheres med vann og de fleste fruktanene ekstraheres.
ESC = sukrose + glukose + fruktose + kortkjedede fruktaner (polymerisasjonsgrad opp til ca. 20 fruktoseenheter i lengde)
-Prøvene ekstraheres med 40% etanol og bare de kortkjedede fruktanene ekstraheres.
I sukkermetoden ekstraheres prøvene med vann, noe som betyr at de fleste fruktanene ekstraheres på samme måte som for WSC-metoden. Men siden prøvene analyseres med kromatografi, skilles fruktanene fra sukrose-, glukose- og fruktosetoppene i kromatogrammet. Metoden kan brukes til grov estimering av nivåene av fruktaner, men ikke kvantifisering, siden fruktaner er en svært inhomogen klasse av forbindelser.
Gjæringskvalitet: For å sjekke kvalitet på surfôr tilbyr vi nå å analysere for gjæringskvalitet. Analysen gir resultater for: melkesyre, eddiksyre, smørsyre, propionsyre, maursyre og etanol som separeres ved væskekromatografi (HPLC) og detekteres med en brytningsindeks (RI) detektor. For en total gjæringskvalitet analyseres også Ammonuim-N og pH.
Brukervilkår
Booking og priser (nye priser for 2025 kommer!)
Timepriser og bestillingsskjema
Generelle analyser
Karbohydrater
Grunnstoff/markører
Protein
Fett
Vomsaft
Kliniske analyser
Andre analyser og tjenester
Utstyr
Kurstilbud
Ansatte
Leder:
Ansatte:
Adresse
Besøksadresse : Oluf Thesens vei 6, 1433 Ås Postadresse : Postboks 5003 NMBU 1432 Ås
Leveringsadresse: . Oluf Thesens vei 22 A, 1433 Ås (Att: LabTek)