Osten blir like god når kua går over til norsk fôr

Av Georg Mathisen

Martine Andrea Olsen har skrevet doktorgrad ved NMBU om hvordan et mer bærekraftig kraftfôr til melkekyr påvirker melkekvaliteten.
Martine Andrea Olsen har skrevet doktorgrad ved NMBU om hvordan et mer bærekraftig kraftfôr til melkekyr påvirker melkekvaliteten. Foto: Alexander Benjaminsen / NMBU

Melk og ost blir like godt selv om melkekyrne bytter ut brasiliansk soya med hjemmeproduserte råvarer. Norsk gran kan bli til proteiner i kraftfôret.

Gran blir til gjær, og gjæren blir en del av kraftfôret. Det går veldig bra, har Martine Andrea Olsen på NMBU funnet ut. Hun tar doktorgraden om nettopp hva det helnorske fôret betyr når melk skal bli til ost.

Klart svar

Det er ikke ofte at forskere kan svare så klart som Olsen gjør på spørsmålet om fôr med gjær er bra nok for både kua og ysteriene: – Hovedhensikten var å se om vi kan erstatte soya med gjær. Der er svaret «ja»! forteller hun.

Hvis melk og ost skal smake godt, så trenger kua proteiner i fôret. Hvis importert soya i kraftfôret kan byttes ut med norske råvarer, er det bra for både bærekraft og selvforsyning.

Det er osten som er spesialområdet til Martine Andrea Olsen, ikke fôret eller kyrne.

– Fôret skal utvikles og produseres. Så må kua trives med fôret, og så er det jeg som ser hvordan det påvirker produksjonen av osten. Det hjelper ikke å ha et fôr som er bærekraftig og kan produseres i Norge hvis det ikke gir god melk og ost, forklarer hun. 

Martine Andrea Olsen har skrevet doktorgrad ved NMBU om hvordan et mer bærekraftig kraftfôr til melkekyr påvirker melkekvaliteten.
Martine Andrea Olsen har skrevet doktorgrad ved NMBU om hvordan et mer bærekraftig kraftfôr til melkekyr påvirker melkekvaliteten. Foto: Alexander Benjaminsen / NMBU

Sukker blir gjær

Derfor har hun testet hva som skjer med melk og ysting når kua har fått fôr med tre forskjellige proteinkilder. Soya er den ene. Norsk bygg er den andre, men der er proteininnholdet for lavt slik at kua gir mindre melk.

– Den tredje er en ny type proteinkilde som vi kan produsere i Norge av grantrær, forteller hun. Prosessen er litt mer komplisert. Du bryter ned cellulosen i treet slik at den blir til sukker. Dette sukkeret brukes til å dyrke gjærceller, og det er denne gjæren som inneholder proteiner.

– Den bakegjæren som vi bruker når vi baker brød hjemme, inneholder til sammenligning 43 prosent protein, sier Olsen.

Mye av arbeidet med doktorgraden har Martine gjort i Matpiloten hos NMBU og Nofima – Norges største forskningsfabrikk for mat og nasjonalt testanlegg for matproduksjon.
Mye av arbeidet med doktorgraden har Martine gjort i Matpiloten hos NMBU og Nofima – Norges største forskningsfabrikk for mat og nasjonalt testanlegg for matproduksjon. Foto: Benjamin Ward

Ikke forskjell

Resultatet er altså godt:

– Med tanke på produksjon av og kvalitet på ost kan vi erstatte soya med gjær, slår hun fast. Kua reagerte heller ikke annerledes på fôret: – Det smaker like godt, og vi merket ingen forskjeller da kua ble undersøkt fra topp til tå, forteller hun.

Dermed er det økonomien som bestemmer når kraftfôret kan bli helnorsk. En av partnerne i prosjektet, Borregaard, har til og med et anlegg som kan brukes til å produsere sukker. En annen partner, Lallemand, har brukt dette sukkeret til å produsere større mengder gjær til fôr.

Lønner det seg?

Det er fremdeles dyrt å produsere gjær på denne måten. Men forskerne arbeider videre med å bruke slike ingredienser i fôret og med hvordan produksjonen kan bli billigere.

Du som skal drikke melk og spise ost, merker ikke forskjellen på gjær og soya i fôret, og det gjør heller ikke kua. På ysteriet er det proteininnholdet som påvirker hvor effektiv ystingen blir, og der er det heller ikke særlig forskjell mellom gjærfôr og soyafôr. Sluttresultatet – osten – blir uansett det samme.

– Det er mulig å bytte ut soya med gjær samtidig som vi opprettholder kvaliteten på ostene og effektiviteten i produksjon. Dette er et tiltak meieriindustrien kan gjøre for å bli mer bærekraftig, samtidig som selvforsyningsgraden i Norge øker, sier NMBU-s
– Det er mulig å bytte ut soya med gjær samtidig som vi opprettholder kvaliteten på ostene og effektiviteten i produksjon. Dette er et tiltak meieriindustrien kan gjøre for å bli mer bærekraftig, samtidig som selvforsyningsgraden i Norge øker, sier NMBU-stipendiat Martine Andrea Olsen. Foto: Alexander Benjaminsen / NMBU

Fakta

Fakta

Foods of Norway

  • Forskningen til Martine Andrea Olsen er tilknyttet forskningssenteret Foods of Norway. Det er et SFI, et senter for forskningsdrevet innovasjon. SFI-ene forsker langsiktig i samarbeid mellom forskningsmiljøer og næringsliv.
  • Foods of Norway skal øke verdiskapingen i akvakultur, jordbruk og skogbruk ved å utvikle nye fôringredienser. NMBU leder senteret. Blant partnerne er Borregaard, Lallemand, Felleskjøpet og Tine.
  • Martine Andrea Olsen tar doktorgraden ved fakultet for kjemi. bioteknologi og matvitenskap (KBM) ved NMBU.

Import av råvarer til kraftfôr 

  • Norge er avhengig av å importere noen råvarer til kraftfôr, dels fordi vi ikke produserer råvaren selv, og dels fordi det er råvarer vi ikke produserer nok av.
  • Korn og da primært det norske, er basis for alle kraftfôrreseptene for de ulike husdyra, og er derfor en stor bidragsyter til både protein og karbohydrater til dyra.
  • Selv om mesteparten av proteinet i kraftfôrreseptene kommer fra korn, er en viss mengde proteinråvarer, som soyamel med et proteininnhold på opp mot 50 %, likevel avgjørende for å kunne oppnå nødvendig proteinnivå og -kvalitet i kraftfôret.
  • Norge produserer ikke nok oljevekster, erter og bønner, og er derfor avhengig av import. Det er i hovedsak soya og raps som importeres. Ca. 30 % av den importerte soyaen går til husdyrfôr, resten går til fiskefôr.
  • Soyaandelen i kraftfôr totalt i Norge ligger på ca. 8,4 % prosent, med variasjon fra 5 – 20% for de ulike dyreslagene.

Publisert - Oppdatert

Del på