Inflasjon er «vedvarende vekst i det generelle prisnivået». Kildene til den prisstigningen vi har opplevd nå, er neppe vedvarende. Det dreier seg om energikrise, krig, og pandemiskapte friksjoner og flaskehalser, skriver Knut Røed i Dagens Næringsliv.
I et innlegg i Dagens Næringsliv 27. februar skriver Knut Røed, seniorforsker ved Frischsenteret og tilknyttet Skatteforsk, om inflasjon og rentesetting.
«Nøkkeltall» om norsk økonomi, som viser høyere BNP-vekst, høyere prisstigning og lavere arbeidsledighet enn tidligere spådd av Norges Bank har fått flere til å uttale seg om at renten må heves mer og raskere enn tidligere varslet. Røed argumenterer for at dette ville vært rasjonelt under normale tider, men det er ikke normale tider vi befinner i oss nå.
Kildene til prisstigningene vi har opplevd den siste tiden vil neppe være vedvarende. Energikrise, krig, og pandemiskapte friksjoner og flaskehalser er forhold som har ført til høyere prisnivå, men ikke nødvendigvis høyere inflasjon. Inflasjonen i Norge er ikke «bredt basert», som mange hevder, ettersom den ikke kommer av den generelle økonomiske utviklingen i Norge, men energipriser og prisstigning har drevet norske varer opp i pris.
Norges Bank bør gå forsiktig frem i rentesettingen. I tillegg til de sikre kostnadene ved økt arbeidsledighet, er det en risiko for økonomisk tilbakeslag.
Les hele innlegget i DN her.
Fakta
Abonner på nyheter fra Skatteforsk ved å melde deg på her.