Fagrådgiver i analyse hos TINE

Av Nives Medenhodzic

Susanne Enholm
Susanne EnholmFoto: Helene Hoem

Susanne Enholm ville bli ernæringsfysiolog, men hun ombestemte seg raskt da hun begynte på master i matvitenskap og fikk jobbe med teknologifag. Nå har hun jobbet seg opp til å bli fagrådgiver i analyse hos TINE. 

1. Kan du fortelle om din nåværende jobb? 

Jeg har nettopp startet som fagrådgiver i analyse i TINE SA etter å ha vært trainee i der siden september 2021. TINE SA er et meieriselskap som er eid av flere tusen bønder i hele Norge. Vi kjøper melk av bøndene, og bruker melken til å produsere flere ulike meieriprodukter som melk, rømme, yoghurt, ost og grøter. Altså masse digg!

Jeg jobber i en fagavdeling som heter Analyse, som igjen er organisert under en støtteavdeling som heter Produksjon og Produktutvikling. Jeg har mange varierte arbeidsoppgaver, men jeg liker aller best å jobbe på prosjekter. Da spesielt med å bygge datasett, analysere dataene og lage rapporter for å visualisere funnene jeg har gjort. Jeg liker også å bidra til å tilpasse analyseopplegget ute på meieriene og deretter lage kontrollplaner. 

2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag? 

Etter videregående hadde jeg et stort ønske om å bli ernæringsfysiolog, men jeg manglet de rette fagene for å begynne rett på den studieretningen. Som et "alternativ" valgte jeg å starte på matvitenskap og ernæring på NMBU, med ideen om å få jobbe med ernæring. Denne ideen endret seg imidlertid relativt raskt, fordi jeg syntes matvitenskap-delen av studiet var mye mer interessant. Jeg hadde flere teknologifag, i tillegg til alle meierifagene som vi kunne ta.

Jeg har hatt særlig godt nytte av disse fagene fordi det ga meg en god teoretisk forståelse av prosess, produksjonsmetoder og påvirkningsfaktorer. Ikke minst fikk jeg en forståelse av melkeråstoffet som jeg nå jobber med daglig. Med den kompetansen i bunn har det vært lett å bruke det ute i praksis i arbeidslivet! 

3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU? 

Ett ord: rått.  

Jeg og medstudentene mine var sammen om alt, både oppturene og nedturene. Vi ble også godt kjent med foreleserne våre, noe som senket terskelen for å spørre om hjelp. 

I tillegg er det utrolig lett å bli kjent med andre studenter. Det finnes en rekke ulike idretter eller andre foreninger, og disse tilbudene er ekstremt varierte, så jeg vil tørre å påstå at alle kan finne noe som en selv liker. For å ikke snakke om den gode stemningen på Samfunnet hver onsdag og fredag! 

4. Har du noen råd til kommende studenter? 

  • Studiet er viktig, men engasjer deg enten i et verv/en idrett/annen organisasjon. Da lærer du ting om deg selv som du kanskje ikke ville funnet ut ellers. Disse lærdommene er gull verdt å ha når du skal selge deg inn hos en fremtidig arbeidsgiver.
  • Bo i kollektiv! I et kollektiv vil alle få det til å funke for å bevare husfreden, og dermed er sjansen stor for at disse personene kan bli noen av dine beste venner. Det gjaldt hvert fall for meg! 

5. Hvordan bidrar arbeidsplassen din i arbeidet med FNs bærekraftsmål? 

TINE er med på å redusere matsvinn ved å kontinuerlig jobbe med å forlenge holdbarheten på produktene! 

I tillegg tilbyr TINE rådgivning innen ulike fagområder til alle norske bønder, uavhengig om bøndene produserer kumelk, geitemelk eller økologisk melk. Det gjør at all melk som blir produsert har best mulig kvalitet og dermed kan vi i TINE utnytte alt råstoffet som kommer inn på meieriet. 

I TINE sikter vi oss også inn på å kun benytte oss av fornybar transport innen 2025. Dette har blitt definert som Kukraft, og innebærer at biler skal kjøre på kumøkk og bioavfall. 

Fakta

Navn: 

Susanne Enholm

Studieprogram: 

Master i matvitenskap

Masteroppgave:  

Utfordringer ved bruk av restmelk i TINE's fruktyoghurtbase

Arbeidsgiver:  

TINE SA

Publisert - Oppdatert

Del på