Avdelingsingeniør hos Nemko Norlab

Av Nives Medenhodzic

Kaia Mathea Nersund Steinhaug jobber i dag som avdelingsingeniør hos Nemko Norlab i Mo i Rana
Kaia Mathea Nersund Steinhaug jobber i dag som avdelingsingeniør hos Nemko Norlab i Mo i RanaFoto: Ingunn Hilton

– Jobbmulighetene er mange og veldig varierte, og det er et stort pluss, sier Kaia Mathea Nersund Steinhaug. Hun er et levende eksempel på at mastergraden i kjemi og bioteknologi gir en bred kompetanse.

1. Kan du fortelle om din nåværende jobb? 

Jeg jobber som avdelingsingeniør hos Nemko Norlab, Norges største norskeide laboratorieselskap som er lokalisert tolv steder i Norge. Jeg er ansatt avdelingen Industri og kjemi, der jeg stort sett jobber med røntgenfluorescens (XRF) og elementanalyse forbrenningsinstrumenter. Det er snakk om både kvantitative og kvalitative analyser.

Arbeidsoppgavene er mange og varierte, men for å samle dette i et ord kan vi si at jeg jobber med metodeutvikling. Dette innebærer prøvepreparering, prosedyreskriving, metodevalidering, kvalitetssikring, rapportering, kalibrering og vedlikehold av instrumenter.

Jobben jeg gjør er viktig for å sikre at bedriften følger ISO-standarder, at våre kunder mottar analyseresultater av høy kvalitet som tilfredsstiller kundens krav og at de ansatte kan jobbe trygt og sikkert. ISO-standarder er krav som stilles av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen. I tillegg har jeg også kundekontakt der vi tilbyr rådgivning til kunder som ønsker å analysert prøvene sine. Prøvene kan være råvarer, mellomprodukter og produkter. Prøvene vi analyserer er stort sett metaller, malm og mineraler, men det kan også være materialer fra bygninger og plastkompositter. 

Laboratoriearbeid var noe jeg likte best med fagene ved NMBU. Derfor liker jeg veldig godt den praktiske delen med jobben min. Noen ganger analyserer vi materialer som vi ikke vet mye om fra før av og da er det ekstra spennende å finne ut hva det består av. I tillegg er det veldig spennende at man får mulighet til å bli skikkelig god en rekke analyseinstrumenter og hvordan disse fungerer.

2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag? 

videregående tok jeg realfag og jobbet mye for å oppnå toppkarakterer. Spesielt kjemi og biologi likte jeg godt. I en travel hverdag var det vanskelig å finne ut hva jeg ville bli når jeg ble «stor», og jeg ble nok litt skolelei det siste året. Derfor bestemte jeg meg for å folkehøgskole i Lofoten, der jeg mildt sagt gikk ut av komfortsonen min og søkte meg inn linjen «Fjell og ekspedisjon». Det var et krevende år, men også det mest givende og lærerike året jeg har hatt. 
 
Deretter gikk turen til Ås, som ble starten et 6 år langt studie. De fleste fra Mosjøen, hjemstedet mitt, dro til Trondheim for å studere. Jeg ønsket en ny start der jeg ikke endte opp med å bare være sammen med mine «gamle» venner fritiden. I tillegg hadde jeg hørt utrolig mye bra om NMBU. mitt fjerde år dro jeg til Guelph i Canada utveksling. Det siste semesteret mitt, mens jeg hadde siste innspurt med masteroppgaven, dro jeg til Svalbard og tok fag i arktisk toksikologi/forurensing og biologi. Der jobbet jeg også som tur- og turistguide.

Generelt tok jeg mye ekstrafag i uorganisk kjemi i løpet av studietiden som jeg fikk ført opp siden av graden min. Fag jeg likte spesielt godt var mekanikk, organisk kjemi, arktisk miljøtoksikologi, radiokjemi og organisk spektroskopi. Dyktige forelesere har veldig mye å si for at man finner interesse og nytte i et fag, og her syns jeg NMBU stiller sterkt. Jeg fikk også øynene opp for bistand gjennom engasjementet mitt i «Ingeniører uten grenser NMBU», der jeg var medlem og styremedlem i flere år. 
 
Da jeg bodde Svalbard siste semester søkte jeg jobb, der jeg til slutt endte med to tilbud. Jeg takket ja til en traineestilling som prosessingeniør ved anodefabrikken Alcoa i Mosjøen. Der jobbet jeg i 5,5 måneder med anodekvalitet, optimalisering av prosesser og PAH forurensing. Jeg begynte raskt å savne praktisk laboratoriearbeid, derfor endte jeg med å søke jobb hos Nemko Norlab da jeg at de lyste ut en stilling. Her trives jeg veldig godt! Jeg får brukt mye av det jeg har lært NMBU, men jeg lærer også veldig mye nytt. 
 
Det kan virke litt overraskende at jeg skrev masteroppgave i organisk syntese, jobbet som prosessingeniør og at jeg jobber innenfor uorganisk kjemi. Tre veldig forskjellige områder innen kjemi ikke sant? Det viser at utdanningen min har gitt meg en såpass bred kompetanse at jobbmulighetene er mange og veldig varierte. Det er et stort pluss! 

3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU? 

Studentmiljøet er helt fantastisk! Det jeg savner mest med studietiden i Ås er den såkalte "Ås-bobla". Studentmiljøet er relativt lite, men samtidig rommer det mye. NMBU kan tilby deg det aller meste, deriblant mange sosiale arrangementer og konserter. Jeg er sikker at alle som starter å studere NMBU vil klare å finne en gruppe, et verv eller en forening der e føler seg hjemme. Jeg kan tenke meg at det er mange som «blomstrer» i løpet av sin tid Ås, det er både spennende og givende å utenfor komfortsonen og prøve nye ting. Veldig lavterskel vil jeg si. 

I tillegg er det et veldig internasjonalt miljø også, med studenter fra alle land. Dette gir rom for mye kulturutveksling og nettverksbygging. I læringsplanene er også bærekrafts prinsippet inkludert i de fleste fagene, noe jeg syns er veldig positivt. 
 
Som helgelending savnet jeg hav og fjell, med det var selvfølgelig ingen problem når NMBU hadde en fantastisk frilufts-forening som tok deg med lengre turer utenfor Østlandet. I tillegg savnet jeg til tider «Nordnorsk selskap», da var det jo perfekt at det fantes en stedsforening for nordlendinger Ås kalt «Nordlands Trompet». 

4. Har du noen råd til kommende studenter? 

  • Engasjer deg! Bli med i grupper/foreninger og by deg selv, prøv deg ulike verv og utenfor komfortsonen din. Studietiden skal ikke brukes å sitte og studere hele tiden. Det er viktig å være sosial og utvikle personlige ferdigheter for at man skal trives og ha det godt med seg selv. Det tok litt tid før jeg engasjerte meg i verv i frykt for at jeg skulle alt for lite tid til skolearbeid. Når jeg ser tilbake det skulle jeg ønske at jeg engasjerte meg i verv allerede fra første året. Men, det er klart viktig å ikke påta seg altfor mye også. Finn en fin balanse. 
  • Dra utveksling! NMBU er veldig behjelpelig med å tilrettelegge for at du skal dra utveksling, og de har mange gode avtaler med universiteter over hele verden. Det virker som om det mye pes og organisering, og for noen kanskje kostbart, men det er virkelig verdt det. Det er også sunt å et lite avbrekk fra Ås-bobla. Om du velger en sivilingeniørgrad ved NMBU er det lurt å merke seg at studieplanen er fullpakket fra start til ende. Det betyr at du planlegge utveksling godt slik at du får tatt alle fagene du trenger. Jeg valgte selv å flytte fag slik at jeg tok ekstra studiepoeng noen semestre slik at jeg sto mer fritt når jeg skulle utveksling. Det er ingen selvfølge at du får prioritet fagene du søker i utlandet. 
  • Om du trenger en deltidsjobb anbefaler jeg å sjekke ut hjelpelærerstillinger i fag som du har gjennomført. Det er en veldig fin jobb der du vedlikeholder kunnskapen din, og både arbeidsmengden og tiden er veldig gunstig for deg som student. 
    Ikke bare ser alt dette bra ut CV-en din, men viktigst av alt berikes du med erfaringer, opplevelser, økt selvtillit og toleranse. Og ikke minst har du det vanvittig gøy og møter mange fine mennesker! Husk, det er ikke kun gode karakterer som er avgjørende i en jobbsøkerprosess. 

5. Hvordan bidrar arbeidsplassen din i arbeidet med FNs bærekraftsmål? 

Nemko Norlab vil at miljøavtrykket skal være minst mulig, og derfor jobbes det kontinuerlig med rutiner for å forbedre dette. Nemko Norlab er faktisk miljøsertifisert i henhold til ISO 14001:2015. Vi har også stort fokus HMS for å utvikle et trygt arbeidsmiljø, og er sertifisert i henhold til ISO 45001:2018. 
 
Nemko Norlab ønsker også å være en positiv og synlig drivkraft i sine lokalsamfunn, og støtter derfor flere lokale lag, foreninger og arrangementer. Vi er spesielt glade for å kunne sponse realfaglige arrangementer eller lag der barn og unge får utfoldet og utfordret seg selv i spennende temaer som Nemko Norlab jobber med. Vi deltar i tillegg i forsknings- og innovasjonsprosjekter for utvikling av nye og forbedrede produkter, og for utviklingen av bærekraftige industribedrifter, blant annet innen fornybar energi. 
 
Jobben jeg gjør bidrar til å styrke HMS for de ansatte, ved at jeg hele tiden jobber med forbedring av prosedyrer. At jobben utføres trygtkjemikalier behandles riktig, avfallssortering blir fulgt og slikt. I tillegg vil våre kunder kunne tilegne seg kunnskap om forurensing, utslipp og helseskadelige komponenter fra våre analyser av deres prøver. Slikt kan vi indirekte bidra gjennom våre analyser og rådgivning. 

Fakta

Navn: 

Kaia Mathea Nersund Steinhaug

Studieprogram: 

Master i kjemi og bioteknologi (siv.ing.)retning organisk analyse   

Masteroppgave:  

Syntese mot analoger av Clausenalansine A, et karbazol alkaloid  

Arbeidsgiver:  

Nemko Norlab (Mo i Rana)

Andre relevante erfaringer: 

  • Prosessingeniør Trainee i Alcoa Mosjøen gjennom traineeprogrammet Kandidat Helgeland
  • Hjelpelærer i faget KJM100 – Generell kjemi ved NMBU

Publisert - Oppdatert

Del på