Bærekraftig akvakultur i utdanning og yrke (VU-PPBA200)
Kurset er for deg som er yrkesfaglærer innen akvakultur, instruktør eller faglige leder i bedrifter som er eller ønsker å bli godkjente opplæringsbedrifter. Kurset tar utgangspunkt i læreplaner i akvakultur for andre og tredje klasse på videregående, og gir deg 30 studiepoeng.
Påmeldingsfrist
Oppstartsdato
Kurset avlyses studieåret 2024-2025
Studiepoeng
30
Om kurset
I dagens oppdrettsnæring er laks den desidert største oppdrettsarten, og etterspørselen fortsetter å øke. Samtidig blir oppdrettsnæringen hindret i å utvide produksjonen, blant annet på grunn av lakselus, mangel på egnede lokaliteter for produksjon og begrenset tilgang på ferskvann. Oppdrettsnæringen er derfor i rask utvikling, med vekt på bærekraft og ny teknologi. En sentral del ved denne utviklingen er økt bruk av teknologi for gjenbruk av vann (RAS-teknologi). Som følge av endringene i oppdrettsnæringen og den raske utviklingen innen teknologi, kan det være utfordrende for lærere i videregående skole å holde tritt.
Dette videreutdanningstilbudet inneholder en fagspesifikk del, hvor du får oppdatert fagkunnskap i bærekraftig akvakultur og ny teknologi. Ny kunnskap og teknologi medfører også et behov for å utvikle tilpassede didaktiske og pedagogiske tilnærminger. For å møte disse utfordringene inneholder kurset en pedagogisk og yrkesdidaktisk del, som kobles tett opp mot den fagspesifikke delen av kurset.
Videreutdanningstilbudet tar utgangspunkt i nye læreplaner i Vg2 akvakultur og Vg3 akvakulturfaget. Teknologi setter preg på samfunnsutviklingen og på bærekraftig utvikling. Økt teknologisk kompetanse kan bidra til nye løsninger, men det kan også skape nye utfordringer med hensyn til bærekraft. I kurset legger vi derfor stor vekt på overordnet del av læreplanen og hvordan du kan gjøre det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling til en sentral del av undervisningen din.
Faglig innhold
Obligatoriske aktiviteter
Organisering
Samlinger (fysiske og digitale samlinger)
Eksamen
Kursavgift
Påmelding
Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 10 000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.
Frist for å søke stipend- eller vikarordning hos Udir er 1. mars. http://www.udir.no/videreutdanning
Faglig ansvar