Fikk jobb som fabrikksjef tre år etter master på NMBU

Tiril Susan Bratt er NMBU-alumn i fornybar energi og jobber som fabrikksjef i Norsk Gjenvinning.

Tiril Susan Bratt har hatt en rakettkarriere siden hun fullførte masteren i fornybar energi på NMBU i 2019. Nå jobber hun som fabrikksjef på Norsk Gjenvinnings største avfallsanlegg på Haraldrud.

Tiril kommer smilende mot oss ikledd blå hjelm og gul refleksvest når vi møter henne på avfallsanlegget på Haraldrud. Rundt oss passerer høye lastebiler lastet med avfall.

Bare 27 år gammel er hun allerede fabrikksjef og leder for nesten 100 ansatte.  

— Å være leder er veldig spennende! Det viktigste for meg er å veilede de ansatte til å klare ting selv. Vi er et godt team her, som hele tiden støtter hverandre. Da klarer man det meste!

Veien til lederjobb

Da Bratt begynte på masteren i fornybar energi i 2017, tok hun kontakt med Norsk Gjenvinning og spurte om hun kunne få arbeidserfaring hos dem.

Siden den gang har hun jobbet seg gjennom ulike lønnede og ulønnede deltids- og fulltidsstillinger.

— Jeg trives veldig godt her, og har hele tiden vært interessert i å lære nye ting og tilegne meg ny kunnskap. Som en konsekvens av dette har jeg fått lov til å prøve meg i ulike roller. Jeg har vært innom mange forskjellige viktige deler av virksomheten før den rollen jeg har i dag, forteller hun.

Bruker kunnskap fra NMBU til å oversette mellom fagspesialister

Det var NMBUs grønne profil som førte til at hun søkte på studieprogrammet fornybar energi.

Tiril Susan Bratt har studert fornybar energi ved NMBU.

Jeg hadde veldig lyst til å bidra med noe og syntes hele profilen til NMBU var veldig spennende. Det var mange grønne fag, og i studieprogrammet fornybar energi fikk man litt av alt. Jeg har blitt en slags oversetter mellom spesialister fra ulike fagområder, og hjelper dem til å samarbeide. Det trives jeg veldig godt med! Helhetsbildet jeg har fått fra NMBU kommer godt med i denne bransjen, fordi man kommer borti så mange ulike problemstillinger.

Tiril Susan Bratt

Det beste ved jobben mener Bratt er menneskene og at hun kan være med å gjøre en forskjell.

— Jeg føler at jeg bidrar til noe større enn meg selv. Det er veldig viktig for meg at jeg kan gå på jobb å føle at jeg bidrar til at jorda blir et litt bedre sted hver eneste dag. Samtidig motiveres jeg av de fine folka jeg jobber med. At vi sammen tar på oss store oppgaver og løser de som et team. Å se folk mestre noe de ikke har fått til tidligere er utrolig morsomt og givende!  

Gjenvinningsbransjen en stor del av klimaløsningen

Bratt mener gjenvinningsbransjen er en stor del av klimaløsningen som ikke har fått nok oppmerksomhet.  

— Man løser ikke alle klimautfordringene ved kun å gå over til fornybar energi, man må også løse det med de produktene man lager. Avfallsbransjen er med på å putte ting tilbake i kretsløpet så vi slipper å ta ut jomfruelige materialer. Det er en stor del av løsningen, og jeg synes det er gøy å kunne hjelpe til med å løfte opp avfallsbransjen, tydeliggjøre og synliggjøre dette viktige bidraget, forteller hun.

På sikt håper hun at gjenvinning skal bli en nullutslippsbransje.

— Det er et stort og hårreisende mål, men jeg tror absolutt det er mulig hvis man klarer å samarbeide enda bedre i verdikjeden. At vi klarer å sende enda mer til materialgjenvinning og jobbe for å redusere avfallsmengdene våre. Det er utrolig viktig. Det må være drømmen min!

Publisert - Oppdatert

Del på